Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Koran_kelt_a_parlagfu

Allergén növények

A tavasztól őszig tartó pollenszezon folyamatos megpróbáltatások elé állítja a pollenallergiás betegek szervezetét. A két leggyakoribb allergén növény, a parlagfű és a vele könnyen összetéveszthető fekete üröm.

Parlagfű

parlagfu_3_149273_38339_nParlagfű
Parlagfű (ambrosia artemisiifolia)

A parlagfű (ambrosia artemisiifolia) napjaink egyik legismertebb gyomnövénye, mezőgazdasági kártétele és a pollentermelése által okozott egészségügyi problémák közismertek. A parlagfű Magyarország szántóföldjein és egyéb bolygatott területein évről évre óriási számban jelenik meg, ami a növénytermesztésben jelentős többletköltségeket, termésveszteséget, egészségügyi vonatkozásait tekintve pedig erőteljes allergiás tüneteket idéz elő a lakosság egyre nagyobb körében.

A Hegyvidék természeti és társadalmi-gazdasági adottságainak köszönhetően szerencsés helyzetben van, ami a gyomnövény tömeges terjedését illeti, hiszen nem rendelkezik felhagyott vagy elhanyagolt mezőgazdasági, ipari területekkel, a parlagfű ugyanis ezeken a helyeken terjed leginkább. A gyomnövény nem kedveli az erdős, árnyékos részeket, ám az erdőszéli zöld sávokban, építkezések, földmunkák által megbolygatott területeken és zöld felületeken nagyon hamar megjelenhet.

A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának vagy használójának a kötelezettsége. A hatóságok feladata az, hogy – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik az ún. közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabnak ki. Minden év június 30-ával jár le a parlagfű-mentesítési türelmi idő. Ezt követően belterületen a jegyző, külterületen a területileg illetékes növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.

Amennyiben bárki a kerületben parlagfű előfordulását észleli jelentősebb tőszámban vagy nagyobb területen, az Országos Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével jelezheti a problémát, vagy közvetlenül a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársainak az e-ügyintézés felületén.

A paragfű laikus számára bizonyos esetekben könnyen összetéveszthető lehet a fekete ürömmmel (Artemisia vulgaris). Ugyan ez a növény is okozhat allergiás tüneteket, de eltávolítására, szervezett irtására nincs jogszabályi kötelezettség.

A_fekete_urom_is_eros_allergen

Fekete üröm (artemisia vulgaris)