Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

publicparkart

KIS BEAVATKOZÁSOK, HATALMAS VÁLTOZÁSOK

A városlakók egészségét fejlesztő kis zöldterületi beavatkozások hatalmas változásokat idézhetnek elő

Heti két óra a természetben

Az Exeteri Egyetem kutatása szerint már heti két óra természetben töltött idő is sokat tehet az egészségünkért. Kiderült, hogy a természetben töltött 4 óra körül tetőzik a pozitív egészségügyi hatás, az 5 óránál több időt eltöltött idő azonban már nem járt további előnyökkel. A pozitív hatások fiatalok és idősek, férfiak és nők, valamint különböző egészségi állapotú emberek esetében egyaránt kimutathatóak voltak. Továbbá az egészségügyi előnyökhöz nem szükséges testmozgást végezni, elég, ha csak egy padon ülünk.

Egyre fontosabbak a városi zöld területek

Az URBACT Zöld Környezet és Egészség Hálózata 9 európai város részvételével, a városi zöldterületek egészségközpontú tervezésének és kezelésének vizsgálatát és az ehhez kapcsolódó tapasztalatcserét tűzte ki célul. A hálózat által megcélzott intézkedések mind a zöldterületek fizikai megváltoztatásához, mind a városi zöldterületek használatának növelését célzó programokhoz kapcsolódnak. A Zöld Környezet és Egészség a természetből az egészséghez és a jóléthez vezető különböző lehetőségekkel foglalkozik.

A világjárvány kezdete óta a városi parkok és zöldterületek a szokásosnál sokkal nagyobb figyelmet kapnak mind a lakosok, mind a városi szakemberek részéről. A világjárvány kitörésekor az emberek hirtelen bent rekedtek, és a zöldterületekhez való hozzáférés teljesen új jelentőséget kapott. A Covid megszorítások során a zöldterületek lettek a társadalmi interakciók szinte kizárólagos helyszínei. A tapasztalatok azt is jelzik, hogy az emberek a Covid-19 megjelenése óta jelentősen egészségtudatosabbá váltak. Ezek a fejlemények egyértelműen előnyösek voltak számunkra, mivel nagyobb láthatóságot biztosítottak hálózatunk számára. A prioritások eltolódása egyértelműen érzékelhető volt az Zöld Környezet és Egészség partnervárosaiban a helyi munkacsoportok kialakítása során, mivel a helyi hálózatok gyorsan növekedtek, és egészen különböző ágazatok képviselői váltak nyitottá a tárgyalt témára.

Sokféle út az egészséghez és a jólléthez

A hálózat partnervárosai nagyon sokfelől közelítik meg a zöldterületek és az egészség, illetve a zöldterületek és a jóllét összefüggéseit. A partnerek által felkarolt intézkedések között szerepel például egy sugárút zöld hűsítő folyosóvá alakítása, egészségügyi-természeti tanösvények vagy természetes játszóterek kialakítása, leanderek ültetése egy forgalmas út mentén a légszennyező anyagok megkötése érdekében, oktatási útvonalak és helyszínek létrehozása, a zöld területek azonosítása és védelme, rehabilitációs séták szervezése városi erdőkben szívbetegek számára, vagy egy egykori vasúti útvonal parkká alakítása.

A kis lépéseknek nagy hatása lehet

Bár a Zöld Környezet és Egészség program nagyobb léptékű beruházásokat is támogat, a hálózatban nagy hangsúlyt fektetnek a tagok a kisléptékű beavatkozásokra, annak érdekében, hogy alacsony költségű, más városokba könnyen átültethető megoldásokat is bemutathassanak. A hálózaton belül számos kisebb kísérleti projektet dolgoztak ki, amelyek összetettebb intézkedések kiindulópontjává váltak.

