Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

JOBBAN ÉREZZÜK MAGUNKAT EGY TERMÉSZETKÖZELI VÁROSI KÖRNYEZETBEN

(Kállay Tamás, az URBACT Zöldfelületek és egészség program vezető szakértőjének cikke alapján)

Vajon tisztában vagyunk azzal, mekkora szerepet játszanak a városi zöldfelületek fizikai egészségünkben és mentális jóllétünkben? Evolúciós alapja van annak, hogy természetes környezetben jobban működik a testünk és lelkünk. Ezen megállapítást egyre több tudományos kutatás és tény is alátámasztja. Ugyanakkor, ahogy a városok sűrűsödnek és növekednek, a városi terek egyre jobban beépülnek, ezzel párhuzamosa pedig a bennük otthonra lelő növények sokszor veszélybe kerülnek. Az eddigi állapoton szeretne javítani egy városok közötti nemzetközi összefogás, az URBACT Zöld környezet & Egészség program.

A városi levegő szabaddá, a városi zöld környezet pedig egészségesebbé tesz

 

A jól megtervezett és megfelelően gondozott városi területek hozzájárulnak az egészséges városi élethez, a jobb levegőminőséghez illetve a klímaváltozás elleni küzdelem sikeréhez is. Ennek ellenére sajnos a zöldterületek eloszlása a városokon belül egyenlőtlen, szétaprózódott és a fenntartásukkal, fejlesztésükkel kapcsolatos feladatok sem a fontossági sorrend elején szerepelnek.

calmforest


Pedig számos kutatás mutatta ki, hogy a zöld területek (parkok, erdők, közösségi kertek) közelsége milyen sok előnnyel jár a településen élők számára. Többek között alacsonyabb vérnyomást, erősebb immunrendszert, kevesebb szív-és érrendszeri betegséget, kevesebb asztmás megbetegedést regisztrálhatunk, ha városi környezetünk zöldebb. A természet nem csupán a fizikumunkra, de a lelkünkre is hat, így a minket körbe vevő növényzet segít abban, hogy kevesebb stresszel éljünk, jobb legyen az általános közérzetünk, kevésbé legyünk depressziósak, jobban tudjunk gondolkodni és kreatívabbak legyünk. Csupán egy olyan egyszerű gyakorlat, mint például az erdőfürdőzés (csendes meditáció fák közelében) is lényegesen hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

A zöldterületek a fentieken túl javítják a városok klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodóképességet is.A parkok, fásított területek hűtik a környezetüket, hirtelen esőzésekkor vízmegtartó funkcióval is bírnak, illetve a növényeknek a városi légszennyezettség csökkentésében is hatalmas szerephárul rájuk.

Nemzetközi összefogásban keresik az egészségügy és zöld környezettervezés kapcsolódási pontjait

Az URBACT Zöld környezet & Egészség nemzetközi hálózata azért jött létre, hogy a városi élet okozta egészségügyi problémákat vizsgálja meg abból a szempontból, hogy a tudatos zöldfelület tervezés hogyan csökkenthetné a különféle egészségügyi rizikófaktorokat és hogyan segíthetne abban, hogy a városlakók egészségesebben élhessenek. A 2019-ben induló projekt úttörő módon a „zöld” várostervezést az egészségüggyel kapcsolja össze. Ahogy Hamza Zsófia projektkoordinátor is elmondta: „Az önkormányzat évek óta keményen dolgozik azon, hogy megvédje zöldfelületeit, illetve hogy javítsa a hegyvidéki polgárok életminőségét. Az eddig különálló két téma összekapcsolásával jóval hatékonyabban és más minőségben tudunk eredményeket elérni mindkét területen egyszerre.”

A Hegyvidéki Önkormányzat által vezetett nemzetközi partnerségben 9 európai város osztja meg tapasztalatait egymással: Breda (Hollandia), Espoo (Finnország), Limerick (Írország), Messina (Olaszország), Poznan (Lengyelország), Santa Pola (Spanyolország), Suceava (Románia) és Tartu (Észtország). A program célja a lakosok, egészségügyi intézmények, civil szervezetek, egyetemek, vállalkozások és minden érdeklődő és érintett fél bevonásával helyi akciótervek készítése annak érdekében, hogy tudatosabb környezettervezéssel egészségesebben élhessünk városainkban.


A Zöldfelület és Egészség projekt nemzetközi oldala.