Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

kardioosveny_szivugy

Normafa. Séta. Szívügy!

A nyári kánikula után itt az ősz és a túraszezon. Aki a szabadtéri mozgás mellett szeretne hiteles képet kapni egészségi állapotáról is, annak készült a Szent Ferenc Kórház kardio-ösvénye, ahol a kellemes és a hasznos szerencsésen találkozik. Az ösvény helyes használatáról és a fejlesztési tervekről beszélt Pál Csilla, a kórház kommunikációs vezetője.

Ha egészen röviden kellene összefoglalni, hogy mi is a kardio-ösvény, akkor mit mondana?

- Az ösvény egy nagyon egyszerűen használható szabadtéri szűrővizsgálati lehetőség. Bárki szabadon felkeresheti a Normafa buszvégállomásnál található, túraindító információs táblánkat, elvehet egyet a túralapokból (amit egyébként a Normafa Park honlapjáról is letölthet), és az ott leírtakat követve edzettségi állapotához igazodó tempóban bejárhatja a piros szívvel jelölt útvonalak valamelyikét. A meghatározott pontokon megméri a pulzusát, amit feljegyez a túralapra és végül a kezdőpontra visszaérve a lapot bedobja az ott kihelyezett levélszekrénybe. A Szent Ferenc Kórház szakemberei a beérkező túralapokat kielemzik, és ha az értékek egészségügyi kockázatra utalnak, akkor a feltüntetett elérhetőségeken visszajeleznek a túrázónak, orvosi kivizsgálást javasolva.

kardioosveny_szivugy

Nem tűnik bonyolultnak a feladat. Tényleg ilyen egyszerű?

- A túralap alapján nem ördöngősség a feladatot teljesíteni, de azért mindenkinek azt javasoljuk, hogy először egy vezetett túrán vegyen részt, ahol gyógytornászaink segítenek az eligazodásban, de akár a helyes pulzusmérésben is. A járványhelyzet előtt a Normafán szombaton és vasárnap tartottunk vezetett túrákat, nyár eleje óta viszont a tömeg elkerülése érdekében áttértünk a kevésbé zsúfolt csütörtök délelőtti időpontra. A vezetett sétára egyébként a gyogytorna@szentferenckorhaz.hu elektronikus címen lehet jelentkezni egyrészt a korlátozott létszám, másrészt egy gyors előzetes állapotfelmérés miatt.
Hogyan kell elképzelni egy ilyen állapotfelmérést?
- Gyógytornászaink email útján néhány egyszerű kérdéssel felmérik, hogy a jelentkező dohányzik-e, rendszeresen mozog-e, milyen általános egészségi, illetve terhelhetőségi állapotban van. Erre azért van szükség, hogy a három különböző táv (3,5 km – 4 km – 5 km) közül a legalkalmasabbat választhassák ki számára valamint, hogy homogén csoportok alakuljanak ki a túrákon. Mivel a séták lényege, hogy a résztvevők teljesítőképességük maximuma közelében terheljék szervezetüket, nem szerencsés, ha gyorsabb és lassabb túrázók alkotnak egy csoportot, befolyásolva egymás tempóját.

kardioosveny

A 2018-ban megnyitott ösvényen eddig mennyien tették próbára magukat?

- Erőforrásaink nincsenek a látogatottság pontos mérésére, de az tudható, hogy a Normafán évente nagyságrendileg egymillió látogató fordul meg. Tanösvényünk tájékoztató táblái ráadásul rögtön a végállomásnál találhatók, így becsléseink szerint nagyon sokan kipróbálták már a szív jelzésű egészségügyi útvonalat. Egy ezerfős mintán készült elemzés esetében pedig mintegy 5%-nyi olyan beteget szűrtünk ki, akinek további kivizsgálásra, vagy kardiológiai beavatkozásra volt szüksége. Ezekben az esetekben betegségmegelőző szerepe volt, hogy behívtuk a túrázót egy orvosi vizsgálatra, hiszen így olyan szív- és érrendszeri problémákat tudtunk feltárni, amikre az érintett személy számára semmilyen jel nem utalt, de adott esetben betegséget vagy szív- és érrendszeri eseményt okozott volna, ha nem derül ki idejekorán. A kardio-ösvénynek épp a Magyarországon legjelentősebbnek számító halálozási okok, a cukorbetegség, az elhízás, a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és korai kiszűrésében van kiemelkedő szerepe.

Ha ilyen fontos eredményeket hozott az ösvény, akkor nem volna szükség az egészségmegőrzési lehetőségek körének további bővítésére?
- De igen! A Normafa egészséges környezete, az erdei utak, a hatalmas rét és a hely népszerűsége valóban annyira ideális helyszínt kínálnak, hogy a tanösvények mellett, a Normafa Parkkal együttműködésben további egészségmegőrzési programokat is tervezünk. A tanösvény-program szakmai partnerével, a Sanofi-Aventis Zrt-vel most például sokféle választható mozgásformából álló „órarendet”, egy komplex edzéskínálatot tervezünk megalkotni, amely a jövőben a megelőzés jegyében a fent említett pulzusmérő túrákon felül más mozgásformákat is kínálna, akár a hét minden napjára (például gyógytornászaink által vezetett gerinctorna, ízületkarbantartó torna). Az elképzelést zárt térben, télen is végezhető edzésprogramokkal, valamint egészségmegőrzésről szóló előadásokkal, akár egészséges ételek kóstoltatásával is kibővítjük majd. Tervezzük egy kerekesszékkel is bejárható akadálymentes ösvény kialakítását is, ami fogyatékkal élő emberek rehabilitációját segítheti.

A már jelenleg is látogatható kardio-ösvény fontos lépés a túrázás, mint az egyik legegészségesebb mozgásforma népszerűsítése és a betegségmegelőzés terén. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek, hiszen ezzel csak többet tehetnek magukért, így nincs vesztenivaló!

Barta István
megjelent a Hegyvidék Újságban, 2020. augusztusban
Fotók forrása: normafapark.hu