Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

PÁLYÁZAT A VADGESZTENYELEVÉL-AKNÁZÓMOLY ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ

Fák kártevő-mentesítésének támogatása

2024. április 4-én 10 órától lehet jelentkezni a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája által indított lakossági akcióra, mely a vadgesztenyefák, valamint platán- és tölgyfák fő kártevőinek visszaszorítására irányul.

A kertekben található faállomány kártevő-mentesítése nélkül, a levél károsodása miatt a fa legyengül és akár el is pusztulhat. A kártevők elleni védekezés időpontja a rovarok kirajzásához igazodik.

Fainjektálás: A fainjektálás azoknál a fáknál is biztos megoldást jelent a növényvédelemre melyek nehezen megközelíthető helyen állnak vagy nagyon magasak, így pl. a permetezés nem éri a teljes lombot. Az eljárás előnye, hogy annak során nem kell számolni a vegyszer elsodródásával és a vadgesztenyefák 2 év, a platán és tölgyfák 1+1 év védettséget kapnak az első évben legalább 90%-os, a második évben legalább 70%-os eredményességgel.

Permetezés: Az első rajzásra általában áprilisban kerül sor, míg a második nyár közepén várható, ezért a megfelelő hatékonyság érdekében legalább e két alkalommal célszerű elvégezni a fák permetezését, kártevő-mentesítését. A legfontosabb az első permetezés (április vége - május közepe) elvégzése. A permetezés során az aknázómoly kártevők mellett, egyéb betegségek (gombabetegségek, eseti atkafertőzés) ellen is kezelést kapnak a fák, minden esetben kiegészítő lombtrágyázással. A permetszert a vállalkozó maximum 20 méteres magaságig tudja kijuttatni a fára. Az első és a második permetezést ugyanaz a vállalkozó végzi. A fák 1 éves védettséget kapnak.

A támogatás a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, a jelentkezés sorrendje alapján adható.

Pályázati támogatás részletei:

A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át (a második rajzási időszakban esedékes permetezést, vagy az egyszeri injektálás költségének felét) az önkormányzat átvállalja.

1. Az egy alkalmas injektálás teljes költsége bruttó 39.000 Ft/fa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-t az Önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 19.500 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé a munka elvégzését követően.

2. A két alkalmas permetezés teljes költsége bruttó 16.520 Ft/fa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-t az Önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 8.255 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé az első permetezés elvégzését követően. Az első permetezés elvégzése feltétele a második permetezésre vonatkozó támogatás elnyerésének.


A tulajdonos/közös képviselő/kapcsolattartó a vállalkozónál található címlista aláírásával igazolja a munka elvégzését a második – támogatott – permetezés alkalmával, és ugyanígy a fainjektálás esetében is.


A pályázaton csak Budapest XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói vehetnek részt!


A jelentkezés módja:

Kizárólag online lehet jelentkezni 2024. május 3-án 16 óráig, az eugyintezes.hegyvidek.hu/kartevo oldalunkon azonosított Hegyvidék Fiókkal lehetséges.

Új ügyfeleink Hegyvidék fiókot az eugyintezes.hegyvidek.hu/regisztracio oldalon tudnak létrehozni.

A fiók azonosítás folyamata történhet interneten a Hegyvidék Fiókból történő átirányítással a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül, Ügyfélkapus regisztráció használatával vagy személyesen a Hegyvidéki Önkormányzat Ügyfélszolgálatán (Böszörményi u 23-25.), ügyfélfogadási időben, a személyi igazolvány és lakcímkártya okmányok bemutatásával.

További tájékoztatást a 06-70/938-8474-es telefonszámon, illetve a zoldpont@hegyvidek.hu elérhetőségen nyújtunk.