Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

miert_fontos_a_mehbarat_kerulet_masolata_1

Közösen a beporzókért – több önkormányzat is csatlakozott felhívásunkhoz

A Hegyvidéki Zöld Iroda elkötelezett a kerület méh- és beporzóbaráttá válása mellett, szerencsénkre rengeteg támogatást kaptunk ehhez az elmúlt években mind a lakosság, mind a Méhbarát Hálózatunkhoz csatlakozott szakemberek részéről.

Az idei Méhek Világnapja alkalmából körbekérdeztünk más önkormányzatokat is, hogy ők milyen tevékenységekkel igyekeznek beporzóbaráttá tenni kerületüket illetve településüket. Íme egy kis körkép, egyben ötletadó arra, hogy mit lehet tenni közösen a méhekért és a beporzókért

Veszprém méhlegelőkkel kísérletezik

Veszprém „Vadvirágos Veszprém” programot hirdetett, ahol a város több pontján a VKSZ Zrt. és a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településmérnöki karának hallgatói közösen kísérleteznek a gyep átalakításával és méhlegelők kialakításával. Ez a program a város zöldfelület stratégiájának része, amelynek célja hogy a város bizonyos pontjain hosszabb életű, alacsony fenntartást igénylő, természetközeli megjelenésű növényközösségek adjanak változatos búvóhelyet és táplálékforrást a beporzó és egyéb rovarok számára.

(további infók: https://vehir.hu/cikk/60180-unnepeljuk-a-meheket)


Ferencvárosban aktívak a civilek

Ferencvárosban a helyi aktív civileknek („10millió fa csoport”) köszönhetően méhlegelőt alakítottak ki a lakosok és szemléletformáló táblákat helyeztek ki. A József Attila lakótelepen pedig Budapest legrégebbi madárbarát tanösvényét újítják fel, rovarhotelt, darázsgarázst és madáritatót is telepítettek, illetve foltokban meghagytak beporzó-csalogató területeket is.

frncvrs

frncvrs2

frncvrsgaz

frncvrstbl

frncvrsppl

Ret_Haller

frncvrsdtk

Erzsébetváros a darázsgarázst népszerűsítette

Erzsébetváros leginkább a darázsgarázsok népszerűsítésével vett részt a Méhek Napján, így kikerült darázsgarázs például az Almássy térre is!

https://www.facebook.com/114567860196605/posts/323700499283339/?sfnsn=mo

ez_itt_egy_darazsgarazs

erzsebetvaros-garazshotel-mehekvilagnapja3

erzsebetvaros-garazshotel-mehekvilagnapja

erzsebetvaros-garazshotel-mehekvilagnapja2


Pestszentlőrinc-Pestszentimre rovarhoteleket telepített

A Méhek Világnapja alkalmából Pestszentlőrinc-Pestszentimre online szemléletformálásba kezdett, többek között készítettek egy tájékoztatót, amelyet az oktatási intézményekbe terveznek eljuttatni, hogy jövőre a gyerekek még többet tudhassanak meg a beporzókról a Méhek Világnapján. Emellett készültek rovarhotelek is, az Erdőgondnokság munkatársainak segítségével, melyeket a Kossuth téren és a Brenner János parkban helyeztek el.

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/20999-ma-van-a-mehek-vilagnapja

Pestszentlorinci_mehhotel

Csepel online emlékezett meg a Méhek Világnapjáról

Csepel a kerület honlapján emlékezett meg a jeles napról.

https://www.csepel.hu/hireink/egyeb/item/13386-mehek-vilagnapja


A XVI. kerület fotópályázatot hirdetett.

A XVI. kerületi Önkormányzat is csatlakozott a Méhek világnapjához, interjút készítettek kerületük főkertészével, illetve fotópályázatot is indítottak, amelynek főszereplője az év rovara, a kacsafarkú szender volt.

https://www.bp16.hu/hirek/zold-kertvaros/ki-tanitotta-meg-a-mehecsket-a-sejtek-epitesere

https://www.facebook.com/fejlodo.kertvaros.bp16/posts/4397072180325438


Reméljük, jövőre még több hasonló kezdeményezésről számolhatunk be! Óvjuk-védjük közösen a beporzókat.