Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

NE FÉLJÜNK A MÉHEKTŐL!

„A méhecske a barátunk, mézet csinál, és segít nekünk, hogy legyenek finom gyümölcsök a fán. Nem szabad bántani, vigyázni kell rá!” – így foglalták össze a Süni-óvodások, mit gondolnak a méhekről, miután részt vettek a Méhbarát Hegyvidék projekt keretében meghirdetett Mézes Kuckó programsorozat szezonzáró foglalkozásán. Az interaktív előadás kitalálója, Erlich Mariann játékos formában, képekkel, rávezető kérdésekkel mutatja be a gyerekeknek a méhek életét és fontosságukat, emellett a mézfajtákkal is megismerteti őket.

„Virágport gyűjtünk, hatszögletű sejtekből lépeket építünk, egy almafás társasjáték segítségével megtanuljuk a beporzás és a gyümölcs érésének folyamatát – magyarázta. – Közben az óvodások maguk jönnek rá az összefüggésekre, ami azért lényeges, mert így közelebb kerülnek hozzájuk ezek a rendkívül hasznos rovarok. A cél az, hogy ne féljenek tőlük, épp ellenkezőleg: védjék, óvják őket.”

Ne_feljunk_a_mehektol

A méhekhez számos felesleges félelem kapcsolódik. Sokan támadásnak fogják fel a közelségüket, holott erről szó nincs: egy illat, szín vonzhatja a rovart az emberhez, de gyakran előfordul, hogy vizet keres, vagy egyszerűen csak fáradt, és pihenőhely után kutat. A legjobb, ha ilyenkor mozdulatlanok maradunk, s hagyjuk, hogy azt csinálja, amit szeretne. Igaz ugyan, hogy megszúrhat minket, de ezt csak akkor teszi meg, ha veszélybe kerül. Tudni kell, hogy csak egyszer képesek szúrásra, mert a bőr alá fúródó fullánkjukat nem képesek kihúzni, ezért elpusztulnak.

Bár a hím méh nagyobb, ám nincs fullánkja, ezért akár a kezünkön is megsétáltathatjuk. Ehhez, persze, meg kell tudni különböztetni a nőstényt és a hímet, valamint közeli rokonaikat, a dongót, a darazsat. A Süni-óvodások a mostani foglalkozáson képekről azonnal felismerték a különböző rovarokat, kórusban sorolták jellemzőiket. Például hogy a méhek lábain és testükön apró szőrszálak vannak, míg a darazsak szinte csupaszok, a lábuk viszont hosszabb. Abban pedig egyöntetűen megegyeztek, hogy a méhektől nem kell félni.

Azért, hogy jó élményeik még erősebbek legyenek, mindnyájan hivatalosak voltak a korábban az iskolákban is nagy sikert arató Mézes Reggelire. Ezúttal ötféle édes és egészséges finomságot kóstolhattak meg a gyerekek.

Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy az összes hegyvidéki óvoda önálló nevelési program szerint működik, és mind kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosság elmélyítésére: „Ezt a törekvést szeretné erősíteni az önkormányzat azzal, hogy igyekszik minél több környezetvédelmi programot szervezni az óvodákban. Ilyen a méhek megismertetése is, ami egyúttal a helyes táplálkozás ügyét szolgálja. Az átadott tudás abban segít, hogy az óvodások felnőve egészségesebb életet éljenek.”

A Méhbarát Hegyvidék programba a zöld területek és a biodiverzitás növelése mellett a hasznos rovarok, különösen a méhek jótékony tevékenységének újrafelfedezése is beletartozik – emlékeztetett Kovács Lajos alpolgármester. Mint hozzátette, sok a félreértés, amit ideje eloszlatni. Ehhez járul hozzá az óvodai foglalkozás, a két éve elindított Mézes Reggeli program, valamint a méhbarát zöld felületek létrehozása is.

M.

Eredeti cikk:

https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2019-julius-2/ne-feljunk-mehektol