Városi kísérletezés

A Zöld Környezet és Egészség egyik partnervárosa, Tartu remek példája az idővel egyre nagyobb méretűvé váló, kísérleti jellegű beavatkozásnak. Egy főút egy szakaszát 2020 nyarán egy teljes hónapra lezárták a forgalom elől, teret biztosítva a társadalmi interakcióknak. A program részeként az úttestre virágládákat helyeztek el. Megnyitottak egy strandbárt, és az útszakaszon helyet kapott egy szabadtéri olvasóterem, egy piac, piknikasztalok, egy szabadtéri mozi és más különböző programok. A kezdeményezés rendkívül népszerű volt, naponta mintegy 5000 látogatót fogadott, így a város 2021 nyarán is folytatta a sorozatot, és idén is megrendezi.
Az eseményt követően a város egy sajátos problémával szembesült: hogyan tárolja az úttestre telepített nagyméretű virágládákat? A város csapata azt a megoldást találta ki, hogy évközben ideiglenes utcabútorokként, térelválasztóként használják majd ezeket, vagy egyszerűen csak a burkolt területeket zöldítik velük. Tartu további 30 nagyméretű virágládát vásárolt, azért, hogy különböző városi programokon, ahol gyors ideiglenes változásokra van szükség, használhassa őket. Ezek egyik példája a pop-up kerékpárutak kialakítása. Annak érdekében, hogy a közlekedési helyzetek jövőbeli állandó változásainak lakossági elfogadottságát biztosítsák, ahelyett, hogy teljes átépítéssel kezdenék, az új kerékpárutakat a növényi konténerek pop-up (átmeneti) telepítésével jelölik ki.

Tartu_automentes

Természetes játszóterek

Poznanban a városi kísérletezés részeként több óvoda udvarán természetes játszótereket hoztak létre, amelyek közvetlen kapcsolatot biztosítanak a természettelés kreatív játékot tesznek lehetővé a kicsik számára. A kezdeményezés keretében természetes anyagokat használtak, például fát, követ és homokot, valamint élő növényekből készült játszóeszközöket, például fűzfa alagutakat és menedékházakat építettek. A projekt népszerűségére építve Poznan városa hosszú távú programot kíván indítani, amelynek keretében évente 2-3 óvodai kertet alakítanak át természetes játszóterekké, valamint egy másik programot, amelynek célja a kék és zöld infrastruktúra elemeinek bevezetése négy iskolaudvaron.

Poznan_termeszetes

Aktív Hegyvidék és zöld recept

A Zöld Környezet és Egészség hálózat sürgette a partnereket, hogy támaszkodjanak és építsenek a már meglévő kezdeményezésekre. Ez a megközelítés kifizetődő stratégiának bizonyult, mivel sok esetben a folyamatban lévő kezdeményezések nagyobb akciók építőköveivé váltak.
Budapest XII. kerületében, a Hegyvidéken az "Aktív Hegyvidék" program évek óta ingyenes szabadtéri testmozgást kínál a helyi lakosoknak. A program a tevékenységek széles skáláját foglalja magában, mint például futás, nordic walking, aerobic, zumba és senior torna az idősek számára. A Zöld Környezet és Egészség keretében létrehozott helyi csoportban az egészségügyi intézmények képviselői kiemelték, hogy az "Aktív Hegyvidék" program foglalkozásainak népszerűsítése a szívbetegek körében, rehabilitációjuk részeként jelentős előnyökkel járhat. A szívbetegek számára a rendszeres szabadtéri testmozgás életmentő lehet, különösen, ha szívműtéten estek át.
Az önkormányzat a "zöld recept" koncepciót találta a legmegfelelőbb eszköznek a szívrehabilitáció és az Aktív Hegyvidék program összekapcsolására. A zöld recept egy egészségügyi szakember által felírt “recept”, amely ajánlás a beteg számára, hogy vegyen részt valamilyen szabadtéri mozgásprogramon. Ez egy olcsó, a betegségmegelőzést és a rehabilitációt elősegítő eszköz, amely a helyi közösségek megerősítését is támogathatja és nem csak a fizikai, hanem a mentális egészséget is fejleszti. A program keretében a zöld receptekhez egyszerű recepttömböket osztottak ki a háziorvosok között, akik a zöld recepten feltüntethetik az ajánlott tevékenység kategóriáját. A recepten feltüntették az Aktív Hegyvidék által működtetett telefonközpont telefonszámát, ahol tájékoztatást nyújtanak az elérhető tevékenységekről. A tervek szerint a hagyományosabb mozgásprogramokon és tornákon felül különböző tematikus sétákat, például helyi örökségvédelmi sétákat, vagy madármegfigyelő sétákat is népszerűsítenek majd a zöld receptekkel.

