Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

KELLEMES SÉTAÚTVONAL KÖTI ÖSSZE A MÉHBARÁTPONTOKAT

Nem csak ilyenkor, a beporzók napja és a méhek világnapja időszakában jelennek meg hírek a Hegyvidék rovarvilágáért tett erőfeszítésekről. Ezek a talán szórványosnak tűnő események egyre összetettebb, színesebb hálózattá állnak össze.

Csak méhlegelőből már több mint 1000 négyzetméternyi díszlik a kerület 22 pontján. Vannak keveset kaszált, ezért a rovarok számára élelmet és menedéket biztosító vízügyi területeink és páratlanul természetközeli kaszálórétünk. Vannak különböző rovarhoteljeink. Vannak a beporzók fontosságát már a legkisebbeknek is közvetítő óvodáink és a szemléletformálásban a felnőttek felé nyitó kulturális intézményeink. Mindet egyetlen képzeletbeli túraútvonalon láncra fűzve nem is lehetne egykönnyen végigjárni.

A Hegyvidéki Önkormányzat honlapján, a „Méhbarát Hálózat” aloldalon megtalálható és akár letölthető térkép a beporzók szempontjából fontos helyekből ad ízelítőt. A Sas-hegyről induló séta mindössze 5 kilométer, és hogy gyerekek és idősebbek számára is könnyen bejárható legyen, szinte végig lejt, vagy vízszintesen halad. Ráadásul a javasolt útvonal tetszés szerint felbontható, több részben is bejárható, sőt az sem tilos, hogy egyes szakaszain – például az Apor Vilmos tértől az Orbán térig – tömegközlekedési eszközre váltsunk.

A séta most, tavasszal és nyár elején a kertekben virágzó dísznövények miatt látványos. Később az egynyári növények borulnak virágba a méhlegelőkön, ősszel pedig a fák, bokrok színpompás levelei gondoskodnak majd arról, hogy akár egy évben többször is érdemes legyen végigjárni az útvonalat. Akinek pedig ez a kis ízelítő nem elég izgalmas, várja meg, amíg elkészül az okostelefonnal bejárható, virtuális, beporzó témájú tanösvény! Sok meglepetéssel, érdekességgel, interaktív feladatokkal szolgál majd. Amint elérhetővé válik, mi is hírt adunk róla.

Kellemes_setautvonal

B.

Eredeti cikk:

https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2021-majus-25/kellemes-setautvonal