Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kilatas-eszak-fele-borito

5. Kis-Sváb-hegy

Tábla a Pethényi utcánál, a játszótér felső bejáratánál, a Trencséni utcában

Felirata:

Beporzó tanösvény 5. Kis-Sváb-hegy

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül! Itt márciustól októberig mindig könnyű találni valami épp nyíló virágot. Kis szerencsével beporzó rovarokat is észrevehetsz.

QR kódra kattintva olvasható

Minden évszakban érdemes itt sétálni, de talán tavasszal a legszebb a környék. Egy kicsiny, 1 hektáros védett terület szélén vagyunk. Betelepített fák között bújik meg az eredeti növényzet, sok védett növény-, madár- és rovarfajjal.

Itt a játszótérhez vezető út bal oldalán kutyabenge magasodik, májusban virágzik, méh, darázs, légy és bogár beporzóit figyelték meg, hosszan érleli bogyóit. A jobb oldalon szép, megtermett mezei juhar áll, áprilisban nyíló virágja rovarok mellett inkább szélmegporzású.

Megfigyelendő

Beljebb a területen szinte minden fontosabb beporzó rovarcsoport képviselőjével lehet találkozni, különösen napos időben. Érdemes a Beporzó barátaink című plakátról vagy az ugyanilyen című letölthető kiadványból akár a későbbiekben is tájékozódni. Most csak nézzük a virágokat, lessük, hogy mi sürgölődik bennük, vagy mi röpköd fölöttük. Háziméhek mellett számos más méhféle, dongók, legyecskék és nagy legyek, bogarak és nagy, tarka lepkék és egyebek kerülhetnek a szemünk elé. Szánjunk egy-egy példány viselkedésének, röptének, táplálkozásának megfigyelésére pár percet!

Kis játék: Ha ezt el tudod olvasni valahogy, (tükörrel, vagy tükröző felülettel, pl. egy kikapcsolt telefont mellé tartva), akkor néhány itt gyakori beporzó pontosabb nevével is találkozol.

visszaszoveg


Feladvány
A gazdag rovarvilág annak köszönhető, hogy változatos a növényvilág is. Mielőtt kattintasz, nézz meg néhány gyakoribb virágot.

telizold-meteng gyermeklancfu Hagymaszagu-kanyazsombor-Diosa
Kis vagy télizöld meténg Gyermekláncfű Hagymaszagú kányazsombor – Európában több tucat rovar keresi a virágját nektárért, pollenért
Kokenybokor_viragdiszben piros-arvacsalan furtos-gyongyike
Kökény Piros árvacsalán Fürtös gyöngyike

És most kattints a feladatra! - A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.

Jutalom
A feladat megoldása után lehet elérni.

Szóvadászat
A feladat megoldása után lehet elérni.

A környéken
A Kis-Svábhegyre a fákat, erdőfoltokat a múlt század hetvenes éveiben ültették be, nem természetvédelmi igénnyel, hanem a látogatók rekreációjára gondolva. A területet teljesen körbezárják a házak és a kertek, amelyekből sok dísznövény szép lassan kiköltözött, és most ezek is ott találhatók az aljnövényzetben (pl. tulipán, jácint) vagy a cserjeszintben (a tavasszal édes illatot árasztó mahónia, orgona). A beporzók szempontjából jó ez a sokféleség, de a kicsiny védett terület eredeti élővilágának megőrzését nem segíti elő.

Mit kínál még a Kis-Sváb-hegy?
A hegy tetejéről érdemes letekinteni a városra. Tiszta időben akár a Vác fölötti Naszályt is láthatjuk, nagyon tiszta időben pedig a Mátrát! A Gellért-hegy csúcsa alattunk van. A hegy északi oldalán kőfejtő működött, ott kristálykiválásokat is észrevehetünk. A csúcs közelében van néhány beton rovarszobor, köztük a farkasalmalepke hernyóját ábrázoló. A területet egy kitáblázott tanösvény is bemutatja, és ez a szabadon letölthető kiadvány is.

Megközelítés
Az M2 Széll Kálmán téri állomásától, vagy a Déli pályaudvarnál lévő végállomásától, valamint a Fogaskerekű Orgonás megállójától 1-1 km-es sétával, a 212, 21, 21a busz Pethényi úti, a 39-es busz Goldmark Károly utcai megállójától pedig pár perces sétával elérhető a terület.
Az Orgonás felől sétálva, áprilisban a Sárospatak utca 10. szám kerítése mögött virágzó magnólia pompás látványában gyönyörködhetünk.

Források
Fotók: Vásárhelyi Tamás

Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!