Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kilatas-Ordogoromrol_boritokep

9. Ördög-orom

A tábla az Edvi Illés út elején balra, a hegyre felkaptató, zöld háromszöggel jelölt úton található, a gerincen (Kilátópont).


Felirata:

Beporzó tanösvény 9. Ördög-orom

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül! Az érintetlen természet mekkora mértékben szorult vissza a kertek, házak, utak, tornyok miatt?

QR kódra kattintva olvasható

Klasszikus kirándulóhelyen vagyunk. A főváros közelségében sok vadregényes, érintetlennek tűnő hely van, ami jól megközelíthető. Ezek közül is a népszerűbbek egyike ez a hely. Egy korábbi kőbánya sziklafala fölött magasodó, változatos utat kínáló hegy, a 312 m magas Ördög-orom. Itt úgynevezett tűzköves dolomitot bányásztak, s még malomkő is készült belőle.

Nem könnyű elképzelni, de ez a táj a korai dinoszauruszok idején, úgy 200 millió éve tengerfenék volt. 30 millió éve sekély volt itt a tenger. A turisták által járt utakról eltűnik a növényzet, a néhai tengerfeneket koptatjuk. Figyeljük meg az ilyen utak mellett, hogy milyen vékony a kőzetet takaró talajréteg! Nagyon sérülékeny élőhely ez! Letekintve, szemben két tájsebet látni 2021-ben: jó lett volna, ha a terület beépítetlen marad.


Megfigyelendő

Az Ördög-orom panorámája gyönyörű. A gerincről (a korlát védettségéből) körülnézve jobbra (ÉK felé) nézve mészkedvelő tölgyest, balra (É-ÉNy felé) nézve pedig karsztbokorerdőt látunk. Lakóházak zárják őket körül. (https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1488943068)

Április elején, amikor még lombok nincsenek, de a korai juhar már kibontotta sárgászöld virágait, az elszórt, vagy tömbben feketéllő fenyőfák mellett az is jól látszik, hogy ennek a juharfajnak a példányai is milyen elszórtságban nőttek és terebélyesedtek ki. A nektárját kereső rovaroknak tehát egy ilyen mozaikos tájban kell rátalálniuk az élelemforrásra. Ahol fiatalabb fák lelógó ágain szemmagasságban látjuk a virágot, napos időben sok korai beporzóval is találkozhatunk, elsősorban poszméhekkel (vastag bundájuk védelmében jobban bírják a hűvöst) és legyekkel (a méhféléknél hidegtűrőbbek).

Ha nem áprilisban vagy itt, akkor nézd meg ezt a képet! A sárga foltok jelzik a korai juhar példányokat.

korai-juharok-aprilis-elejen-DSCF1560

Korai juharok április elején


Feladvány

A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.

Szóvadászat

A feladat megoldása után lehet elérni.

A környéken

Amíg ide feljöttünk, sok lágyszárú virágot láthattunk. Nemcsak a terület élvez védettséget, de számos itt élő faj is, például a tavaszi kankalin (Primula veris tudományos nevének jelentése: tavasszal az első, de azért a hóvirágot nem előzi meg…).

tavaszi_kankalin_aprilisban Napvirag Viragos_koris
tavaszi kankalin áprlisban napvirág májusban virágos kőris májusban

Gyönyörű mészkedvelő tölgyesek, karsztbokorerdők között sétálunk, helyenként pedig kisebb dolomit sziklagyepek bukkannak ki.
Az erdei aljnövényzetben növő két keltike fajon nevelkedik a megritkult, de itt még előforduló, védett, gyönyörű kis apollólepkénk.

lepke
Szerző: Dr Gergely Péter, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

A néhai Ördögorom csárda
Az Ördög-orom alatt, a Farkas-völgy túloldalán állt az Ördögorom csárda, évtizedekig felkapott kirándulóhely, társas étkezések helyszíne, illetve a Normafától induló túrázók megérdemelt szomjoltásának helye. Az 59-es villamos kiépítése után lett igazán népszerű hely, hiszen a végállomástól tízperces sétával, szekérrel vagy később automobillal könnyen megközelíthetővé vált (akkor az Edvi Illés utca is csak egy földút volt). Történetét megismerhetjük itt: https://24.hu/kultura/2020/09/18/ordogorom-csarda-edvi-illes-utca-gruber-emil/

Megközelítés
Az 59, 59A és 59B villamos Farkasréti temető melletti végállomásától gyalog kb. 1 km (Törökbálinti út – Edvi Illés út, itt kb 150 méter után balra zöld háromszöggel jelölt gyalogösvény indul, meredeken felkap a hegyre. Pár száz méter távolság és egy kis mászás után elérjük a táblát.)

Források
Fotók: Vásárhelyi Tamás

Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!