Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

forras:pixabay.com

Ültetési és gondozási útmutató

forras:pixabay.com

Ültetés ideje: Ősszel, október közepétől a fagyok beálltáig. (Tavasszal, fagyok elmúltától május végéig.)

Ültetés helye: Lehetőleg napos helyre

Ültetési távolságok: A fákat nem szükséges a várható korona-méret távolságra telepíteni. Az egymáshoz közelebb ültetett fák koronái „erdő-szerűen” fonódnak egybe. A gyökérzet szintén összefonódik, csaknem kidönthetetlenné téve a fákat, mert a hármas kötés a legnagyobb nyomásnak is minden irányból ellenáll. Ez a telepítési módszer a mostanában gyakori heves esőzések és a társuló széllökések miatt is növekvő jelentőségű.

Fafaj Távolságok
fától, kerítéstől, épülettől
Távolságok
3-as kötésben való ültetéshez
Csertölgy (Quercus cerris) 8 m > 6 m 5 m
Molyhos tölgy (Quercus pubescens) 6 m > 4 m 4-3 m
Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) 12 m > 6 m 5-4 m
Kocsányos tölgy (Quercus robur) 10 m > 6 m 5 m
Mezei juhar (Acer campestre) 6 m > 5 m 5-4 m
Virágos kőris (Fraxinus ornus) 6 m > 5 m 4-3 m
Magas kőris (Fraxinus excelsior) 10 m > 8 m 5-4 m
Pannon kőris (Fraxinus angustifolia f./var. danubialis) 10m - 8 m 5-4 m
Közönséges gyertyán (Carpinus betulus) 9 m > 7 m
5-3 m, sőt sövényszerűen is telepíthető 2 m-re


Ültetés menete:

A kiültetésig tartsuk nedvesen a fa gyökerét. Ha teljesen tiszta, metszett a gyökér, akkor 24 órára egy vödör vízbe állítjuk, fagytól védett helyen tároljuk. Amennyiben a facsemete frissen került ki a földből, áztatás helyett inkább vermeljük el a szabadban, vagy takarjuk le nedves ronggyal.

1. lépés - 1-2 cm-t visszavágunk a gyökereiből és a sérüllt részeket is eltávolítjuk.

2. lépés - Kiásunk egy legalább 60x60x60 cm-es ültetőgödröt. A gödör aljára tesszük a feltalajt, fellazítva és összekavarva marhatrágya pellettel. Erre 5 cm földréteget tegyünk (hogy a gyökérzet közvetlenül ne érintkezzen a trágyával), majd helyezzük el a fát az ültetőgödörben.

3. lépés - Az ültetési mélység megállapításához a gödör felett (az eredeti talajszintre) egy egyenes lécet fektetünk át, és ehhez állítjuk a fa gyökerének mélységét, úgy, hogy a legfelső gyökérág a föld felszíne alatt kb. 10 cm-rel legyen. Töltsük fel a gödröt - a földdel kevert trágyaréteg és a gyökérzet közé könnyen be tudjuk lapátolni a megfelelő mennyiségű földet. A töltés után a kissé megemelt facsemete gyökérzete még jobban helyezkedik el a talajban. A talajt gyengéden tömörítjük, és ha kell, utánaigazítunk - egyenesen álljon a törzs, a laza talajban ne süllyedjen túl mélyre a gyökérzet az eredeti talajszinthez képest.

4. lépés - A csemete helyzetének rögzítésére használjuk a fával együtt kapott karót, melyet 40-60 cm mélyre üssünk le a földbe, a törzstől 10-15 cm távolságra. A törzset 3-5 helyen rögzítsük rugalmas anyag használatával, amely nem sérti meg a fa kérgét. Ismert módszer a “8-as kötés”, amely a fa és a karó között átkeresztező kötésvezetést jelent. Ez a kötési mód rugalmasan tartja a fa es a karó közötti távolságot, megakadályozza a zsinór kéreg koptató csúszását, és annak rugalmas rögzítését segíti.

5. lépés - A fa tövét kissé megtapossuk, megöntözzük. Különösen zárazabb helyeken fontos, és a gyökérre összpontosító öntözést segíti, ha a fát „tányérozzuk” mielőtt locsolnánk: a tőtől 30-40 cm-es sugarú körben kb. 15 cm-re felhúzzuk a talajt, így a víz minden öntözéskor elsősorban a fejlődő gyökérzethez jut.

Gondozás menete:

1. lépés - Ha száraz a tél, és tartósan meleg az idő a facsemeté alkalmanként megöntözzük és együttt várjuk a tavaszt vele.

2. lépés - Tavasztól őszig az időjárástól függően hetente érdemes egy vödör vízzel megöntözni a csemetét lehetőleg a reggeli vagy a késő esti órákban. Igen meleg nyár alkalmával a fa tövének 40 cm-es körzetében - a talajkiszáradás/vízpárolgás megakadályozása érdekében - érdemes faaprítékkal, mulccsal feltölteni az ültetőközeget 5-10 cm vastagságban. Ezzel a lépéssel a talaj vízvesztő párolgását és a víz fokozatos talajba szivárgását érjük el, és egyben a gyomnövények törzs körüli sarjadását is hátráltatjuk.

3. lépés - A telepítés utáni második tavasztól a korona-alakítás érdekében a 180 cm alatti oldalhajtásokat érdemes levágni, hogy a felső ágak erősödjenek, és oda összpontosuljon a tápanyag. Hosszabb száraz és melegebb időszakok alkalmával érdemes egy-egy vödör vízzel megajándékozni a fát a reggeli vagy az esti órákban.

A program keretében igényelhető 9 fafaj közül vízigényesebb a kocsányos tölgy, a magas kőris, a pannon kőris és a közönséges gyertyán.

Míg szárazságot tűrő fajták a csertölgy, a molyhos tölgy, a kocsánytalan tölgy, a mezei juhar és a virágos kőris.Az útmutató a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány közreműködésével készült.

Borítókép forrása: https://pixabay.com/hu/