Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

VÁROSI OÁZISOK FIZIKAI ÉS MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜNKÉRT

Városban lakni jó! Vagy mégsem?

A városi élet kétségtelenül rengeteg előnnyel jár. Több munkalehetőséggel, szórakozási és kulturális lehetőséggel kecsegtet mint például egy falu, egyaránt jó munkavállalóknak és vállalkozás tulajdonosoknak a kisebb helyre koncentrálódó gazdaság és szolgáltatások tárháza, illetve minden könnyen elérhető. A városokba költözés ezen okok miatt globális jelenség, amely úgy tűnik, feltartóztathatatlan. Míg 200 éve a népességnek csupán 2%-a, 2018-ban már 55%-a lakik városokban, a terjeszkedés és az építkezések miatt csupán Európában minden évben egy Berlinnek megfelelő nagyságú területet betonoznak le.

A városi életnek nem csupán előnyei, de hátrányai is vannak, többek között az, hogy a városi élet elkényelmesít, és megfelelő környezet és infrastruktúra híján inaktívvá, túlsúlyossá teszi lakóit amely keringési problémákhoz és krónikus megbetegedésekhez vezet. Emellett a légszennyezettség, a városi hőstressz, a zajszennyezettség is mind-mind kihatnak a városlakók egészségére.

Hogyan lehetne ezeket a negatív hatásokat csökkenteni? Többek között a zöld területek tudatos tervezésével.

Zöld területekkel a városlakók egészségéért

A tudatosan átgondolt és rendszeresen karbantartott zöld területek hozzájárulnak az egészségesebb városi élethez, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz és a jobb minőségű levegőhöz is. Ennek ellenére a városi zöld területek ügye még mindig túlságosan alacsony fontossággal bír, a zöld területek eloszlása egyenlőtlen, és nem minden esetben átgondolt a tervezésük sem.

Az URBACT Health&Greenspace program keretében azt demonstrálja a Hegyvidéki Zöld Iroda nemzetközi partnereivel, hogy hogyan lehet a városlakók számára egészégesebb környezetet teremteni. Azt vizsgáljuk, hogy az önkormányzatok hogyan tudják befolyásolni ezen terek használatát, illetve hogyan tudják maximalizálni tudományosan is bizonyított pozitív hatásaikat. A Hegyvidék Önkormányzata vezető partnerként azon dolgozott az elmúlt időszakban, hogy megismerje más városok jó gyakorlatait illetve felmérje, hogy ezek közül melyek valósíthatóak meg más intézmények és civil partnerek bevonásával. A program első időszaka az izgalmas utazások, beszélgetések és felismerések időszaka volt.

A program keretében a következő témákkal foglalkoztunk:

· városi hőstressz és ennek csökkentése zöldítéssel

· levegő minőség javítása és zajcsökkentés

· fizikai és mentális egészségjavítás

· szociális jólét és zöldterület fejlesztés


Jó gyakorlatok partnereinktől

Partnereinktől rengeteget tanultunk tudatos zöldterület tervezésről, a zöld területek funkcióinak bővítéséről illetve a különböző városi egészségkárosító hatások csökkentéséről. A 6 hónap végére nagyon változatos portfólió alakult ki, amely évekre ad „muníciót” a Hegyvidéknek. Következzen pár jó gyakorlat ezek közül.

A hollandiai Bredában a Valkenberg Park a nyolcvanas években a drogkereskedés és a prostitúció színhelye volt, de tudatos áttervezéssel mára a közösségi élet, családi és baráti kikapcsolódás terepévé vált. Másik partnerünk, a finnországi Espoo Európa legfenntarthatóbb városának számít, jól átgondolt, hatalmas erdő területekkel, amelyekben meditációra, tudatos jelenlétre és erdőfürdőzésre ösztönzik a látogatókat. Limerickben a munkanélküliség miatt elszegényedett közösségek számára úgy tervezik át a zöld területeket, hogy azok hozzájáruljanak a bűnözési ráta csökkentéséhez illetve a közösség fejlesztéséhez is. Az olaszországi Messinában a városlakók számához képest nagyon alacsony a zöldterületek aránya, a városvezetés többek között egy régi ipari területet és a tengerpartot szeretné rehabilitálni. A lengyel Poznan az óvodások szemléletformálásával, az óvodai kertek áttervezésében jeleskedik többek között, ahol a kicsik nem csupán játszhatnak, de sokat tanulhatnak a növényekről és közösen kertészkedhetnek. Ezen kívül a város azon dolgozik, hogy összefüggjenek zöldterületei, egymáshoz kapcsolódó rendszert alkotva, így javítva a levegő minőséget. Spanyol partnerünk, Santa Pola az ó- és újvárost összekötő zöld területet szeretné vonzóbbá tenni a városlakók számára, különböző programokat és rendezvényeket kínálva számukra. A romániai Suceava szintén zöld területei fejlesztésén és modernizálásán dolgozik, többek között a Suceava folyó partot szeretné vonzóbbá tenni lakosai számára. Az észt Tartu a közlekedés fejlesztésén dolgozik egybefüggő bicikliúthálózattal és a városközpont funkcióinak áttervezésével és bővítésével.

Mi Hegyvidékiek a lakosságra vetített magas zöldterület aránnyal dicsekedhetünk, amely kincs és egyben felelősség is, hiszen tudatos tervezéssel a jelenleginél is többet lehet „kihozni” ezen adottságunkból. Partnereinknek bemutattuk a normafai kardio tanösvényt, ismertettük az Egészséges Hegyvidék programot, és azon terveinket, hogy a zöld területeket hogyan fordítjuk az egészségmegőrzés eszközeivé.

A program első szakasza lezárult, reméljük, tudjuk folytatni a megkezdett munkát.

Az URBACT angol nyelvű oldalán több információra is bukkanhat a látogató.

Katt a LINKre>>>>