Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

MI LETT A HEGYVIDÉK MÉHLEGELŐIVEL?

Májusban írtunk arról, hogy az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája méhlegelőket alakított ki több közterületen. Vajon hogyan néznek ki ma ezek a helyek? Mi lett a gondosan előkészített talajba szórt maroknyi magkeverékkel? És vajon a „célközönség”, azaz a viráglátogató rovarok felfedezték-e ezeket az új réteket?

A bevezetőben feltett kérdésekre rövid és örömteli választ adhatunk: a méhlegelők növényei kicsíráztak, felnőttek, virágokat bontottak. Ezzel megvalósult a Méhbarát Kerület Program egyik fontos célkitűzése, hiszen a korábbi évek növényállományához képest sokkal több faj jelent meg és virágzott a kerület zöld területein. Az elvetett vadvirágokkal és gazdasági növényekkel jelentősen nőtt a lokálisan mérhető biodiverzitás, ami a növényekénél lassabban és kevésbé látványosan, de a rovarvilág faj- és egyedszámának gyarapodását is elősegíti.

Mi_lett_a_Hegyvidek_mehlegeloivel1

A különböző részeken, persze, nem azonos képet mutatnak a méhlegelők. Az Istenhegyi és a Pethényi út találkozásánál, vagy a Ráth György és a Roskovics utca által közrezárt területen a kikelt vadvirágok az első évben még nem alkottak egységes borítást. Természetes módon először a pionír „gyomok” keltek ki a csupasz talajból, és indultak növekedésnek. A többi réti virágnak kell egy kis idő, mire megerősödik, megtalálja a helyét a társulásban, és aztán lassan felül is kerekedik a gyomokon. Kiemelést érdemel a Szent Orbán tér méhlegelője, ahol néhány hónap alatt olyan sűrű lett a vegetáció, hogy a tarackok kigyomlálása után maradt csupasz foltokat is pillanatok alatt birtokba vette a növényzet.

Mi_lett_a_Hegyvidek_mehlegeloivel2

A méhlegelők egyes virágait nemcsak a rovarszemek veszik észre, hanem azok számára is feltűnnek, akik autóban suhannak el mellettük. A nyár derekán nyíló, méter magas napraforgók akár a program „hirdetőtáblái” is lehetnének. Akit kicsit közelebb vonz a hatalmas, sárga virágok látványa, könnyűszerrel akár több tucatnyi fajt különíthet el a legelő virágai közül. A városi környezetben, például, egészen szokatlan a mézontófű, vagy a lucerna látványa. A több változatban is nyíló pillangóvirágok pedig mintha valami közeli kertből szöktek volna ki a jó társaság kedvéért.

Mi_lett_a_Hegyvidek_mehlegeloivel3

A rovarok szemszögéből – kis képzavarral – mondhatnánk, hogy „tejjel-mézzel folyó Kánaán” egy-egy ilyen zöld sziget, ahol a táplálékon kívül kellemes mikroklímát és biztonságos tartózkodási helyet is találnak. Ha elsétálunk valamelyik méhlegelőhöz, akkor amellett, hogy összeszámolhatjuk a különböző növényfajokat, kísérletet tehetünk a viráglátogató rovarok számbavételére is. A háziméh mellett biztosan látni fogunk szőrös poszméheket is. A bogarakat a híres eozinkerámiák zöld fényét idéző rózsabogarak és a kisebb, barnás bundásbogarak képviselik leggyakrabban. Őket a legkönnyebb megfigyelni, mert ha egy gazdag virágtányért találnak, akkor órákig egy helyben lakmároznak, és néha kicsit bele is bóbiskolnak a bőségbe.

Mi_lett_a_Hegyvidek_mehlegeloivel4

A virágok pillangókat is vonzanak. Velük még ritkán találkozhatunk, mert nekik a legnehezebb közlekedni a városban, a törékeny rovarok alig-alig boldogulnak a forgalom keltette légörvények között.

A tudatos telepítés mellett még inkább szembetűnők lettek a XII. kerület spontán méhlegelői. Ezek alatt azokra a rézsűkre, kisebb-nagyobb zöld oázisokra gondolunk, amik az idén – a vírusfenyegetettség miatt elmaradó tavaszi kaszálást és a csapadékos nyarat kihasználva – ritkán látható virágpompával lepték meg az itt élőket. Bár más úton jöttek létre, végül ugyanazt a célt teljesítik be, mint a vetett legelők, így ezek a virágos mezők is megérdemelnének egyet a Méhbarát Kerület Program célkitűzéseit hirdető színes táblákból.

Mi_lett_a_Hegyvidek_mehlegeloivel5

A méhlegelők látványos sikere reményt ad arra, hogy az idén hét helyszínen, mintegy 800 négyzetméteren telepített virágos rétek jövőre a kerület további tucatnyi helyszínét hódítsák meg, sőt, ha megvalósulhat a Hegyvidéki Zöld Iroda elképzelése, akkor a magkeverékekből a kerttulajdonosok is kaphatnak. Így a közterületeken és a magánkertekben zsebkendőnyi ágyásokból felépülő, sokhektáros rendszer páratlan nagyvárosi virágszőnyeggé állhat össze.

Ehhez a koncepcióhoz ad hathatós gyakorlati segítséget az iroda szervezésében szakértők által összeállított növénylista, amely több mint 100 konkrét növényt vagy csoportot nevez meg. Ezek a lehetséges felhasználási területük szerint csoportosított növények, amellett, hogy szépek, a viráglátogató rovarok számára is fontos élelemforrást jelentenek.

Mi_lett_a_Hegyvidek_mehlegeloivel6

Akár a kerti ágyások, akár az erkélyládák beültetése előtt érdemes tanulmányozni azt a tetszetős listát, ami a Hegyvidéki Önkormányzat honlapján (www.hegyvidek.hu), az Élet a Hegyvidéken aloldalon, a Zöld Hegyvidék témakörben, a Méhbarát Kerület gyűjteményben, „Milyen növényekkel kedveskedhetünk a helyi beporzóknak?” cím alatt található! Amennyiben a felsorolt beporzóbarát növények közül választunk, úgy egy apró, de elengedhetetlenül fontos lépéssel mi magunk is hozzájárulunk a kerület biodiverzitásának gyarapodásához.

(B.)

Eredeti cikk:

https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2020-szeptember/mi-lett-hegyvidek