Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Természetvédelmi területek

NORMAFA PARK

A Normafára látogatók figyelmébe
Az önkormányzatok közül egyedülálló módon foglalkozik a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa park (Sváb-hegy-János-hegy, Zugliget és Harang-völgy) területén erdőfenntartással és gazdálkodással a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény révén.
Az intézmény munkatársai heti 7 nap ellenőrzik és tartják karban az infrastruktúrát (játszóterek, sétautak, szemetesek, illemhelyek), 350 ha erdőterületet (erdészeti munkák, szemétszedés, madárodú kihelyezés). Területükön betartatják tűzrakóhelyekre, tűzgyújtási tilalomra, az illegális hulladékelhelyezésre vonatkozó szabályokat a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesülettel. Részt vesznek rendezvények szervezésében, felügyeletében.

Helyi jelentőségű védett természeti területek

A fővárosi helyi jelentőségű védett természeti területek közel fele a XII. kerületben található. Listájuk a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóség honlapján érhető el.

Állami tulajdonú erdőterületek

A Budapest környéki – a XII. kerületben is található - állami tulajdonban álló erdőterületek kezelője az állami tulajdonban lévő Pilisi Parkerdő Zrt.. A területek tulajdonosi jogait a Földművelésügyi Miniszter gyakorolja. A Zrt. tevékenysége kapcsán eljáró természetvédelmi hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya.
A Zrt. az általa kezelt területeken fásítási programot végez, felszámolja a lakossági forrásból kikerülő illegális hulladékkupacokat, felszámolja a természetkárosító, illegális zöldhulladék lerakásokat, az erdő minősígének fenntartásához és javításához fakitermelési munkát végez, a belterületi részeken élő vaddisznóállomány kiszorítását végzi.

Natura 2000

A NATURA 2000-es kormányrendelet által védett területek a Hegyvidéken: