Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A-varos-mindent-elfoglal-borito

4. Szt. János kórház

Tábla a villamosmegállóban a kis park kerítésén, a bejárat mellett

Felirata:

Beporzó tanösvény 4. Invazív hungarikum

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül! Látsz-e akácfát a parkban? Száll-e a környéken beporzó rovar?  

QR kódra kattintva olvasható


Ki gondolná, hogy a kerek virágágyás melletti öreg fehér akác nem az őshonos fajok közé tartozik! Teste megtört, de makacsul élni akar. Vajon meddig hoz még virágot a beporzók nagy örömére?

Szazeves-akac Zold-juhar Viragagyas
Száz éves is lehet ez az akác zöld juhar a virágágyás díszben


Az Amerikából betelepített fehér akác 3 évszázada került hozzánk, főúri kertekbe. Később a homokos, szikes területek fásítása céljából ültették. Mára nagyon elterjedt, erdeink több, mint ötödét teszi ki. Május elejétől-közepétől 10 napig nyíló illatos, fehér virágai jó méhlegelők. A belőle készülő magyar akácméz hungarikum.

Ugyanakkor özönnövény, mert elfoglalja az őshonos növény- és állatfajok élőhelyeit. Körülötte a természet szegényebb, hisz a talajt is átalakítja maga körül, és lehullott lombja gátolja sok más növény csírázását.

A selyemkóró vagy az aranyvessző hasonlóan agresszívan terjedő, hazánkban sokfelé előforduló invazív gyomnövények, melyek méze szintén kitűnő. Micsoda csuka fogta róka helyzet! Minél több méhet engednek rájuk a mézért, annál nagyobb mértékben szaporodnak!


Megfigyelendő

Sétálj körbe, nézd meg közelebbről is a park fáit! Van itt őshonos korai juhar és borostyán, és van betelepített fehér akác, zöld juhar, olajfűz, mirabolán (potyóka), vadgesztenye, hússzínű (rózsaszín virágú) vadgesztenye, tulipánfa, simafenyő, ezüstfenyő is. A városi parkokba beültetett virágos díszfáknak örülnek a vadon élő beporzók, az invazívan terjeszkedő növények, mint a selyemkóró és az aranyvessző, viszont elfoglalják az élőhelyeket, amik a beporzó rovarok számára kedves növényeknek kellenének.


Feladat

A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.


Jutalom

A feladat megoldása után lehet elérni.


Szóvadászat

A feladat megoldása után lehet elérni.


A környéken

A Városmajor utca túloldalán, a buszmegállótól a kórházig vezető rézsűben áll egy dísz-cseresznyeszilva (vérszilva). Április elején gyönyörű rózsaszín bokréta, májusban már vörös a lombja.

Áprilisban sokfelé látni a Hegyvidéken ilyen rózsaszínbe borult fát, népszerű díszfa.

Ebben a rézsűben sok beporzó, talajban fészkelő magányos méh talál életlehetőséget. Nekik köszönhetően szépen terem a taxiállomással szemben lévő cseresznyeszilva bokor is (kora áprilisban van virágdíszben).

A Szilágy Erzsébet fasorban lévő buszmegállókban, nyár elején mannakabóca éles ciripelését lehet hallani a kőrisfák lombja közül, a klímánk melegedésének jeleként egyre gyakrabban.

Verszilva-aprilisi-diszben-DSCF1279 Kesobb_is-dislik-DSCF2597
Vérszilva áprilisi virágdíszben Később is díszlik

A kórház
A Szent János Kórház a nevét a korábbi épülete előtt – később a kápolnájában – álló Szent János szoborról kapta. A mostani helyére 1898-ban költözött, az akkor korszerű pavilonrendszerű épületegyüttesbe.
Janos-korhaz1905 A-varos-mindent-elfoglal
A kórház és a környéke 120 éve… …és ma. A város mindent elfoglalt.

Megközelítési lehetőségek
A Széll Kálmán tér felől a 128, 129. 156, 155, 22, 22A, 91, 222, 922, 956 jelzésű buszokkal, az 56-os, 59-es és 61-es villamossal, valamint Fogaskerekűvel.

Felhasznált irodalom

Fotók forrása:
- Szent János Kórház:
- akácvirág:
- a játék többi képe: Forintos Krisztina,
- fafotók: Vásárhelyi Tamás

Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!