Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

juhar

Juhar

Mezei juhar (Acer campestre):

A mezei juhar közepes termetű faj, amely Dél-Angliától Kis- és Nyugat-Ázsiáig, délen a Kaukázusig és kis kiterjedéssel az Elbursz-hegységig terjed. Virágzási időben a második a négy hazai őshonos juharfaj közül. A mezei juhar nagy pálhalevelekkel fakad, mintha nagy rügypikkelyek öveznék a fakadó virágzatot, majd megjelennek rajta a kis összetett ernyő- (ún. bogernyő) virágzatok, benne a lomb között könnyen elvesző, a korai juharénál kisebb, zöldes-sárga virágok. Termése függelékes (lependékes) ikermakkocska, a két lependék itt egymással 180 fokos szögben állva “egyenes szárnypárt” formál.

Magyarországon elsősorban a gyertyános-tölgyesekben van otthon, és kocsánytalan tölggyel (Quercus petraea), magas kőrissel (Fraxinus excelsior), madárcseresznyével (Prunus avium) társul. Aljnövényzetében foltokban zöldell egész télen át a kis meténg, a kapotnyak, délen a csodabogyó, míg nyugaton gyakori a vad ciklámen. A szárazságot is jól viseli, állandó faj a cseresekben és a molyhostölgyes szálerdőkben, sőt a bokorerdőkben is jelen van – mondhatjuk, a bükkösökön kívül mindenütt megél, vagy jól érzi magát.

Fiatal fát, suhángot érdemes ültetni, mert jó, de akár sovány kerti talajban is, az utóbbiban lehetőleg kezdeti öntözéssel (félévig hetente 1 vödör) igen gyorsan fejlődik, s az eredetileg 1,5 m-es fácskák 4 év alatt akar a 4 m-t is elérhetik. Száraz helyen és öntözés nélkül is megmarad, ilyenkor gyakran bokorrá szelídül.

A mezei juhar nem kér sok segítséget, szinte minden bozótban az elsők között telepedik meg. Mellette, mint láttuk, a természetes erdőtípusok sora fejlődhet ki, így elmondható, hogy egyazon faj képes kitölteni a teljes formációváltást (sziklagyeptől a gyertyános tölgyesig). Gyakori hagyásfa, mert a gyertyánnál, csernél kevésbé hasznos a fája, így gyakran a mezei juhart hagyják meg árnyékadónak a gulya vagy juhnyáj kedvéért!

Szükséges ültetési távolság fától, kerítéstől, épülettől 6m > 5m. Távolság 3-as kötésben való ültetéshez 5-4 m.

Acer_campestre_habitus_kihajtasban2 Acer_campestre_viragzasban

 

Acer_campestre_lomb_termes2Acer_campestre_torzs_kereg 

Képek forrása: Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány archívuma