Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

latogatokp_osz_boritokep

Sas-hegy

A világon ritkaságszámba megy, hogy egy ekkora fővárosban ilyen természetközeli állapotban megmaradt védett terület van. Ezen már száz éve is elcsodálkoztak az első tudósok, akik a hegyet kutatták, és a rezervátum azóta is sikeresen őrzi sajátos növény- és állatvilágát. Ez zárt, védett terület, ahova csak jeggyel lehet bejutni.

Megfigyelendő

Ismerkedj meg a látogatóközpont kínálatával.
Sétálj el a hegy tetején lévő kilátóig. Közben szemléld meg a nagy arcot idéző rovarszállót. Figyeld meg, hogy vajon látod-e valamilyen rovarélet jelét a szállón. Erre legvalószínűbben március-áprilisban van esélyed.
Figyeld meg a virágokat is! Hányféle színt, hányféle formát látsz? Másféle virágokat találsz a fák árnyékában, mint a kopár, napnak-szélnek kitett részeken. Vajon a beporzók is válogatnak a napos és árnyékos helyek között? (Erre nyári kánikulában a legkönnyebb válaszolni, a napon és árnyékban nyíló virágok néhány percnyi megfigyelése elég.)
A hegytetőn majd jól nézz körül, szép időben a panoráma szinte leírhatatlan! A Pilist, a Naszályt is látni, a budaörsi Csíki-hegyekből az Ódor-hegyet is, és majdnem egész Budapestet. Keress meg néhány ismerős helyet, épületet, és azután kattints az ott lévő tábla QR kódjára, majd a feladványra.
Sas_hegy_latkep_tiszta_idoben
panorámafotó tiszta időben

Sas_hegy_rovarszallo
a rovarszálló

Sas_hegy_novenyvilag
beporzók paradicsoma

Itt és a környéken
A Sas-hegy a Sasadnak nevezett városrész fölé magasodik. Alapkőzete dolomit és márga. Legnagyobb magassága 266 m. Az egész hegy lassan csúszik dél felé, de nem kell megijedni! A mozgás nem észlelhető, csak egyes környékbeli házak falain időnként megjelenő újabb repedések jelzik.
1958 óta áll a természetvédelem oltalmában, de évtizedekkel korábban felfedezték már, hogy a várostól körülölelt kis hegy milyen növény- és állattani értékeket őriz. Az erdői fiatalok. Minden arra alkalmas helyen szőlőskertek voltak rajta vagy nyolc évszázadon keresztül, azután a filoxéravész mindent kipusztított a 19. század vége felé. A dísznek ültetett orgona persze nem károsodott, és túlzottan elszaporodott az elvadult szőlősök helyén. A hegy legértékesebb része a sziklás lejtőkön található dolomit-sziklagyep. Benne olyan növényeket találni, mint a szélsőségeket is elviselő csikófark, a budai nyúlfarkfű, a terjőke kígyószisz és több kutyatejféle. Persze nemcsak állatokról elnevezett növények vannak itt, hanem például a magyar gurgolya, István király-szegfű, budai imola is. Ősszel gyönyörűen piroslik a cserszömörce lombja.

Sas-hegy_Magyar_gurgolya
Magyar gurgolya –
nem csak a legszebbek
érdemesek védelemre


Sas_hegy_Budai_nyulfarkfu
Budai nyúlfarkfű
szerény virágja

Sas_hegy_Budai_imola
Budai imola sakktáblalepkével

Állatvilágából legértékesebb talán a pannon gyík. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Ez hazánkban a vakondgyíkok egyetlen képviselője, melynek élőhelyei erősen megfogyatkoztak. Októbertől áprilisig reménytelen keresni, téli álmot alszik. Egyik fogyasztója a zöld gyík, amelyet a bejárat közelében egy zárt kertecskében láthattunk. A védett terület legnagyobb emlősállata a róka. Amikor a térség gazdag pókfaunáját felfedezték, akkor híresült el, mint értékes terület. Szerencsés az, aki a vörös potrohán négy fekete foltot viselő hím bikapókot megpillanthatja, ez az egyik legszebb pókunk. A virágokon lakmározó pillangókban is gyönyörködhetünk. Érdemes a hegyet körbefutó ösvényt végigjárni.

Sas_hegy_Pannon_gyik_Ablepharus_kitaibelii
A kis, törékeny pannon gyík
(ha látod, ne vedd kézbe!)

Sas_hegy_Zold_gyik_Lacerta_viridis
Zöld gyík 25-30 cm-es hímje nászruhában

Sas_hegy_Skarlat_bikapok_Eresus_cinnaberinus
Skarlát bikapók
Megközelítés
A Sas-hegy gyalog megközelíthető a BAH-csomóponttól vagy a Farkasréti temető főbejáratától a Hegyalja út – Korompai utca – Tájék utca útvonalon, 10-15 perces sétával. A hegyalja úton jár a 8E jelzésű autóbusz.

Képek forrása:
faliméh: David Hablützel képe a Pixabay -en
háziméh: Martin Tajmr képe a Pixabay -en
pannon gyík: Zerocool.marko 
zöldgyík: Uoaei1 képe, CC BY-SA 4.0
skarlát bikapók: Affemitwaffe képe.
A növényfotókat Kecskés Ferenc, a látképeket Laki Nóra készítette.

Források

Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!