Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyermekvasut_boritokep

13. A Gyermekvasút Szépjuhászné állomása

A helyszínen nincs tábla, nincs QR kód sem. Ezért az állomás teljes anyagát láthatod, megcsinálhatod otthon is a feladatot, karosszékben ülve. De ez a fa és ez a hely megér egy látogatást!

Beporzó tanösvény ráadás: a Gyermekvasút Szépjuhászné állomása

Sétálj oda a kőszoborhoz! Nézz körül! Hány fajta fát látsz az állomás felé tekintve, a sínek mentén?

Miért érdemes idejönni áprilisban?

A parkoló túlsó oldalán feltűnő a nyírott sövény mögött, elhanyagolt környezetben is szép nagyra nőtt magnóliafa. A hónap második felében virágzik legszebben. Ősszel magas, piros termései díszlenek. Nyáron is érdemes megkeresni a fát, megnézni a fejlődő terméseit, és azt, hogy hová jöjjünk majd feltétlenül el, jövő áprilisban.

Nagyon ősi növények a magnóliák, virágaik sok porzósak, sok termősek. Amikor kialakultak, méhfélék még nem éltek a Földön, így a magnóliák beporzói is ősi rovarok, bogarak lettek. Ezzel magyarázzák, hogy virágaik, szirmaik erősek (sok bogár szereti megrágni a virágokat).

Magnolia-bimbok-aprilis-elejen-Szj-DSCF1499

Kedvcsináló felvétel a fáról. Készült április elején.

Megfigyelendő

Nézd meg közelebbről is a virágot, de anélkül, hogy egyetlenegyet, vagy egy ágacskát is letörnél! Ezt a fát hadd lássák rengetegen ilyen pompájában!

A szirmokon belül a hosszúkás virágtengely jelzi, hogy a virágok hajtás eredetűek. A porzók és a termők száma sok, spirálisan helyezkednek el a virágtengelyen. A „modernebb” virágokban ez a hajtásrész nagyon megrövidült, ellaposodott, a virágtagok (porzók, termők, szirmok) száma csökkent.

A környéken
A szobor talapzatát kerítés veszi körül. Kívül kurtára nyírt és taposott gyep van, belül gyomnövényzet nő, és abban a hasznos beporzó rovarok örömére virágok is vannak.
Az állomás környéke tudatosan tervezett park, nyírott gyeppel, örökzöldekkel, amelyek egy része láthatóan nem érzi jól magát, sorvad.
Hangulatos helyszín innen pár lépésre a hatalmas feketefenyők és simafenyő által árnyékolt hely. Talán százévesek is megvannak. Szélbeporzásúak. Az ősi, spirális szerkezet a fenyőtobozokon is látszik.
Mellettük kora tavasszal cseresznyeszilva (mirabolán, potyóka) hatalmas, hófehér bokrai, kis fái virítanak. Az egyik nagy bokor belsejében jókora fatörzsdarabok korhadnak, a korhadéklakó, korhadékon élő ízeltlábúak örömére.

Cseresznyeszilva-viragdiszben Cseresznyeszilva-elviragzott
Potyóka április elején… …és április végén

A sínek túloldalán sétaút indul a „hárs-hegyi örökerdő” cseres-és gyertyános-kocsánytalan tölgyes állományaiba.

A Gyermekvasút állomása
A monda szerint Hunyadi Mátyás, azaz Mátyás király itt ismerkedett meg egy szép juhásznéval. Az állomás neve a terveken Szépjuhászné volt, átadásakor azonban a Ságvári-liget nevet kapta. 1990-ben visszakapta eredeti nevét. Itt látható a Munkás gyermekkel című szobor (Kovács Ferenc, Rozbora Béla és Kucs Béla közös alkotása, 1950).
1948. április 11-én kezdték meg az Úttörővasút (1990-óta Gyermekvasút) építését a Széchenyi-hegyen. Különlegessége, hogy ez a világ olyan leghosszabb vasútvonala, ahol 10-14 éves gyerekek (felnőttek felügyelete mellett) látják el a szolgálatot. Bekerült a Guinness-rekordok közé is, 2015-ben.

Gyermekvasut_-_Children_s_Railway_in_Budapest_05

Az Úttörővasút Ságvári-liget (Szépjuhászné) állomása, anno.
Kép forrása
További képek láthatók itt:

Megközelítés
A 22-es busz, a 22A busz és a 222-es busz megáll a Szépjuhásznénál. És természetesen a Gyermekvasút is. ☺


Források
Fotók: Kecskés Ferenc és Vásárhelyi Tamás

Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!