Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

normafa-annaret-boritokep360x220

1. Normafa, Anna-rét

Tábla a Normafa emlékműhöz közel álló irányjelző faoszlopon

Felirata:

Beporzó tanösvény 1. Normafa, Anna-rét

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül. Nézd a hatalmas, öreg fákat, szimatolj bele a levegőbe, és vegyél pár mély lélegzetet!


QR kódra kattintva olvasható

Hihetetlen, hogy a fővároshoz ilyen közel kocsánytalan tölgy, bükk és további fafajok óriásira megnőtt példányaival is találkozhatunk. A sűrű erdőben és a szélén is virít márciusban az odvas és ujjas keltike, a bogláros szellőrózsa, májusban a szagos müge és tucatnyi társuk.


Megfigyelendő

Körülöttünk az erdő és rét együttese számos szolgáltatást nyújt nekünk – és nem fizetségért kapjuk. Köztük alapvető létünket szolgálja például az, hogy szén-dioxidot nyelnek el és oxigént termelnek, szabályozzák a levegőminőséget, természetes gyógyszereket, esztétikai élményt adnak, és még sorolhatnánk (hiszen például a lehullott avarból és ürülékből termőtalaj lesz, a tetemek eltűnnek).

Külön ki kell emelni az ökoszisztéma szolgáltatások közül a beporzást. A 100 leggyakoribb haszonnövény közül hetvenet állatok, többségükben rovarok poroznak be. Az emberiség élelmének 30-35%-a a sikeres beporzástól függ.

Figyelj oda, milyen az itteni környezet, amiben jól érzed magad! Az itteni jó közérzetünk is az élővilág egyik „szolgáltatása” számunkra.


Feladvány

A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.


Jutalom

A feladat megoldása után lehet elérni.


Szóvadászat

A feladat megoldása után lehet elérni.


A környéken

Érdemes sétálni egy nagyot. Akkor találkozhatunk további fa-matuzsálemekkel, évszázados nagylevelű hárs, kislevelű hárs, vadcseresznye, magas kőris példányokkal. Előfordulnak nagyra nőtt korai és mezei juharok, és ültetett fajként vadgesztenyék. Ezek közül a fafajok közül több a megporzó rovarok számára is fontos táplálékforrás virágzáskor.

Szép séta esik lefelé a Harangvölgyön át a 155-ös buszig. Akkor útba ejthetjük egy másik állomásunkat, ez éppen a Harangvölgy maga.

Paratlan-panorama-Normafarol-DSCF2506 Normafa-emlekmu-ma-DSCF2357
Páratlan kilátás a Normafáról A Normafa emlékmű ma

Miért Normafa?
A hely a nevéből is következtethetően egy fa után kapta a nevét. A környék mindig kedvelt kirándulóhely volt, többek között a Nemzeti Színház társulata is szívesen járt ide piknikezni. 1840-ben, egy ilyen kirándulás alkalmával Schodelné Klein Rozália, az első nemzetközileg ismert énekesnő fantáziáját megmozgatta a hatalmas, magányosan álló bükkfa, mely nagyon hasonlított Bellini Norma című operájának színházi díszletére, és elénekelte a fa alatt a Norma-áriát. Ettől kezdve kezdték el Normafának nevezni a bükkfát, mely elnevezés lassan átterjedt a fa körüli rétre is.
Ha meghallgatnád, klikkelj ide! Énekel: Maria Callas
Az ősöreg bükkfa 1927-ben egy villámcsapás miatt dőlt ki, miután hosszú évszázadok viharait túlélte.

800px-Normafa_1900
(Ismeretlen - FOTO:Fortepan — ID 02787)1962-ben új bükkfát ültetett a Budapesti Művész és Opera Sportkör, ez mára szépen felcseperedett.

2015-óta folyamatosan zajlik a Normafa megújítása. Az Anna-rét teljesen megújult, az Anna-réti játszótér is, ott viszont hirtelen kihalt egy gyönyörű tölgyfa. Az év fája oldala.

596px-A_vilag_kiralynoje_engesztelo_kapolna_Anna_ret az-uj-kapolna-Outlook-ev5jcyuw
Kis kápolnát és emléktáblát is találhatunk itt.

szt_anna
A kápolna régen


Megközelítés
A Normafa megközelíthető a Széll Kálmán térről induló és a Déli pályaudvart is érintő 21 és a 21A jelzésű, sűrű követésű buszjáratokkal és a Gyermekvasúttal. Hétvégén napközben a Boráros térről induló 212-es busz is a Normafáig közlekedik.


Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!