Múzeum- és természetlátogatás Espooban

Espoo városában már évek óta működik a KULPS program, amelynek keretében az óvodás és általános iskolás gyermekek a tantervük részeként kulturális vagy sporttal kapcsolatos foglalkozásokon vesznek részt. A tanulók múzeumokat és könyvtárakat látogatnak, koncerteken vagy előadásokon és sporttevékenységeken vesznek részt. Mivel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a zöldterületek egészségügyi előnyei, a program alkalmazási köre kibővül, és a jövőben a természetben végzett szabadtéri tevékenységekre is kiterjed.

A meglévő zöldterületek életre keltése

A Zöld Környezet és Egészség egyik fő célja a meglévő zöldterületeken a városi élet élénkítése. A kisebb szabadtéri társadalmi tevékenységek hatékonyan élénkíthetik a parkokat, legyenek azok kulturális, oktatási és mozgásos programok vagy egyéb összejövetelek. A szabadtéri szervezett tevékenységek különösen hatékonyan ösztönzik a parkok fizikai aktivitásra történő használatát, jelentősen növelhetik a biztonságérzetet egy parkban, és fokozhatják a társadalmii kohéziót.
A Zöld Környezet és Egészség partnervárosai meglehetősen változatos megközelítéseket alkalmaznak a városi területek természeti környezetének élénkítése érdekében. A Covid-korlátozásoktól sújtott romániai Suceava 2020 nyarán ideiglenes szabadtéri színházi előadásokat szervezett a városközponthoz közeli parkban, ami lehetővé tette a társadalmi távolságtartást. Népszerűségük miatt a szabadtéri rendezvényeket 2021 nyarán is megtartották. A spanyolországi Santa Polában az önkormányzat a járvány idején ingyenes torna programokat szervezett az idősek számára a strandon, és a program olyan népszerűvé vált a lakosok körében, hogy más magánedzők is hamar követték a példát, és elkezdték a strandon is megszervezni a foglalkozásaikat. Szicíliában Messina városa madármegfigyelési tevékenységeket szervez iskolák és családok számára. Az írországi Limerickben az általános iskolások számára rendszeres szabadtéri oktatási foglalkozásokat szerveztek, valamint tájékozódási versenyeket és tanfolyamokat tartottak. A hollandiai Breda egy környezeti nevelési programmal kísérletezett, amely a helyi lakosok számára bemutatta, hogyan működnek az ökológiai folyosók egy városban.

Santa_pola

Amint azt A Zöld Környezet és Egészség partnervárosai bizonyították, a kis zöldterületi beavatkozások: mind a fizikai változások, mind a társadalmi tevékenységek hatalmas változásokat idézhetnek elő, és nagyobb, az egészséget pozitívan befolyásoló intézkedésekhez vezethetnek. Az ezen a területen változást elérni kívánó városok számára praktikus és erőforrás-hatékony stratégia, ha a már meglévő kezdeményezésekre építenek és összekapcsolják őket egymással. A társadalmi tevékenységek zöldterületen történő szervezése szintén egyszerű és olcsó eszköz az egészségfejlesztés támogatására.

Az eredeti angol nyelvű cikk szerzője: Kállay Tamás, az URBACT Zöld Környezet és Egészség hálózatának vezető szakértője.