Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

MÉZONTÓFŰMAGOKAT KAPTAK A HEGYVIDÉKIEK

Az idén sem maradtak virág nélkül a hegyvidékiek. Az önkormányzat zöld irodájának munkatársai muskátli helyett ezúttal facéliamagokat osztottak a polgármesteri hivatal előtt, amelyekből mindenki saját lila virágszőnyeget nevelhet a kertjében.

Az agráregyetemi jegyzetekben tananyag a facélia, vagy magyarul közönséges mézontófű (esetleg méhvirág, vagy hernyóvirág), a gazdák mégsem szívesen vetik; valahogy nem vált a gazdálkodás részévé. Ha egy gyors körkérdést intéznénk lapunk olvasóihoz, hogy országjárásuk során mikor láttak utoljára halványlilában pompázó szántóföldeket, akkor kiderülne, hogy talán sohasem. Pedig a virágzó facéliaföld látványát senki sem felejti el egyhamar, és mivel annyira elüt minden egyéb megszokott gazdasági növénytől, elautózni sem lehet mellette anélkül, hogy feltűnne.

Talán most változik a helyzet! Az Európai Unió egyre szigorodó feltételekhez köti a gazdák támogatását, aminek része az úgynevezett zöldítés: nem gazdasági, hanem környezeti szempontból értékes növényeket is termeszteni kell. Ennek a kritériumnak tökéletesen megfelel az Észak-Amerikából származó mézontófű. Könnyű nevelni, gyorsan növekszik, gyommentesen tartja a táblát, nem veszélyeztetik a gabonák, a kukorica és az olajos növények kártevői, és hathatósan javítja a talajt. Gyökerei elriasztják a fonalférgeket, és a növény, beszántva, a talaj tápanyagtartalmát is növeli. Mindamellett szép – és nemcsak nekünk tetszik, hanem a beporzóknak is!

Egy hektár facélia akár egy tonna mézet is onthat évente, ami azt jelenti, hogy 40-50 kaptárt is elláthat virágzása alatt. A facéliaméz barnás vagy bézsszínű, jellegzetes ízvilágú fajtaméz.

Mezonto_fumagokat_kaptak_a_hegyvidekiek

A most szétosztott magokat Dombi Nándor méhész, a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat aktív tagja ajánlotta fel. A kis papírzacskónyi facéliamaggal akár tíz négyzetméter terület is bevethető. Elvetni kézzel lehet, márciustól kezdve bármikor, virágzására körülbelül két hónapot kell várni. Az első halványlila szirmok kibomlásától bő egy hónapig élvezhetjük szépségét.

Tekinthetjük csupán egynyári kerti dísznövénynek is, de a teljes virágzásban lévő hajtásokat meg is száríthatjuk, és lakásdíszként, virágkompozíciókba használhatjuk. Ha megtetszett, könnyen begyűjthetjük a magját, és a tetszetős méhlegelőt reprodukálhatjuk a következő években is.

Bárhogyan is döntsünk, a környezetünkben élő rovarokkal biztosan jót teszünk, mert a virágokban lévő nektár iránt mindig van érdeklődés. Nekünk csak az a „dolgunk”, hogy nyári estéken gyönyörködjünk a mediterrán hatást keltő lila virágszőnyegben, és hallgassuk a felettük dongó rovarokat. Közben gondoljunk arra, hogy miközben semmit sem teszünk, nagylelkűen mégis milyen sok mézet ajándékozunk el éppen – apró cseppenként!

(Barta)

Akár mézontófű vetésével, nevelésével kapcsolatban, akár más kertészeti, szobanövény-gondozási témában felmerülő kérdését minden érdeklődő elküldheti elektronikus levélben a Hegyvidéki Zöld Iroda címére (zöldpont@hegyvidek.hu). Az iroda új szolgáltatásaként szakértő kínál megoldást a felvetett problémákra.

Eredeti cikk:

https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2021-majus-25/mezontofumagokat-kaptak