Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

HEGYVIDÉKI MÉZTŐL ÉDES A BOCUS D’OR

Hegyvidéki vonatkozása is volt ebben az évben a korszakalkotó francia séfről elnevezett rangos nemzetközi szakácsverseny, a Bocus d’Or lyoni döntőjének. A legmagasabb elvárásoknak megfelelően válogatott alapanyagok között ugyanis Kutasi Tamás kerületi méhész mézei is szerepeltek. A különleges elismerés kapcsán kérdeztük a termelőt.

  • Leírva egyszerűnek tűnik, de hogyan jut egy méz ilyen magasra?
  • Évek óta kapcsolatban vagyok a Bocus d’Or versennyel. Korábban is többször ajánlottam fel mézet a főzéshez.
  • Hogyan dől el, hogy a séfeknek mit kell készíteniük a versenyen?
  • Az idén kivételes koncepció volt, mert elvitelre szánt ételt kellett készíteni. Ezt előre meghirdetik, és minden megméretésen megadják a felhasználható alapanyagok körét.
  • Hogyan választják ki a kényes ízlésnek és a hatalmas tétnek megfelelő alapanyagokat?
  • A Magyar Bocus d’Or Akadémia végzi a válogatást. A séfek, ételkritikusok pontosan tudják, hogy az országban hová kell menni minőségi élelmiszerekért. Francia mintára néhány éve itthon is minősítik a csúcsgasztronómia alapanyagait, a NÉBIH és a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag minőségi díját mézként egyedül nyertem el. Ebbe a válogatásba már csak olyan élelmiszerek kerülnek, amiket minden fórumon fel mer vállalni a magyar gasztronómia.
  • Normafa méze, erdeivirág-méz, bodzakác, propoliszos, mézontófű. Mitől ilyen különlegesek ezek a mézek?
  • A Normafa tetején található méheskertből a méhek nagyon tiszta és változatos növényvilágot érnek el a természetközeli erdőktől, rétektől a kertekig. A prémium minőség a cél, ezért a méhlegelők, ahonnan a méhek a nektárt gyűjtik, nincsenek túlterhelve. Például a Normafa mézéből évente mindössze ötszáz üvegnyit lehet pergetni.
  • Hogyan értékelhető a mostani versenyen a magyar csapat által elért 11. hely?
  • Tíz éve el sem hitte volna senki, hogy Magyarország – a pörkölt, a gulyás és a rántás országa – felkerül a csúcsgasztronómia térképére. Ma ott vagyunk, és álljuk a versenyt olyan országokkal, amik hatalmas erőforrásokat mozgósítanak egy-egy ilyen viadal kapcsán. Az eredmények országimázs szempontjából is fontosak, és a felhasznált alapanyagok szempontjából is hatalmas presztízsértékkel bírnak. Az egész világ odafigyel a ranglistára – és nem csak a dobogósokra.
Reméljük, a kerületi méz az októberi hazai válogatón és jövő márciusban Budapesten, az európai döntőben is szerephez jut!
Hegyvideki_meztol_edes_a_Bocus_dOr
(Barta)


Eredeti cikk:

https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2021-oktober-5/hegyvideki-meztol-edes