PÁLYÁZAT A VADGESZTENYELEVÉL-AKNÁZÓMOLY ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ

PÁLYÁZAT A VADGESZTENYELEVÉL-AKNÁZÓMOLY ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ (FAINJEKTÁLÁSSAL VAGY PERMETEZÉSSEL)

2021. április 12-től lehet jelentkezni a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája által indított lakossági akcióra, mely a vadgesztenyefák fő kártevőinek (vadgesztenye-aknázómoly) visszaszorítására irányul.

A kertekben található vadgesztenyefák kártevő-mentesítése nélkül, a levél károsodása miatt a fa legyengül és akár el is pusztulhat. A vadgesztenyefa-levelet házilag nem lehet megfelelően komposztálni, mert a kártevő bábja a száraz levelekben, illetve azokból a talajba jutva telel át. A tapasztalatok szerint, ahol – hagyományos módon – a fák körüli avart összeszedik és elszállítják, ott csökken a károsodás mértéke. Az aknázómoly elleni védekezés időpontja a lepkék kirajzásához igazodik.

Fainjektálás: A fainjektálás azoknál a fáknál javasolható, melyek nehezen megközelíthető helyen állnak vagy nagyon magasak, így a permetezés nem éri a teljes lombot. Az eljárás során nem kell számolni a vegyszer elsodródásával. A kezelés a lombfakadástól a kártevő első nemzedékének megjelenéséig optimális. A fák 2 éves védettséget kapnak.

Permetezés: Az első rajzásra általában áprilisban kerül sor, míg a második nyár közepén várható, ezért a megfelelő hatékonyság érdekében legalább e két alkalommal célszerű elvégezni a fák permetezését, kártevő-mentesítését. A legfontosabb az első permetezés (április vége - május közepe) elvégzése. A permetezés során az aknázómoly kártevők mellett, egyéb betegségek (gombabetegségek, eseti atkafertőzés) ellen is kezelést kapnak a fák, minden esetben kiegészítő lombtrágyázással. A permetszert a vállalkozó maximum 20 méteres magaságig tudja kijuttatni a fára. Az első és a második permetezést ugyanaz a vállalkozó végzi. A fák 1 éves védettséget kapnak.

A támogatás a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, a jelentkezés sorrendje alapján adható.


Pályázati támogatás részletei:

A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át (a második rajzási időszakban esedékes permetezést, vagy az egyszeri injektálás költségének felét) az önkormányzat átvállalja.

1. Az egy alkalmas injektálás teljes költsége bruttó 33.020 Ft/gesztenyefa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-t az Önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 16.510 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé a munka elvégzését követően.

2. A két alkalmas permetezés teljes költsége bruttó 10.600 Ft/gesztenyefa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-t az Önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 5.300 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé az első permetezés elvégzését követően. Az első permetezés elvégzése feltétele a második permetezésre vonatkozó támogatás elnyerésének.


A tulajdonos/közös képviselő a vállalkozónál található címlista aláírásával igazolja a munka elvégzését a második – támogatott – permetezés alkalmával, és ugyanígy a fainjektálás esetében is.


A pályázaton csak Budapest XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói vehetnek részt.


A jelentkezés módja MEGVÁLTOZOTT!

Kizárólag online lehet jelentkezni 2021. május 5. 16 óráig az eugyintezes.hegyvidek.hu oldalunkon a Hegyvidék Fiók Létrehozását/Bejelentkezést követően, csak azonosított ügyfélként (Társasházak esetében cégképviselet létrehozását és elfogadását követően) lehetséges, a bal oldali sávban, a Zöld Iroda fül alatt.


Az azonosítás folyamata történhet interneten a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül, Ügyfélkapus regisztrációval vagy személyesen a Hegyvidéki Önkormányzat Ügyfélszolgálatán (Böszörményi u 23-25.), ügyfélfogadási időben, a személyi igazolvány és lakcímkártya okmányok bemutatásával.

Közös képviselők számára Cégképviselet létrehozása és elfogadása is szükséges a jelentkezés benyújtása előtt.


Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fenti növényvédelmi munkák személyes kontaktus nélkül is elvégezhetők. A kialakult járványügyi helyzet miatt kérjük, kerüljék a személyes kontaktust, illetve tartsák be a biztonságos távolságot (min. 1,5 méter) mind munkatársaink, mind az Önök érdekében.


További tájékoztatást a 06-70/938-8474-es telefonszámon, illetve a hegyvidekzoldpont@hegyvidek.hu elérhetőségen nyújtunk.

HZIHegyvidék