Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mehhotel_az_epuletbol_boritokep

8. Hegyvidéki Kulturális Szalon

Tábla a Hegyvidéki Kulturális Szalon mögötti kis kert támfalán (Törpe utcában).

Mehhotel_az_epuletbol

Felirata:

Beporzó tanösvény 8. Rovarszálló a levendulakertben

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül! Kínál elég eleséget a viráglátogató rovarok számára ez a környék?

QR kódra kattintva olvasható

Egy viszonylag sűrűn beépített városrészben vagyunk, de azért van itt zöld növényzet. A rovarszálló kifejezetten ide lett tervezve, a Hegyvidéki Kulturális Szalon mögé. Az épület felé is nyitott és az utca felé is. Akik bent tanácskoznak kinézhetnek az ablakon, és jó esetben a „szállóvendégeket” is láthatják. Akik kintről nézik, az üvegben tükröződő nagyszerű látványnak is örülhetnek. A szorgos méh-anyukák röviddel felállítása után máris beköltöztettek néhány faliméh petét a furatokba, elegendő élelemmel ellátva őket. A bölcsőt azután sárral lezárták.

A látogatását júniusban javasoljuk.


Megfigyelendő

Nézegesd a kifúrt lyukakat és a nádszálakat. Hánynak van sárral betömve a szája? Mögötte 3-4-5 kis méhecske is fejlődhet. Nyár végére már felnőttként várják a telet, illetve az utána jövő koratavaszt, hogy kikelhessenek.

Lépj fel a kerítés derékmagasságban lévő párkányára. Onnan már látod talán a június hó folyamán a virágzó levendulára érkező rovarvendégeket. A levendula is „lepkemágnesként” viselkedik, mint a nyári orgona vagy a hóbogyó. Milyen rovarokat ismersz még fel a lepkéken kívül?


Feladvány

A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.


Jutalom

A feladat megoldása után lehet elérni.


Szóvadászat

A feladat megoldása után lehet elérni.


A környéken

Talán feltűnt, hogy a feladat képei egy nagyobb képből, egy poszterből lettek kivágva. Letöltheted az egészet innen és akkor valamivel többet is megtudhatsz beporzó barátainkról.

Érdemes egy kis kört tenni itt a téren. Vannak virágágyások, virágládák, az igaz. De nézd meg a játszótér és az Önkormányzat kis kertjeinek gyepjét. Sűrűn nyírt fű, ahol alig tud virág megjelenni. Örökzöld fák vannak itt, a fenyőfélék nyitvatermők, szélbeporzásúak. Jó sok a kővel, aszfalttal borított rész is. Akkor hát honnan jöhetnek ide a beporzó rovarok?

A legtöbb beporzó nagyobb távolságokra is elrepül, a házi méh kilométereket, a faliméhek százmétereket repülnek. A pillangók, lepkék, szenderek is remek repülők. Ők tehát messzebbről is idetalálnak a levendula csábító illatára.

A közeli Apor Vilmos téren a villamosmegállóban a FŐKERT rovarszállója is látható.

mehhotel

A Hegyvidéki Kulturális Szalon környéke

Budapest XII. kerülete (a Hegyvidék) a főváros legzöldebb kerülete. A vaskor óta lakott hely, a rómaiak is itt hagyták nyomukat, a középkorban viszont visszaerdősülve vadaskertnek használták. A török kor után sváb falu épült ki, majd fokozatosan fejlődött a mai, több emeletes épületeket és kisebb-nagyobb kerteket egymás mellett megtűrő, érdekes városrésszé.

A közelben működött a Magyar Optikai Művek (MOM), emlékét a gazdag programot kínáló MOM Kulturális Központ őrzi.

A Böszörményi út meglehetős beépítettségét felfelé haladva lassan felváltja a kertesebb házak, park-foltok uralta üde, fás kertváros. Itt látogatható Buda egyik legrégibb cukrászdája.

Az Apor Vilmos téren álló templom építése a II. világháború idején félbe szakadt, helyén cukrászda, szórakozóhely működött 1998-ig. Most áll egy templom (Felsőkrisztinavárosi Keresztelő Szent János plébánia) és a hozzá kapcsolódó közösségi ház. (https://pestbuda.hu/tag/apor_vilmos_ter )


Megközelítés

A Törpe utca alsó vége az 59-es, 59A, 59B villamos két megállójához közel van. A Kiss János Altábornagy utcánál a 102, 105 és 212-es busz is megáll. Öt perc séta az Apor Vilmos tértől, ahol a villamosoknak és a 105-ös busznak is megállója van.


Források

Beporzó barátaink kiadvány

https://kulturalisszalon.hu/

Elköszönés

Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!