Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

VIRÁGOK NYÍLNAK A VÍZMŰVEK TELEPHELYEIN

Talán nem is gondolnánk, hogy a Hegyvidék nagy belterületi rétjei szinte kivétel nélkül a Fővárosi Vízművek telephelyein találhatók. Az élőhelyek védelme és a biológiai sokszínűség megőrzése érdekében ezek a vízbázisvédelmi területek kulcsfontosságúak, nem mindegy tehát, hogy a közszolgáltató milyen kezelést végez rajtuk.

Az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája által meghirdetett Méhbarát Kerület Program céljai messze túlmutatnak a program elnevezésében megjelenő egyetlen rovarfaj igényeinek szem előtt tartásán. A komplex megközelítés tágan értelmezett környezet- és természetvédelmi célkitűzéseket fogalmaz meg, amelyeknek köszönhetően egyrészről a méheken kívül számtalan más rovar és egyéb állat élőhelyét védi, másrészről összetett intézkedéseivel nemcsak közvetlenül, hanem sokszor áttételesen is jótékonyan hat a hegyvidéki flóra és fauna fennmaradására és fejlődésére.

Ennek a komplex szemléletnek az egyik kézzelfogható eredménye a Fővárosi Vízművekkel megkezdett párbeszéd, aminek eredményeként a XII. kerület három helyszínén – és a szomszédos XI. kerületben egy további részen –, a cég ingatlanjain a kiterjedt gyepterületek hagyományosan bevett kezelését a biológiai sokféleség megőrzésének igényeihez lehetett igazítani. A környezetvédelmi célú változtatáshoz mindössze néhány „megszokást” kellett más szempontból megvizsgálni.

Viragok_nyilnak_a_vizmuvek_telephelyein

Így vált nyilvánvalóvá, hogy ha a vízművek ingatlanjain a fű nincs sűrűn nyírva, a terület összképe nem feltétlen válik rendezetlenné, sőt a megjelenő virágok kifejezetten vonzó képet eredményeznek. Azaz: a tulajdonos cég általános megítélését nem rontja, ha a kerítésen átnézve az emberek a nyírt gyep helyén virágos réteket látnak.

Az évi kaszálások számának ötről kettőre történő csökkentése hatására a lágy szárú növények elég időt kapnak, hogy virágozzanak, és akár magot érlelve szaporodjanak a gyepterületeken. Ilyen körülmények közt néhány szezon alatt egy vadvirágos réthez kezdenek hasonlítani, mert a kaszálást jól toleráló – alulról hajtó – egyszikűek mellett egyre több kétszikű is megmarad. A színesedő, virágos rét fajgazdagsága összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a mindössze néhány faj egyedeiből álló, sűrűn nyírt pázsité. A kevesebb zavarással érintett, változatos növényállományban beporzó rovarok és más állatok is menedéket és táplálékot találnak. A Fővárosi Vízművek által elfogadott és bevezetett változás így csak a kerületünkben közel két és fél hektárral növelte meg a természetközeli élőhelyek felületét – az Orbán téren, a Diana utca tetején és az Eötvös úton – anélkül, hogy ezzel a saját biztonságos üzemelési feltételeit kockáztatta volna.

Fontos tanulság, hogy a sokszor rideg távolságtartással és gyanakvással övezett környezetvédelmi döntések kivitelezése nem feltétlenül igényel többletforrást, gyakran mindössze egy kis bátorságra van szükség. A változtatás pedig hamar pozitív visszhangra talál a cégen belül és az érintett ingatlanok közvetlen környezetében is. Nem beszélve arról, hogy a manapság az üzleti kommunikációban egyre hangsúlyosabb társadalmi felelősségvállalás és környezetvédelmi szemlélet egy jól követhető akcióval nyer valós tartalmat.

A kerületi kezdeményezés pozitív hozadéka továbbá, hogy a Fővárosi Vízművek a próbaüzem kedvező tapasztalatai alapján azt tervezi, a Budapesten lévő valamennyi ingatlanjára kiterjeszti a kevesebb kaszálást igénylő környezettudatos kezelést. Sőt: a Hegyvidéki Zöld Iroda által kezdeményezett jó példának már az országhatáron túl is híre ment – reméljük, nemsokára további eredményekről írhatunk.

(Barta)

Eredeti cikk:

https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2020-junius-30/viragok-nyilnak-vizmuvek