Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

varosi_kaszalo1-borito

7. Városi kaszáló

A tábla a kaszáló táblája, illetve a pad közelében

Felirata:

Beporzó tanösvény 7. Városi kaszáló

A növények és a beporzó rovarok életszakaszai az évmilliók során összehangolódtak. Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül! Milyen növények vannak virágzásban, milyen lepkéket látsz hernyó vagy lepke formában?

QR kódra kattintva olvasható

A növényeknek és az állatoknak is megvannak a maguk fejlődési szakaszai. A növények csíráznak, hajtást hoznak, virágoznak, termést érlelnek, elhalnak, vagyis egyes életszakaszaik évről-évre ismétlődnek. A beporzó rovarok mindegyike peteként kezdi életét, majd lárvaként folytatja, bebábozódik, kifejlett rovarrá válik, szaporodik, később elpusztul. A beporzást végző rovaroknak több életfázisukban is szükségük lehet virágzó, azaz virágport, illetve nektárt termelő növényre.

A két élőlénycsoport fejlődési szakaszai ezért az évmilliók során összehangolódtak. A környezeti változások hatására valamely élőlény életszakaszainak időbeli eltolódása a rendszer felborulásához vezethet.


Megfigyelendő

Sétálj egy rövid ideig a „kaszálóban” taposott ösvényen. Nézd meg, van-e éppen virágzó növény! Számold meg, hogy hány féle virágzik, azaz éppen táplálékot szolgáltat és beporzásra vár. Hány érlel termést, azaz már beporozták? Nézd meg, hogy vannak-e hernyók, vagy lepkék! Esetleg találkozhatsz a növényeken petecsomókkal is.


Feladvány

A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.


Jutalom

A feladat megoldása után lehet elérni.


Szóvadászat

A feladat megoldása után lehet elérni.

A környéken

A sűrűn beépített területek közé ékelődve gyepként megmaradt terület „üres telek” élővilága lassan regenerálódik. A gyomfajok (paréj lórum, ürömlevelű parlagfű, útszéli zsázsa, apró szulák, bürök-gémorr, pásztortáska) és termesztett növények (takarmánylucerna) mellett megjelennek a természetes élőhelyek, az irtásréteken kialakuló lejtő- és erdőssztyepp rétek tág tűrésű fajai (egyenes pimpó, hólyagos habszegfű, fürtös gyöngyike, tarka koronafürt). Mivel itt a közelben nincsenek sztyepprét állományok, a folyamat lassú, megállhat. Az ember beavatkozásával, (magvetéssel) azonban a természetes gyepek felé való átalakulás elősegíthető, a gyep biológiai sokfélesége növelhető.


A kaszáló rövid története

A terület az 1830-as években szőlőskert volt, része a Budai Borvidéknek. A század végén Budát és környékét is elérte a filoxéra (szőlőgyökértetű), kártétele a szőlők csaknem teljes pusztulásához vezetett. Jókai Mór így írt a „Kertészgazdászati jegyzetek”-ben:

„ …azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom, hogy milyen a filoxéra? Aki nem látta természetben, megismerheti a népszerű füzetekből, amikben le van írva és rajzolva, sokszoros nagyításban. Nálam minden szőlőmunkás kap egy nagyítóüveget, hogy a szőlő gyökerén megvizsgálhassa a gyanús sárga foltot. […] A filoxéra elleni háborút folytatni kell, mert ami rossz van a földön, az tökéletesen el nem vész soha.”

A nagybani szőlőtermesztésnek Budán és környékén a filoxéra vetett véget a XIX. század végén. A szőlőskerteket gyümölcsösök váltották. Az 1900-as évek elején egy utat terveztek ide. Az utat ma Határőr utcának hívják, és az 50-es években az Abos utcával összefutva leért az Istenhegyi útra. A „kaszáló” a Határőr utca megszűnt szakasza és az Istenhegyi út között beépítetlenül maradt terület.

varosi_kaszalo_tabla varosi_kaszalo1 varosi_kaszalo_virag
 A kaszáló ismeretterjesztő táblája A kaszáló területe háttérben az Osztrák-Magyar Európaiskolával A kaszáló egy virágcsokra (ernyős madártej)
 

Megközelítés

21, 21A jelzésű autóbusszal a Széll Kálmán tértől, vagy a Déli pályaudvartól. A Galántai utcai megállótól felfelé, vagy az Szt. Orbán téri megállótól lefelé gyalog 250-300 m.


Források

https://maps.arcanum.com/hu/map/budapest-1945/?bbox=2115709.5425983435%2C6023509.719941501%2C2117217.9795784084%2C6024226.317081675&map-list=1&layers=103

Fotók: Kecskés Ferenc és https://pixabay.com/hu/


Elköszönés

Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!