Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

mehecske_barataink

Óvodapedagógusoknak, intézményvezetőknek

mehecske_barataink

Kedves Óvodapedagógusok és Intézményvezetők!

A XII. kerület Méhbarát Kerület programjának keretén belül különösen fontos számunkra a beporzókkal kapcsolatos szemléletformálás mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. A program során számos olyan hasznos segédanyag gyűlt össze, amelyet véleményünk szerint az óvodák is haszonnal forgathatnak, ezért összeállítottuk a "Méhecske barátaink" - pedagógiai oktatócsomagot az óvodák számára.

A digitális oktatócsomagba számos dolog került, ezeket a képekre kattintva lehet innen letölteni.

Nagyon örülünk bármilyen visszajelzésnek a csomagot illetően, szívesen vennénk fotókat is a megvalósult óvodai méh- és beporzóbarát tevékenységekről! Kérjük, visszajelzéseiket küldjék a laki.nora@hegyvidek.hu email címre Laki Nóra szakmai koordinátor kollégánknak!

Jó munkát kívánunk!

Mi lenne velünk beporzók nélkül?

McMenemy Márk műsorvezető és vlogger bemutatja, hogy mi lenne velünk beporzók nélkül. Ehetnénk-e hamburgert, vagy gyümölcssalit? És mi lenne a reggeli kávézásból? A videó a Hegyvidéki Zöld Iroda megbízásából készült.Méhészeti tippek kezdő méhkedvelőknek

Praktikus tanácsok képes formában Nina Ilič tollából

meheszeti_tippek_pdf

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület kiadványai

Beporzók ünneplése - Foglalkozásjavaslatok a növények beporzása témára (2023)

Beporzó vándortanösvény - Felhasználói kézikönyv (2021)

Miért jó, ha méhbarát az ovi? - VIDEÓ

miert_jo_a_mehbarat_ovi


Beporzók online játék

online_jatek


Beporzó barátaink poszter


BEPORZO_BARATAINK Our_pollinator_friends
(magyar) (angol)

Beporzó barátaink poszterünk a leggyakrabban előforduló és könnyen felismerhető beporzókat és beporzóbarát növényeket mutatja be. Kérjük, A3-mas (vagy A4-es) méretben kinyomtatva tegyék ki az óvodai hirdetőre, vagy mutassák meg a csoportoknak! Nem csupán hasznos, de szép dekoráció is bármilyen óvodai falra!


Beporzó barátaink kiadvány

beporzobaratainkkiadvany

A Méhbarát Hálózat tagja, Vásárhelyi Tamás biológus által megírt kiadványban fotók alapján lehet felismerni a beporzó rovarokat. Leírás is társul mindegyikhez, ajánljuk a beporzó rovarok megfigyeléséhez!


Beporzóbarát növények listája

mit_ultessunk

Ültessünk közösen beporzóbarát növényeket az óvoda udvarára, illetve ha már vannak, segítsünk az óvodásoknak meg-és felismerni ezeket és azonosítani a képek és leírások segítségével.


Méhecskebölcső videóval és leírással


mehbolcso

Óvodai foglalkozásokhoz, vagy szülőkkel közös tevékenykedéshez javasoljuk a méhecskebölcsők készítését. Egyszerű leírást készített hozzá szakértőnk.


Ismerd meg a mézelő méheket!

Ismerd_meg_a_mezelo_meheket

A Méhbarát kerület nemzetközi hátterű program. Görög partnerünk készítette óvodás gyermekek számára ezt a kedves, illusztrált ismeretterjesztő füzetet. Délelőtti foglalkozáshoz, vagy akár egy alvás előtti meséhez is ideális lehet!


Memóriakártya

memoria

A kicsik körében népszerű memóriajáték beporzós változata, melynek segítségével játszva megismerhetik a beporzókat, beporzóbarát növényeket illetve a beporzás révén termelt gyümölcsöket.