Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

szt_Orban_ter-borito

6. Szent Orbán tér

Tábla a rovarszálló mellett.

Rovarszallo_Orban_ter_2

Felirata:

Beprozó tanösvény 6. Te is lehetsz hoteltulajdonos!

Lehet, hogy a rovarszálló egyfelől „wellness hotel” a rovaroknak, másfelől bölcsőhely, ahol az utódaik fejlődhetnek ki?

QR kódra kattintva olvasható

A rovarszállók jellemzően búvóhelyeket kínálnak, és méhbölcsőket. Tavasszal a nádszálak csöveibe és a fadarabok furataiba magányosan élő (nem „fullánkos” természetű) faliméhek hordják a nektárt és virágport, egyetlen utód számára átlagosan 600 virágról, közben a beporzás áldásos tevékenységét is elvégzik. A „belakott” üreg bejáratát sárral tapasztják be. Innen bújnak elő a kifejlődött, új beporzó rovarok a következő év tavaszán.

A beporzók élelemkeresés közben keresik fel a virágokat. Miközben virágról virágra járnak, maguk is esznek és utódaiknak is gyűjtenek, önkéntelenül is elvégzik hasznos „munkájukat”, a beporzást.

A beporzók áldásos tevékenységének köszönhetjük táplálékforrásaink jelentős részét (pl. gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, csokoládé…). Ezen túl fontosak gyógyszerek, bioüzemanyag, ruhaneműk rostszálai, épület- és bútorfa előállítása számára.

Ezt a szállót az a Hegyvidéki Zöld Iroda állíttatta, amelyik a téren lévő méhlegelőt is gondozza. Otthon egyszerűbb bölcső is készülhet.

marcius-eleje aprilis-eleje
  Március elején egy hím faliméh bújik éppen elő a bölcsőjeként szolgáló furatból Április végén már nem él. Elhagyott bölcsőjét már újra megtöltötték és lefalazták sárral


Megfigyelendő
Nézd meg alaposabban a rovarhotelt! Számold meg, hány sárral betapasztott lyukat találsz rajta!
Mi történik a bölcsőkben? Nem látjuk, de tudjuk: a behordott táplálékból a nyári hónapokban felnevelkednek a faliméh-lárvák. Minden furatban több is. Jövőre ők végzik a beporzást.
Vajon ki bújik meg a többi részen? Megtudhatod a 11. Széchenyi-hegy, Fogaskerekű – Rege park állomáson.
 
Feladvány
A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.

Jutalom
A feladat megoldása után lehet elérni.

Szóvadászat
A feladat megoldása után lehet elérni.

A környéken
Az úttest másik oldalán a lépcsősoron a Fodor utca irányába felsétálva találod a nemrégiben kialakított „Terülj, terülj asztalkám!” hegyvidéki méhlegelőt: két egymás melletti, kertészeti művelés alatt álló, városi „virágágyat”. Nézd meg, hány virágzó növényt találsz most itt? Olvasd el a táblát! Hányféle növényfaj kínálja itt nektárját a beporzóknak?
Mit ültethetnél te is valahol? Itt tájékozódhatsz.
A tér melyik része lehet még érdekes e hasznos rovarok számára?
A rovarhotel mögötti bekerített területen található a Fővárosi Vízművek XII. kerületi telephelye. Nagy területeket csak ritkán kaszálnak itt, hogy a beporzó rovaroknak kedvezzenek.
Te is segíthetsz nekik, könnyedén elkészíthetsz egy saját, egyszerű rovarhotelt, amit akár az erkélyre, ablakpárkányra is kihelyezhetsz. Ebben a videóban 3,5 percben elmondják, hogyan.

szt_Orban_ter3

A tér történetéből
A környéken egykor a szervita rend szőlője terült el, présházuk a mai téren állt. Szent Orbán a szőlészek védőszentje.
A Diana utca torkolatánál álló Gerlitzy-oltár 1890-ben készült, 1933-ban helyezték ide a Szent Orbán térre. Az utca torkolatától régen egy árok indult lefelé a Kis-Sváb-hegy mellett, ebben fakadt az Orbán-forrás (az egykori Sváb-kút).
A mai téren haladt át a 15. században a Mátyás király által kiépíttetett vízvezeték. Ez a zárt csőrendszer szállította a svábhegyi források vizét a budai várba. Itt jutott bele az Ágnes-forrás vize is. A forrás a terület beépítésével egy időben elapadt.

Megközelítés
112-es busz a Bosnyák tér – Thoman István utca felől, 212-es a Boráros tér – Svábhegy->Normafa felől, 21-es a Széll Kálmán tér – Csillebérc, KFKI felől, 21A a Széll Kálmán tér – Normafa, 102-es a Széll Kálmán tér – Szendrő utca felől.

Források
Faliméh fotók: Trescsik Angéla

Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!