Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Miért készült?

A beporzó rovarok védelme világszerte egyre inkább előtérbe kerül. Sőt, általában a rovarvilág védelméről is kell már gondolkodnunk. Tudományos becslések szerint a Földön évente 1-2,5 %-kal kevesebb a rovar, és a sokféleségük is aggasztóan apad. Pedig olyan fontos feladatokat látnak el, mint az ürülék és a tetemek eltüntetése a természetben, a lehullott avar és faágak felaprítása, táplálékul szolgálnak sok kedves madárnak (nem véletlen, hogy olyan kevés lett a fecske) és más rovarevőknek, a tányérba kerülő halaknak is – ily módon az élővilág anyagcseréjének fontos tényezői. És végül, de nem utolsó sorban: a mi klímánkon ők végzik a virágos növények zömének beporzását. Haszonnövényeink háromnegyede, a tányérunkra kerülő növények egyharmada igényli a beporzókat. A globális veszélyeztetettségen még lakossági közreműködéssel is lehet valamit enyhíteni. Erre is buzdítunk a tanösvényben.

Azt reméljük, hogy ha meglátogatod az állomásokat, sok olyan dolgot találsz, amit korábban nem vettél észre, amiről korábban nem tudtál. Virágokkal foglalkozni önmagában is élvezet… Aki a virágot szereti, - legyen ember vagy rovar – az rossz nem lehet.

Budapest XII. kerülete Méhbarát kerület, és ezzel párhuzamosan egyre beporzóbarátabb is. Ennek jegyében született meg a Beporzó tanösvény. 14 állomása a kerület (a Hegyvidék) kiemelkedő látnivalóihoz, illetve más szempontból érdekes pontjaihoz viszi el azokat, akik szeretnek a szabadban lenni és szórakozva tanulni. Minden állomáson a beporzóknak, a beporzók helyzetének, védelmének más-más elemével ismerkedünk meg. Az állomások célja (telefonon, tableten át) inkább érzékenyítés, motiválás, mint konkrét ismeretek szerzése, utóbbi a honlapról és a megadott linkekről lehetséges.

Földrajzilag egymáshoz közeli állomásokat nem automatikusan érdemes egymás után látogatni, mert lehet, hogy az egyik meglátogatása csak bizonyos időszakban ajánlott igazán.

állomás fő téma
1. Normafa, Anna-rét ökoszisztéma-szolgáltatások
2. Harang-völgy rovar-virág koevolúció
3. Városkút rovaritató is kell
4. Szt. János kórház akác, jövevény és őshonos növények
5. Kis-Sváb-hegy biodiverzitás
6. Szt. Orbán tér, rovarvédelemre motiválás
7. Városi kaszáló élőhely-rekonstrukció
8. Hegyvidéki Kulturális Szalon beépített területi méhlegelő
9. Ördög-orom élőhelypusztulás
10. Széchenyi-hegy, Apáca-rét méhek látása más mint a miénk
11. Széchenyi-hegy, Fogaskerekű – Rege park milyen rovarszálló-elem melyik rovarnak kedvez
12. Széchenyi emlékmű szélbeporzás
13. ráadás: Szépjuhászné (II. ker.) virágok ősisége
14. Sas-hegy természetvédelem a városban
14. Sas-hegy kilátópont természetvédelem a városban

Ezeket az állomásokat interaktív térkép is mutatja.
A térképen a sorszám és a név szerepel, melyre kattintva feljön a név, a GPS koordináták, valamint röviden a megközelíthetőség.