Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Varoskut-felso-kuthaz-borito

3. Városkút

Tábla a felső forrásház közelében

Felirata

Beporzó tanösvény 3. Városkút, Felső kútház

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül! Hallgatózz a festői Felső kútház oldalánál! Keresd meg a mészkőből rakott Alsó kútházat is!


QR kódra kattintva olvasható:

Gyönyörű helyen, egy tipikus városi parkban vagy. Felül nagy fák lombozata, alul rövidre nyírt gyep. A beporzó rovarok számára nem a legideálisabb hely. Persze sokkal jobb, mint egy fátlan belvárosi utca, még ha ott sok ablakládában nyílnak is virágok.

Varoskut-felso-kuthaz-DSCF1915

A felső kútház május elején

Itt olyasmit találsz, ami nekünk is, a beporzó rovaroknak is fontos. A vízről lesz szó.

A gótikus stílusú kútház önmagában is szép látvány. Ha közel mész, hallhatod, ahogy csurog benne a forrásvíz. Az Alsó kútháznál ivóvizet is találsz, de már nem a forrásból jön, hanem vízvezetékből, és elektronikus érzékelő nyitja a „nyomóskút” csapját.

Minden évszakban érdemes ide sétálni, ősszel is szép a környék, amikor vörös avarszőnyeg borítja a fák alját. Szabadon csordogáló vízzel viszont leginkább tél végén-tavasszal lehet találkozni a Diósárok út felső részén.


Megfigyelendő

Sétálj le az Alsó kútház mellett a Diósárok út (avagy Diós árok) legfelső 100 méteres szakaszára, és nézz jobbra! Kővel kirakott csatornában csurog-csöpög-csobog az éltető víz. Ezalatt még egy darabig árok, majd végig már csak fedett csatornában folyik a víz.

Nem akárhol járunk! A középkorban a később Városkútnak elnevezett forrásból zárt csővezetéken, a közlekedőedények elvét kihasználva vezették az ivóvizet a jóval alacsonyabb Várhegy tetején, a Mátyás templomnál lévő kút csordogálójába. A Várhegy lakóinak szükségük volt a vízre. Ugyanígy kell a beporzó és más rovaroknak is a víz.

Így készíthetsz otthon rovaritatót: Videó1 avagy Videó2


Feladvány

Sok beporzó rovar nektárt iszik, de még ők is megszomjazhatnak vízre. Másoknak ahhoz kell a víz, hogy sarat csináljanak belőle, amivel biztonságos bölcsőt építhetnek utódaiknak. Segíts nekik vízhez jutni, kattints ide!

A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.


Jutalom 

A feladat megoldása után lehet elérni.


Szóvadászat

A feladat megoldása után lehet elérni.


A környéken

A két kútház környékén nyírott gyep van, az abban szokásos kétszikű virágos növényekkel (legtöbb a százszorszép és a gyermekláncfű). Kis figyelemmel további „gyomokat” is felfedezhetünk.

Ha nem túlságosan gyakori a fűnyírás, akkor még az ilyen helyen is nyílnak szép virágok. Ismered őket?

szazszorszep-DSCF1284 gyermeklancfu-DSCF1848 salataboglarka-DSCF1453
Százszorszép Gyermekláncfű Salátaboglárka


Ha még szebbet akarsz látni, akkor hajolj le és nézd meg valamelyik virágot közelebbről.

Devecseri Gábor park
A hely a neves költő, író, műfordító emlékét őrzi, aki maga is itt lakott az egyik épületben. Az ő fordításában ismerhettünk meg több klasszikus görög irodalmi művet, mások mellett az Iliászt és az Odüsszeiát is.
A Város-kút technikatörténeti emlék, a Buda várát a 15–16., majd a 18–19. században ivóvízzel ellátó vízvezetékrendszer legfontosabb forrása, és a fölé épült kútházak együttese. A forrás vizét feltehetően már az őskor embere is használta, a közeli ásatások során ugyanis kovakő és csonteszközök kerültek elő.

Megközelítés
A Szt. János kórháztól félórás, a Fogaskerekű, illetve a 21, 21A és 221-es busz Városkút megállójától 3 perces sétával elérhető.

Források
Fotó: Vásárhelyi Tamás

Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!