Szabo_Oliver

Szabó Olivér

Szabo_Oliver

Olivér makói méhész, ám gyakran megfordul a Hegyvidéken, a Hegyvidéki Kulturális Szalonba rendszeresen elhozza „Makó édes ízeit” és nagy tapasztalattal és szeretettel mesél a méhek világáról a Szalon közönségének. Tele van innovatív ötletekkel, azzal kísérletezik, hogyan lehetne bővíteni a változatos méhbarát növényekkel borított zöldfelületek számát a városban.

Saját szavaival:

"Másfél évvel ezelőtt kérdezték, hogyan lehetne Budapestet méhbarátabbá tenni. Erre egyből az volt a válaszom, hogy az épületeket bevonjuk növényekkel. Így jött hát az ötlet a méhbarát zöldtetővel, a "Méhetető" . Találkoztam egy tucat szekemberrel, növényorvosokkal, ökológusokkal, zöldtetőépítő szakemberekkel, akik elláttak sok jó tanáccsal. 2020 nyarán tettem kísérletet egy méhbarát magkeverékkel, ekkor még csak pár ládában próbálkoztam. A kísérlet során felmerült egy-két apróság, melyen javítanom kellett, és megépítettem a saját méhbarát zöldtetőmet.

Hogy mire jó egy ilyen tető?

Télen fűt, nyáron hűt. Nagyon jól szigetel. A növényeknek köszönhetően nyáron egy endoterm folyamatot hoz létre, mely elnyeli a hőt és ez megváltoztatja az épület belső klímáját is.

A növényeknek zajmegfogó hatása van, így a beltérbe jövő zajokat 20-25 százalékkal csökkenti.

Egy ilyen zöldtető akár több kilogramm szén-dioxidot is elnyel egy évben.

A világ legszorgosabb állatait, a méheket eteti, ellátja őket virágporral és nektárral tavasztól őszig, amíg a méhek szezonja tart."

meheteto1

meheteto2Cikk:

Vigázzunk a méhekre - Hegyvidék újság (2019. október 9.)

Szabó Olivér: Méhe-Tető - https://zold.hegyvidek.hu/mehbarat-halozat/olvasnivalok-videok/szabo-oliver-mehe-teto


https://szabomez.hu/

https://www.facebook.com/Szab%C3%B3m%C3%A9z-1798406777155839/