Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

MÉHBARÁT HÁLÓZAT A HEGYVIDÉKEN

Méhbarát kerület programról röviden

Hogy mennyire egészséges egy élettér, azt az ott előforduló beporzó rovarok száma jól mutatja.

Életünk, növény- és állatvilágunk sokszínűségéhez, a zöldségek, gyümölcsök megtermeléséhez elengedhetetlenek a beporzó rovarok. Ezek száma az utóbbi években világszinten is riasztóan csökkent. Annak érdekében, hogy ezek a létfontosságú kis állatok a Hegyvidéken is megfelelő otthonra lelhessenek, létrejött a Méhbarát kerület programunk, melynek keretében megalakult a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat.
 
A történetünk egy elhatározással kezdődött. Felismerve kerületünk csodálatos adottságait és a beporzó rovarokat fenyegető veszélyeket, valamint azt a természetszeretetet, amely nemcsak az önkormányzatban, hanem a Hegyvidéken élőkben, sőt a kerületünkbe látogatókban is megvan, fejünkbe vettük, hogy a lakókkal és a szakemberekkel együttműködésben méhbaráttá, beporzóbaráttá varázsoljuk a Hegyvidéket.

Első lépésben belevágtunk a BeePathNet projektbe, hogy tanuljunk a projektet vezető Ljubljana Önkormányzatától, és a kerületünk igényeire szabva átvegyük a szlovén főváros jó gyakorlatát: egy városi méhészettel kapcsolatos hálózatot kiépítését és sikeres működtetését. Emellett a projekt keretében tudást és tapasztalatot gyűjtöttünk és osztottunk meg – Ljubljana mellett – a projektben résztvevő további négy európai várossal is.

A Hegyvidéki Méhbarát Hálózat már ezen tudás mentén alakult meg, és fejlődik folyamatosan tovább.

A Méhbarát kerület programot azért hoztuk létre, mert hiszünk benne, hogy a városi környezetben is lehet óvni és segíteni a beporzó rovarokat, meg lehet ismerkedni és össze lehet barátkozni velük. A kerületünkben sok a kert, sok a közösen használt zöldfelület is, így nincs más dolgunk, mint kicsit jobban megnyitni ezeket a területeket a természetnek, természetközelivé tenni ezeket a helyeket.

Min dolgozunk és milyen eredményeket értünk el a lakókkal és a szakemberekkel együttműködve?

A Hegyvidéki Méhbarát Hálózat tagjai a beporzó rovarok elkötelezett képviselői, segítői. Azért fogtunk össze és alakítottuk meg ezt az önkéntes alapon működő hálózatot, mert együtt jobban tudjuk képviselni a beporzó rovarok és a kerület érdekeit.

 • Természetes élőhelyeket teremtünk, elősegítve ezzel a biológiai sokféleség fenntartását, növelését.
  Például: magszórásos méhlegelők kialakítása; mandulás-levendulások kialakítása; együttműködés a Fővárosi Vízművekkel a vízmű-telephelyek beporzóbarát kezelése érdekében; Városi kaszáló program
 • Oktatunk, ismeretterjesztő programokat valósítunk meg.
  Például: tematikus programok a kerületi kulturális intézményekben; mézes reggeli a kerületi óvodákban; óvodai méhbarát oktatási program; szakmai előadások és séták; kiadványok.
 • Méhészkedünk, bepillantunk és bepillantást engedünk a beporzó rovarok világába.
  Például: Normafa méhes közösségi méhészeti hely, MOME Méhészet
 • Hirdetjük az egészséges, környezetbarát életmódot, ami a beporzóbarát kertészkedésen át a természet feltöltő erejéig, a méhészeti termékek fogyasztásán át a természettel való szoros együttműködésig nagyon sok mindenre kiterjed.
  Például: a hálózat tagjai által előállított termékek megismertetése, népszerűsítése; a természetközeli kertek kialakítását segítő és díjazó pályázat, "Kertjeinkben a természet" címmel.
 • A lakókat nemcsak a hálózathoz való csatlakozás lehetőségével keressük meg, hanem olyan programokba is bevonjuk őket (pl. Gyümölcsöző Hegyvidék Program, Hegyvidéki Csemete- és Suháng Program), amelyek által aktív részesei lehetnek a Méhbarát kerület kezdeményezésnek.

A Hálózat működésének eredményessége a tagok (a szakemberek és a lakók) tevékenységeinek, valamint a lakosság nyitott, ösztönző hozzáállásának köszönhető.

Tegyünk együtt a beporzó rovarokért! Csatlakozzon Ön is hozzánk és legyen a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat tagja!