Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

harang-volgy-boritokep

2. Harang-völgy

Tábla a Harangvölgy felső végén a szép, ferde barkócaberkenyénél.

TÁBLA HAMAROSAN

Felirata:

Beporzó tanösvény 2. Harang-völgy

Mielőtt a QR kódra kattintasz, nézz körül! Szerinted mostanában kaszálták-e a füvet? Látsz-e kitaposott utakat?

QR kódra kattintva olvasható:

A Budai-hegység Natura 2000-es Természetmegőrzési Területén állsz, egy szép szál őshonos barkócaberkenye fa alatt.

Berkenye-a-Matyas-kiraly-utrol-nezve-DSCF2510

Berkenye a Mátyás király útról nézve

A kétoldalt húzódó erdősáv között rétek bújnak meg. Harang-völgy természetvédelmi szempontból legjelentősebb élőhelyeit ezek az irtás eredetű, kaszálással fenntartott erdőssztyeprétek jelentik. Otthont adnak például a Magyarországon kipusztulás határán álló, fokozottan védett csíkos boglárka lepkének. Ez a faj már csak a Harang-völgy középső és alsó szakaszán fordul elő.

Pont e ritka lepke védelmében döntöttek úgy, hogy mozaikos kaszálást alkalmaznak, tehát nem túl gyakran és nem egyszerre kaszálnak az egész területen. Ezzel nemcsak a csíkos boglárka tápnövényét, a takarmány baltacimet őrzik meg, hanem a talaj felszíne is megmenekül a közvetlen perzselő naptól. Emiatt még a legmelegebb nyári időszakokban is van harmatképződés. Annak pedig azok a hangyák is örülnek, amelyek az éjszaka táplálkozó hernyókra vigyáznak. Ilyen bonyolult kapcsolatok lehetnek az élőlények között.

Megfigyelendő

Figyeld meg, némi türelemmel, hogy milyen beporzó rovarok repülnek körülötted!

A rovarok és virágok kapcsolatát több mint százmillió évesre teszik. A rágó szájszervű bogarak először a szélbeporzású növények virágporát fogyasztották, majd áttértek más virágokra is. A nektártermelés megjelenésével a nyaló, szívó jellegű szájszervekkel (pl. méhek) vált könnyebbé a táplálékfelvétel. Az egyre mélyebb kelyhű virágokból pedig az egyre hosszabb szájszervű rovarok jutottak csak nektárhoz. Így jutottunk el a fontos beporzókig, a lepkékig. Speciális szájszervük a pödörnyelv, amellyel a virágból nektárt szívogatnak. E hosszú csövet leggyakrabban táplálkozáshoz nyújtják ki, egyébként szorosan felcsavart állapotban tartják a fejük alatt.

csikos_boglarka_1

Csíkos boglárka

Feladvány

A helyszínen, a QR kódra kattintva lehet elérni.


Jutalom

A feladat megoldása után lehet elérni.


Szóvadászat

A feladat megoldása után lehet elérni.


A környéken

A XIX. századi nagy filoxéria járvány előtt jelentős szőlőtermelés zajlott a területen. Úgy tartják, hogy a völgy a nevét egy „Haranghoz” címzett kocsmáról kapta, amely helyben termelt borokat árult.

A kanyargós Harang-völgy a múlt század közepétől kedvelt sípályaként üzemelt, manapság is sokan szánkóznak itt egy-egy havas napon. A téli sportok szerelmesein kívül minden évszakban vonzza a csodás táj a kirándulókat, futókat és biciklizőket.

Egyfelől ennek is köszönhető, hogy nem került beépítésre, másfelől viszont pont ezek a tevékenységek veszélyeztetik számos védett állat- és növényfaj élőhelyét.

Ízelítő a virágokból:

sokterdu-salamonpecset szinevalto-kutyatej barkocaberkenye-levele-viragja
Soktérdű salamonpecsét Színeváltó kutyatej Barkócaberkenye
Mezei-zsalya erdei_szellorozsa csattogo-eper
Mezei zsálya Erdei szellőrózsa Csattogó eper

A Fácán vendéglő ma
A Normafa-rehabilitáció kiemelten fontos eleme az építészeti örökség védelme. A hosszú ideje enyészeté lett, egykori zugligeti Fácán vendéglő épületegyüttesének egyikét (felújítást követően) a közeli Zugligeti Általános Iskola vehette birtokába.
Kalandos a története az egykoron rengeteg fácán lakta területen épült majorságnak. Az akkori Fácán nevű fogadó mellé Hild József két épületet is tervezett, melyekhez később újabbakat is építettek. Ez közkedvelt helye volt a hírességeknek, állítólag Petőfi A hegyek közt című verse ebben a fogadóban született. A XIX. században üdülőteleppé fejlődött az épületegyüttes. Az 1900-as évek elején a fogadóépületet átalakították villává, mely Horthy-villa néven lett ismert, az 50-es években pedig hírhedt, mint az AVH gyűjtőfogháza.


Megközelítési lehetőségek
A Széll Kálmán tértől a 155-ös busszal közelíthető meg a völgy alja. A felsőbb szakasza a Mátyás király út vagy a Normafa felől érhetők el (21A, 21-es busz, Fogaskerekű, Gyermekvasút).
A ferde törzsű barkócafa a völgy felsőbb részén, a Mátyás király út alatt 50 m-rel kitűnik a fák között.

Fotók forrása
Virágfotók: Vásárhelyi Tamás

Felhasznált irodalom

Elköszönés
Örülünk, hogy velünk játszottál. Keresd meg a Beporzó tanösvény többi állomását is az interaktív térképen!