Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A-kilato-Szk-boritokep

12. Széchenyi emlékmű és kilátó

Tábla az emlékmű jobb oldali lépcsője mellett, a tájékoztató táblánál

Felirata:

Beporzó tanösvény 12. Széchenyi emlékmű és kilátó

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül, hogy milyen színes virágokat találsz egy 20 m sugarú körben.

QR kódra kattintva olvasható

Az ódon kőépítményre fellépdelve öreg feketefenyők lombkoronájának magasságába jutunk. Lelátni a Várra, a Parlamentre, jó időben a városon túl is.

Itt beporzó rovart ne nagyon keressünk, kivéve április elejét, amikor egy gyomfaként kinőtt zárvatermő (cseresznyeszilva) ontja fehér virágait, és az ezek közt buzgólkodó poszméheket is testközelből figyelhetjük. Május végén egy bodza fehér virágtányérjai is illatoznak.

Cseresznyeszilva-a_virag-Szk-DSCF1490

Cseresznyeszilva (mirabolán, potyóka, …)


Megfigyelendő

A fenyők nyitvatermők, legtöbbjük szélbeporzású. A feketefenyő esetében májustól sárgás-zöldes hím és pirosas vagy bordó nőivarú virágokat figyelhetünk meg a friss hajtások végén, amik itt szerencsére szemmagasságban vannak. Ha a hímnemű virágzat már érett, és megpöcköljük az ujjunk hegyével, láthatóan ömlik belőle a virágpor.

A fenyők virágpora általában apró szemű, és igen nagy mennyiségben termelődik, hogy a szél által véletlenszerűen széthurcolva is kerüljön belőlük a nőivarú virágra. Merthogy a fenyők nyitvatermők, zömük szélbeporzású.


Feladvány

A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.


Jutalom

A feladat megoldása után lehet elérni.


Szóvadászat

A feladat megoldása után lehet elérni.


Általános leírás

A szép öreg fák miatt az építmény kilátó szerepe egyre kevésbé érdekes. Egy fát megcsonkoltak, hogy ne takarja a város képét, de ez szomorú látvány. A bal oldali lépcső melletti öreg feketefenyő törzsének keszekusza növekedése megragadó látvány. A kilátó alatt rövidre nyírott gyep és örökzöldek vannak. Ez itt nem egy beporzóparadicsom. Mi azért még jól érezhetjük magunkat a fák hűvösében, egy padon üldögélve.

Egyébként a zárvatermők között is vannak szélbeporzásúak. Ezek virágjai sokszor egyivarúak, a virágtakarójuk egyszerűsödött, eltűnt, vagy a porzók hosszú szálon kilógnak a virágzatból. A női virágban a bibe fonalas, tollas, a virágpor befogására módosult.


A kilátó

A kilátót Ybl Miklós tervezte – artézi kútnak. A városligetben állt 1860-tól (Széchenyi István halálának éve) 1898-ig. Amikor a Hősök terét kiépítették, akkor telepítették át a mostani helyére. A néhai vízmedence lehetett az, amit most tavasszal gyönyörű tátikákkal ültetnek be, ezek adnak szép hátteret a Széchenyi mellszobornak. A köré ültetett fenyőliget mára öreg fákból áll, a környékbeli épületek, kertek közé beszorulva. Patinás, impozáns emlékmű ez.

A-kilato-Szk-DSCF1480

Az emlékmű-kilátó építménye


Megközelítés

Ez a szép építmény a Fogaskerekű Vasút Művész út megállójától emelkedő aszfaltozott úton (Széchenyi-emlék út), a Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásától pedig aszfaltozott utcán (Rege út) és erdei sétaúton is elérhető. Gyalogos megközelítését ajánljuk.


Források

https://szallas.hu/programok/szechenyi-emlekmu-es-kilato-budapest-p8783

https://kirandulastervezo.hu/latnivalo/budapest/szechenyi-emlekmu-es-kilato

https://hu.wikipedia.org/wiki/Széchenyihegy

Fotók: Vásárhelyi Tamás

Elköszönés

Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!