Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
csontos_peter
Csontos Péter előad

HEGYVIDÉKI FÁSSZÁRÚ NÖVÉNYEK

Dr. Csontos Péter botanikus tartott lebilincselő előadást a kerület és a Budai-hegység fásszárú növényzetéről a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

csontos_peter
Csontos Péter előad


Csontos Péter előadása a Hegyvidéki Kulturális Szalonban 2019. Október 17.

A hallgatóság sorai közt ülve megismerkedhettünk a korai, a mezei és a hegyi juharral, pontos leírást kaptunk a virágos kőrisről, és bepillantást nyerhettünk a különböző tölgyek, és őshonos gyümölcsfák életébe és kinézetébe, hogy csak egy pár példát említsünk.


Meghívott előadónk olyan érdekességmorzsákat is megosztott a nagyérdeművel, mint például, hogy a mannakabóca melyik helyi fán érzi magát otthon, hogy a Hárs-hegy miért és melyik hársfajról kapta a nevét és, hogy melyik növényt hívják az erdő szorgos katonájának. Sőt még az is kiderült, hogy Ötzi, a jégbefagyott prehisztorikus vadász nyílvesszőjének faanyagát adó növény is megtalálható kerületünkben. (Aki kíváncsi, az megtalálja a részleteket a Hegyvidéki Újság összefoglalójában, itt.)


Szemléletes bemutatót láthattunk a méhek és más beporzók fontosságáról. A példaként felhozott almafa gyümölcsén látszott, hogy amely részen a méhek elvégezték feladatukat, és megtermékenyítették a termést, ott vastag gyümölcshús és mag érett, míg az a rész, mely szerencsétlenül kiesett a megporzásból satnyább és mag nélküli maradt.

Csontos_Peter_Reszlegesen_megporzott_alma
Részlet Csontos Péter "A HEGYVIDÉK ŐSHONOS FÁSSZÁRÚ NÖVÉNYZETE" c. előadásából 2019. Október 17.


Külön élmény volt a már-már feledésbe merülő őshonos fák neveivel találkozni. Egyből ott van pukkanó dudafürt, amely nevét egyfelől kinézetéről, másfelől arról a hangról kapta, amelyet termése talpunk alatt kidurranva hallat. Hasonlóan érdekes története van az előadáson bemutatott ükörkeloncnak, mely ikres termésének köszönheti elnevezését.

Az előadás után már csak egyetlen kérdésünk maradt: milyen fa a Normafa?

A válasz megtudható a vonatkozó wikipédia cikkből.