Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Madarbarat_mintakert

Madárbarát mintakert a Csörsz parkban

Madárvédelmi eszközök sokaságába ad betekintést az a mintakert, amely a Csörsz parkban készül a Hegyvidéki Zöld Iroda, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésében. Minden fészkelőhely mellett információs tábla tájékoztat minket a lehetséges lakókról és a legfontosabb tudnivalókról.

  Alig néhány méterre a Hegyalja út forgalmától, valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában folyó nagyszabású építési munkálatok zajától egy nyugodt, zöld sziget húzódik meg. A kutyákat a körülkerített futtatóban sétáltatják a gazdik, a gyerekeket pedig leginkább a színes játszótér vonzza, így a Csörsz park nagy részén, a fák alatt, háborítatlanul „legelnek” a galambok, kutatnak eleség után a varjak, fekete rigók és rozsdafarkúak. Ideális környezet madárvédelmi eszközök kihelyezésére.
  Lendvai Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa lapunknak elmondta, hogy talán a legkomolyabb kockázat, amivel szembe kell nézni, a rongálás. Szerencsére itt a nagy ismeretterjesztő táblák érintetlenek, és még graffitik sem jelentek meg rajtuk. A szakemberek célja az etetők és odúk lehető legszélesebb körű bemutatása.
  Van például veréblakótelep, amiben egymás társaságát élvezve három család is költhet párhuzamosan. Helyet kapott az egyik fa derekán egy nagyméretű bagolylak is, ebbe – a madarász szerint – legnagyobb valószínűséggel macskabagoly költözhet, amely egyébként a környék padlásain is találhat magának fészkelőhelyet. Ugyanilyen indoklással gazdagítja a gyűjteményt a műfecskefészek is.
  Szintén eltér a szokásos odúformától a denevérpihenő, amit főleg nappal használnak a bőregerek. Természetesen a bejárat lefelé néz, hogy a kapaszkodók segítségével a rovarevő kisemlősök be tudjanak mászni a félhomályos mesterséges zugba. Az ízeltlábúak sem kerülték el a szakemberek figyelmét, őket – főleg a hasznos viráglátogató méheket, dongókat és darazsakat – egy nádat, fűrészport és tobozokat rejtő rovarhotel várja.Madarbarat_mintakert1A legkisebb termetű tollasoké az „A” típusú odúk, ezek mindössze 28 milliméteres berepülőnyílása védelmet nyújt a legtöbb nagyobb testű fészekrabló ellen. Ilyen odúban fészkel a környéken gyakori kék cinege. A legnagyobb forgalom a „B” típusú odúk körül várható, amelyek röpnyílása nagyobb (34 mm). Ez a típus a széncinege, a csuszka és a verebek számára optimális.
  A Csörsz parkban gyakori házi rozsdafarkú és a szürke légykapó mellett a városban ritkább vörösbegy, vagy ökörszem fészkelését a „C” típusú odú teszi lehetővé. Ez nem kerek nyílással, hanem széles ajtóval várja a tágas panorámájú fészkelőhelyet kereső madarakat. A legszélesebb – 6 centis – bejáratú „D” odú a seregély számára készül.
  A bemutatókertben minden fészkelőhely mellett információs tábla tájékoztat a lehetséges lakókról és a legfontosabb tudnivalókról. A sétány melletti két nagy táblán lehet megismerkedni a környék madaraival és a legfontosabb madárvédelmi tevékenységekkel. Az MME munkatársai az eszközök rögzítésénél a gesztenyefák, tölgyek, kőrisek és hársak kérgét nem felsértő módokat választottak, ezzel is követendő példát mutatva.Madarbarat_mintakert2A madáretetők telepítése után néhány nappal meglepetés várta az ornitológusokat, ugyanis valaki hántolt olajos magkeverékkel töltötte fel az egyiket. A nyilvánvalóan jó szándékú kezdeményezés kapcsán Lendvai Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai madarakat csak a késő őszi időszaktól kezdve etessük. A zord téli napokon hasznos táplálék lehet a nagy energiatartalmú fekete napraforgómag, de olyankor is héjas állapotban, mert az biztosan nem sózott. Nyáron pedig egyáltalán nem kell etetni, mert a szárnyasok találnak maguknak természetes forrásból származó eleséget.
  A mintakertbe egy dúcetető is kerül majd, több madárfaj számára. Az ilyen asztalközösségben mindenki megtalálja a számítását, a kisebbeknek is jut a nagyok által feltört és elpotyogtatott magokból.
  A madárvédelmi mintakert célja, hogy a Csörsz parkban járók megismerjék a környék állatvilágát, és olyan ötleteket merítsenek, amikkel élhetőbbé tudják tenni saját lakókörnyezetüket a városban élő állatok számára is – összegezte a program lényegét a tervezést és kivitelezést végző szakember. Mint hozzátette, a legtöbb esetben ehhez nem is kell nagy beruházásokba kezdeni, elég egy cserépalátétben az ablakpárkányra kihelyezett friss ivóvíz a madarak és hasznos rovarok számára.

  B. I.

  Forrás: https://hegyvidekujsag.hu/otthon-kornyezet/madarbarat-mintakert