Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

apacaret_boritokep

10. Széchenyi-hegy, Apáca rét

Tábla az Apáca réten a Farkasvölgyi út végén túl lévő eligazító tábla oszlopon.

Felirata:

Beporzó tanösvény 10. Széchenyi-hegy, Apáca rét

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül! Nézz le Dél-Budára, nézz körbe a réten! Hányféle színben pompáznak a növények?


QR kódra kattintva olvasható:

A beépült dél-budai területtel éles kontrasztban van a hely, ahol állsz. A nyíló virágok, termések, a lombozat színe az évszakoknak megfelelően változik. Hogyan látják ezt a színkavalkádot a beporzók és köztük elsődlegesen a méhfélék?

A fény elektromágneses sugárzás, amelyet hullámhosszától függően más és más színűnek érzékelünk. Az ember a 390 és a 750 nm közé eső hullámhosszú sugárzásokat érzékeli látható fényként. Ezek keverékét látjuk fehérnek, a fény hiányát pedig feketének. A 390 nm-nél rövidebb hullámhosszú fényt ibolyántúli (ultraibolya, UV) sugárzásnak hívjuk. A 750 nm-nél hosszabbakat pedig infravörös (IR) sugárzásnak. Ez utóbbit mi hőként érzékeljük.

A színek látását a szemünkben levő különböző hullámhosszú sugárzásra érzékeny fényérzékelő sejteknek (csapoknak) köszönhetjük.

szinskala


A méhek látásának hullámhossz tartománya eltér az emberétől, az UV tartomány felé van eltolódva. A méhek a pirosat feketének, a narancssárgát sárgászöldnek, a sárgát valamivel sötétebb sárgászöldnek, a zöldet zöldnek, a kéket ibolyakéknek, a lilát kéknek, a fehéret kékeszöldnek látják. A lepkék színlátása nem egészen ugyanilyen, de hasonló.

Megfigyelendő
Nézz körbe! Milyen színű virágokat látsz? Melyik szín a leggyakoribb? Találsz piros színű virágot?

Feladvány
A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.

Jutalom
A feladat megoldása után lehet elérni.

Szóvadász
A feladat megoldása után lehet elérni.

A környéken
Az Apáca rétet 1911-1951 között golfpályának használták. A TV-torony megépítése után a természet visszafoglalta az ősi birtokát. A nagyrészt becserjésedett terület nyíltabb részein, a regenerálódott gyepbe azóta számos védett növény telepedett vissza, köztük a leánykökörcsin, amely nem csak hazánkban, de Európában is védettséget élvez. Március elején ez a növény kezdi meg liláskék virágjával a tavaszi idényt. Mellette a cserjések jellemző fajának, a húsos somnak ágai is sárga viráglabdákkal telnek meg. Később számos virág kezd nyílni: ibolyák, fürtös gyöngyikék, tavaszi héricsek, apró nőszirmok. Áprilisban borulnak virágba a kökénybokrok, amelyeket az egybibés galagonyák követnek. Június elejére lilásrózsaszínbe és sárgába öltözik a gyep. Ekkor virágzik a nagy pacsirtafű és a taréjos csormolya. A nyár vége is tartogat még virágokat. A budai imolának gyakran októberben is találjuk virágzó példányát.

Az adótorony
A magyar televíziózás fejlesztésébe 1953 elején fogott a magyar kormány. Az első próbaadás 1954-ben a Gyáli úti Posta Kísérleti Állomásról történt. A második adás helyszíne már egy, a Széchenyi-hegyen felépített ideiglenes acéltoronyból történt. A mára a „Hegyvidék” jelképévé vált Széchenyi-hegyi adó építése 1956 tavaszán kezdődött, az 1951-ig nemzetközi versenyeknek is helyet adó Apáca réti golfpálya (Csíz utca 2-8.) helyén.
Az 53 m magas toronyból indult el a televízió 1-es csatornájának rendszeres műsorsugárzása, hivatalosan az 1957-es május elsejei felvonulás közvetítésével. A vasbeton épület tetejére később egy 38 m magas antenna került. Az épületben egy NDK gyártmányú, 30/10 KW-os adóberendezés működött, amely később egy francia mikrohullámú berendezéssel egészült ki. Egy jó ideig ez volt az egyetlen adó az országban.
1975-ben egy új, alacsony adóépülettel és egy később 192 m méter magasra megnövelt antennatoronnyal egészült ki az objektum.
1986-ban elindult a műholdas rendszer működése, amely korlátlan és ingyenes szolgáltatást nyújtott. A Széchenyi-hegyi adótoronyból sugárzott, műholdas parabolaantennán keresztül szabadon fogható földfelszíni szolgáltatások előfizetésessé és szabályozottá váltak az ezredfordulón.
Az épületegyüttesen 2008-2011 között komolyabb, átfogó felújítást végeztek. A külső rekonstrukció 2018-ra készült el. Az épület hatodik emeletén új VIP tárgyalót építettek. A homlokzat északi és déli síkjából kiugróan zárt kilátó található, üvegerkélyekkel kiegészítve.
Az VHF O1 csatornán sugárzó budapesti adó működése 2011. augusztus 14-én, 53 év után ért véget, amikor az országban az analóg televíziós műsorszórás helyét a digitális technológia vette át.
(forrás: Wikipedia)

A terület színpompája nyáron is megmarad.
Ebből adunk ízelítőt a következő képekkel (Kecskés Ferenc anyaga) (a képek kattintásra letölthetők)

DSC_0006_1 Elől fehér = hasznos tisztesfű; sárgás = szakállas csormolya (pannon endemizmus), a kép alján jobbra = nyúlszapuka; lilás-pirosak = nagy pacsirtafű; fehér magasak = koloncos legyezőfű.
DSC_0010 Kilátás a hegyről Dél felé. Sárgás = szakállas csormolya (pannon endemizmus); lilás-piros = nagy pacsirtafű.
DSC_0552 Nagy pacsirtafű, védett növényünk.
DSC_0556 Fehér = koloncos legyezőfű; sárga részben = szakállas csormolya (pannon endemizmus), részben tejoltó galaj; lilás-piros = részben nagy pacsirtafű, részben piros gólyorr.
DSC_0575 Fehér = koloncos legyezőfű; pirosas = piros gólyaorr.
Megközelítés
Az 53-as autóbusz Mindszenti bíboros téri végállomásától gyalog a zöld kereszt jelzésen kb. 2 km.
A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásától gyalog a Hegyhát úton, a Csíz utcán, majd jobbra a Farkasvölgyi úton kb. 1 km.
A Fogaskerekű Széchenyi-hegyi végállomásától gyalog a Rege út, jobbra Svájci út, jobbra a Farkasvölgyi út kb. 1,5 km, vagy a zöld kereszt, zöld háromszög, zöld kör (Mária út) turista útvonalon délkelet felé kb. 1,5 km.
A Széchenyi emlékműtől gyalog a Rege úton és balra a Farkasvölgyi út vonalán kb. 0,5 km.

Forrás


Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!