Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csemete- és Suhángprogram

Az „Urban Green Belts (UGB) – Városi zöldövezetek” címmel meghirdetett, európai uniós támogatású projekt keretében a Hegyvidéki Önkormányzat - a kerületi fákra, fasorokra is kiemelt figyelmet fordítva, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány szakértőinek együttműködésével - fasor-pótlási stratégiát dolgozott ki a kerületre. A stratégia megalkotását követően 2019-ben elindítottuk a Hegyvidéki Csemete- és Suhángprogramot, amelyben az előnevelt faiskolai fák helyett fiatal, iskolázatlan facsemeték telepítését kezdtük meg kísérleti jelleggel kerületünkben.

A Program célja, hogy a fákat a „faiskolai jólét” utáni stressz helyett már fiatal kortól a végleges helyen neveljük, így a gyökérzet már a helyhez alkalmazkodva fejlődjön. Várhatóan így jobban alkalmazkodnak az ültetési, élőhelyi körülményeikhez, mint az idősebb facsemeték és megfelelő körülmények esetén növekedésükben gyorsan utolérik többször iskolázott társaikat. A csemeték pótlásának valószínűsége is csökken. Előállításuk jelentős kertészeti munkával nem jár, áruk jóval alacsonyabb mint a többször iskolázott fáknak.

A kísérleti program első helyszíne a Nárcisz utca Orbánhegyi út és Istenhegyi út közötti szakasza. Itt a páratlan oldali keskeny, zöld sávú közterületen, 2019. májusában csertölgyfa suhángok kerültek kiültetésére.

debreczy_zsolt08

faultetes08

A suhángok védőkaróira, ismeretterjesztési céllal molinók kerültek ki. Ezeken a Hegyvidéki Csemete- és Suhángprogram rövid összefoglalója mellett a csertölgy jellemzőiről is informálódhatnak a járókelők, továbbá falevélképek alapján megismerkedhetünk a Hegyvidéken előforduló fajokkal, köztük a leggyakoribb tölgyfélékkel. Az ütetés óta eltelt időben a szomszédos ingatlanok lakói örökbe fogadták a csemetéket, melyeket el is neveztek.

Csemete-MOLINOnezokep3


Második ütemben a Mindszenty József bíboros tér, valamint a Kázmér út és Kázmér lejtő közötti terület került beültetésre 2020 áprilisában, ahol a mézelő suhángok (mandulafa, mézesfa, örökzöld tölgy, olajfagyal, olasz mandulafenyő) és mézelő cserjék (barátcserje, cserszömörce, koronafurt, ostorménfa, pukkanó dudafürt, jeneszter) ültetése valósult meg. A gazdag fajtaösszetétel miatt a várható virágzási idő kitolódik, és hosszabb ideig szolgálja a viráglátogató rovarokat. A telepítés része továbbá a Méhbarát Kerület kezdeményezésnek is.


IMG_9179

IMG_9196


A mézelő ligetekben elültetett fák gondozásába a környékbeliek is bekapcsolódhatnak. Aki kedvet és kellő elhivatottságot érez ehhez a közösségi programhoz, és szívesen törődne egy-egy növénnyel, a zoldpont@hegyvidek.hu email-címen jelentkezhet örökbe fogadó „szülőnek”. Mindössze a csemetét kell kiválasztani – és egyeztetni a Hegyvidéki Zöld Irodával –, majd gyomlálni és nyáron a növények számára különösen fontos, rendszeres öntözést vállalni.