mehecske_barataink

Óvodapedagógusoknak, intézményvezetőknek

mehecske_barataink

Kedves Óvodapedagógusok és Intézményvezetők!

A XII. kerület Méhbarát Kerület programjának keretén belül különösen fontos számunkra a beporzókkal kapcsolatos szemléletformálás mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. A program során számos olyan hasznos segédanyag gyűlt össze, amelyet véleményünk szerint az óvodák is haszonnal forgathatnak, ezért összeállítottuk a "Méhecske barátaink" - pedagógiai oktatócsomagot az óvodák számára.

A digitális oktatócsomagba számos dolog került, ezeket a képekre kattintva lehet innen letölteni.

Nagyon örülünk bármilyen visszajelzésnek a csomagot illetően, szívesen vennénk fotókat is a megvalósult óvodai méh- és beporzóbarát tevékenységekről! Kérjük, visszajelzéseiket küldjék a laki.nora@hegyvidek.hu email címre Laki Nóra szakmai koordinátor kollégánknak!

Jó munkát kívánunk!


Miért jó, ha méhbarát az ovi? - VIDEÓ

miert_jo_a_mehbarat_ovi


Beporzók online játék

online_jatek


Beporzó barátaink poszter


BEPORZO_BARATAINK Our_pollinator_friends
(magyar) (angol)

Beporzó barátaink poszterünk a leggyakrabban előforduló és könnyen felismerhető beporzókat és beporzóbarát növényeket mutatja be. Kérjük, A3-mas (vagy A4-es) méretben kinyomtatva tegyék ki az óvodai hirdetőre, vagy mutassák meg a csoportoknak! Nem csupán hasznos, de szép dekoráció is bármilyen óvodai falra!


Beporzó barátaink kiadvány

beporzobaratainkkiadvany

A Méhbarát Hálózat tagja, Vásárhelyi Tamás biológus által megírt kiadványban fotók alapján lehet felismerni a beporzó rovarokat. Leírás is társul mindegyikhez, ajánljuk a beporzó rovarok megfigyeléséhez!


Beporzóbarát növények listája

mit_ultessunk

Ültessünk közösen beporzóbarát növényeket az óvoda udvarára, illetve ha már vannak, segítsünk az óvodásoknak meg-és felismerni ezeket és azonosítani a képek és leírások segítségével.


Méhecskebölcső videóval és leírással

mehbolcso

Óvodai foglalkozásokhoz, vagy szülőkkel közös tevékenykedéshez javasoljuk a méhecskebölcsők készítését. Egyszerű leírást készített hozzá szakértőnk.


Egyszerű rovarhotel készítése

Segítsük a beporzókat azzal hogy a városi környezetben lakóhelyet biztosítunk számukra. A videóból megtudhatjuk, hogyan készítsünk el egy egyszerű rovarhotelt.

(videó megjelenése: március 10.)


Ismerd meg a mézelő méheket!

Ismerd_meg_a_mezelo_meheket

A Méhbarát kerület nemzetközi hátterű program. Görög partnerünk készítette óvodás gyermekek számára ezt a kedves, illusztrált ismeretterjesztő füzetet. Délelőtti foglalkozáshoz, vagy akár egy alvás előtti meséhez is ideális lehet!


Memóriakártya

memoria

A kicsik körében népszerű memóriajáték beporzós változata, melynek segítségével játszva megismerhetik a beporzókat, beporzóbarát növényeket illetve a beporzás révén termelt gyümölcsöket.