normafa_ovoda_es_meheszet2

Normafa óvoda a Normafa Méhészetben

Október 20-án a Normafa óvodába járó gyermekek meglátogatták Kutasi Tamás kaptárait, más néven a Normafa mézet előállító Brunner Méhészetet.

A délelőtti órákban szerencsére csak az idő bizonyult picit csípősnek, a méhek egyáltalán nem. De hogy is lehettek volna szúrós hangulatukban szárnyas barátaink, amikor olyan tapasztalt méhész gondoskodik róluk, mint Tamás, a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat tagja?!

Kutasi_Tamas_Normafa_ovoda3

Méhészmesterünknek így alkalma nyílt temérdek érdekes és izgalmas ténnyel és történettel szolgálni a kicsiknek, és kicsit a nagyoknak is, a gyerekeket kísérő óvónőknek.

Például azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a méhész nem jókedvéből füstöl állandóan a kaptárak környékén. A füst hatására a dolgozó méhekben bekapcsol egy védekező reflex. Ösztönük azt diktálja a rovaroknak, hogy szívják tele magukat mézzel, mentsék, ami menthető, mert lehet, hogy kigyulladt az otthonuk. Teleszívott potrohhal viszont elvesztik azon képességüket, hogy testüket behajlítva bárkit is megbökjenek. Szóval a csípős idő mellett a csípős füst szag is hozzájárult ahhoz, hogy méheink ne legyenek „csípősek”.

Kutasi_Tamas_Normafa_ovoda4

Külső szemlélőnek meglepő lehet, de a Normafa óvodába szervezett sok méhecskés program miatt valójában egészen nyilvánvaló, hogy sokan tudták az aprónép közül is: a méz a virágok nektárjából való. A méhek ezt a nektárt gyűjtik össze a virágokról, szállítják a kaptárba, majd a szárnyaik segítségével elpárologtatják a felesleges vizet belőle, sőt még egy bizonyos enzimet is hozzáadnak. Az eljárás hatására a méz nem csak sűrűbb és finomabb lesz, de akár a végtelenségig is eltárolhatóvá válik.

Az így elkészített mézzel feltöltik a lép hatszögletű lukacskáit, majd ha már tele vannak, viasszal zárják le őket. A viaszos fedelet a méhész távolítja el, a fedelezésnek nevezett folyamat során. Ha üvegbe akarják tenni a folyékony aranyat, azaz a mézet, akkor egy nagy géppel szétválasztják a folyékony mézet a viasztól. Ez a pergetés. Ha viszont méhészetben vagyunk, mint a Normafa ovisok, akár az ujjunkat a lépbe mártva is megkóstolhatjuk a friss mézet. Az ujjunkon megtapadó kristálytiszta méz nem csak egyedülállóan egészséges, de sűrűsége miatt mentes mindenfajta kórokozótól is, így – a méhészmester elmondása szerint – nyugodtan lenyalhatjuk azt az ujjunkról.

normafa_ovoda_ujj_mez