Klimabarat_estek_hirdetes_2023_05_09_

Klímabarát Esték

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája és a Klímabarát Települések Szövetsége „Klímabarát esték” címmel programsorozatot szervez a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Az események célja, hogy a klímaváltozás és klímaadaptáció köréből tudományos igényű, de népszerűsítő jellegű előadásokkal nyújtson tartalmas és igényes kikapcsolódást a környezeti fenntarthatóság témájában érdeklődő és művelődni vágyó közönségnek.

MEGHÍVÓ A KLÍMABARÁT ESTÉK ELŐADÁSÁRA


Klimabarat_estek_hirdetes_2023_05_09_meghivo

Ki a szabadba! – Tanösvények a fővárosban és környékén

A Klímabarát est soron következő a „Ki a szabadba! – 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén” című könyv ismertetésével egybekötött előadás több szempontból mutatja be a tanösvényeket, melyek az egészségmegőrzés és a környezetvédelem szempontjából is fontos szerepet játszanak. A tanösvények egy-egy hely, környék természeti, geológiai vagy kultúrtörténeti látványosságait mutatják be táblákon vagy applikációban, de vannak mese-, gasztro- vagy kardiotanösvények is. Az előadáson az érdeklődők számos ötletet kaphatnak

  • egy hétvégi vagy egy vasárnap délelőtti kiránduláshoz, pl. megtudhatják, hova menjenek kisgyerekekkel, vagy medvehagymát gyűjteni,
  • ahhoz, hogy milyen túrákra van lehetőség a környéken,
  • és megismerhetik a tanösvények sokszínűségét is.

A túrákhoz remek sztorik kapcsolódnak, például megtudhatjuk,

  • mi állt a világ legelső tanösvény tábláján,
  • miért sereglettek a leányfalusiak délutánonként a Dunán Pestről hazaérkező kofahajókhoz,
  • vagy ki volt az utolsó nógrádi betyár…

Ízlelítőként néhány sor az előadás témáját szolgáltató túrakalauz sajtóvisszhangjából:

„Azt gondoltuk, hogy elég sok erdei sétaútvonalat ismerünk már, de Hegyes Katalin könyvét bújva rájöttünk, hogy még rengeteg felfedeznivaló vár ránk.” (Fürdös Zsanett, welovebudapest.com)

„Hiánypótló kiadványról van szó, még annak ellenére is, hogy csak egy kis részét tudja bemutatni a magyarországi tanösvényeknek, amelyekből mintegy félezer (az Agrárminisztérium 2021. december végi adatai alapján) található az ország különböző pontjain.” (Turista Magazin)

„Ha nem szeretnénk az emelkedő árak mellett visszafogni a szabadidős költségeinket, felfedezhetjük a hazánkban található több száz tanösvényt, melyek mára egyre interaktívabbak: QR-kódok, mesék és feladatok hozzák közelebb a környezetet a gyerekekhez.” (Gonda Gréta, hvg.hu)


Előadó: Hegyes Katalin, a „Ki a szabadba! – 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén” című könyv szerzője, a Hegyvidéki Zöld Kör egyik alapítója

Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon (1124, Budapest, Törpe utca 2.) Tamási Áron terem
Időpont: 2023. május 9. 18.00 óra

REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT INGYENES PROGRAM
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Regisztrálni a https://eugyintezes.hegyvidek.hu/ oldalon a regisztrációt/bejelentkezést követően, a Zöld Iroda menüpont alatt lehet.
www.klimabarat.hu; www.facebook.com/klimabarat