VÉDETT HÜLLŐPARADICSOM A SAS-HEGY

Bár a kerület számtalan pontjáról jól látszik, mégis – nagyon sokunk számára – ismeretlen terület a Sas-hegy. Elautózunk alatta, felnézünk rá, de nem másszuk meg, pedig egyedülálló természeti értékei és a városra nyíló tágas panorámája megérnek egy kirándulást. Egy napsütötte, kora őszi reggelen jártuk be a helyet Vatai Annával, az ottani látogatóközpont munkatársával.

BeePathNet szakmai konferencia Laki Nóra

2021. május 5-én a Klímabarát Települések Szövetsége a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájával az URBACT BeePathNet projekt keretében kétnyelvű online konferenciát tartott a beporzóbarát települések témakörében.

Szabó Olivér Méhe-Tető

Másfél évvel ezelőtt kérdezték, hogyan lehetne Budapestet méhbarátabbá tenni. Erre egyből az volt a válaszom, hogy az épületeket bevonjuk növényekkel. Így jött hát az ötlet a méhbarát zöldtetővel, a "Méhetető" .

Közösen a beporzókért – több önkormányzat is csatlakozott felhívásunkhoz

A Hegyvidéki Zöld Iroda elkötelezett a kerület méh- és beporzóbaráttá válása mellett, szerencsénkre rengeteg támogatást kaptunk ehhez az elmúlt években mind a lakosság, mind a Méhbarát Hálózatunkhoz csatlakozott szakemberek részéről.

Az idei Méhek Világnapja alkalmából körbekérdeztünk más önkormányzatokat is, hogy ők milyen tevékenységekkel igyekeznek beporzóbaráttá tenni kerületüket illetve településüket. Íme egy kis körkép, egyben ötletadó arra, hogy mit lehet tenni közösen a méhekért és a beporzókért

Bemutatkozik a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat - VIDEÓ

Tudta, hogy Budapest XII. kerülete, a Hegyvidék méhbarát kerület? Ebben a videóban bemutatkozik a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat és megszólalnak a tagjai. Reméljük, hogy minél több önkormányzat követi a példánkat!

Hegyvidék, a méh- és beporzóbarát kerület - VIDEÓ

Bemutatkozik a Hegyvidék (Budapest XII. kerület), mint méhbarát kerület, illetve bemutatkozik a Hegyvidék Méhbarát Hálózata. Csak együtt tudunk igazán hatékonyan segíteni a méheknek és egyéb beporzóknak! Tudjon meg többet a Hegyvidék Méhbarát Hálózatáról, és sétáljon el a méhbarát pontokhoz! Tegyen Ön is a beporzókért!

Mi lenne velünk beporzók nélkül? - VIDEÓ

McMenemy Márk műsorvezető és vlogger bemutatja, hogy mi lenne velünk beporzók nélkül. Ehetnénk-e hamburgert, vagy gyümölcssalit? És mi lenne a reggeli kávézásból? A videó a Hegyvidéki Zöld Iroda megbízásából készült.

Miért jó, ha méhbarát az ovi? - VIDEÓ

Bálint Beátával, a Városmajori Óvodák vezetőjével, a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat tagjával beszélgettünk erről. Hogyan került bele az óvoda a méhbarát programba? Miért jó a program bármilyen, környezettudatos nevelést megcélzó óvodának? Hogyan érdemes megvalósítani a méhbarát programot? Mit nyernek a gyerekek ezzel?

Hírlevelek

A BeePathNet projektben megjelent hírlevelek, szórólap és leaflet

BEEPATHNET – MÉHEK A VÁROSI DZSUNGELBEN

Klemen Strmšnik URBACT szakérő arra keresi a választ, hogy: ha a tudatosság és a lelkesedés megvan, a városi méhészet szerves részévé válhat-e városi életünknek?

A MÉHEK A BARÁTAINK

Hogy legyen elég zöldség, gyümölcs, beporzó rovarokra, is szükség van. Az ezzel kapcsolatos félreértéseket, felesleges félelmet igyekszik eloszlatni az önkormányzat méhbarát programokkal. Ilyen, a nagy sikerű Mézes Kuckó óvodai rendezvénysorozat is.

Szabo_Oliver

EMBEREK NÉLKÜL MEGÉLNEK A MÉHEK, DE MÉHEK NÉLKÜL AZ EMBER NEM…

Így kezdődött Szabó Olivér makói méhész, és a Hegyvidéki Méhbarát Hálózati tagjának előadása a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A rendezvényen a méhek munkája mellett szó esett a beporzók fontosságáról, a méhtartás kihívásairól, és a mézek fajtáiról.

MILYEN NÖVÉNYEKKEL KEDVESKEDHETÜNK A HELYI BEPORZÓKNAK?

Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogyha nem is telepítek egyből méhkaptárt, mégis hogyan járulhatok hozzá a beporzók fennmaradásához, s így a biológiai sokféleség megőrzéséhez?! Ehhez nyújt egy kis segítséget a teljesség igénye nélkül, ám - különösen a helyi fajokra fordított - nagy odafigyeléssel összeállított kis lista.