Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Botanikai_seta_2023_10_20_somfoto

Botanikai séta a Hegyvidéken

MEGHÍVÓ

BOTANIKAI SÉTA A HEGYVIDÉKEN

c. eseményre

Ideje: 2024. május 10. 15:00

Létszámkorlát: maximum 25 fő

Találkozás: A Fogaskerekű vasút felső végállomásánál lévő Kőbüfé előtt. A Fogaskerekű vasút felső végállomásánál lévő Kőbüfé előtt.

Útvonal: Rege Park - Hegyhát út – majd a Gyermekvasút mögötti facsoportokkal, rétekkel mozaikos, ligetes terület ösvényein haladunk - végül zárt erdőben járva érjük el a Normafa vasúti megállót.

A sétát vezeti: Dr. Csontos Péter, botanikus, élővilágvédelmi szakértő

Botanikai sétánk elsődleges célja a Hegyvidékre jellemző, őshonos fa- és cserjefajok megismerése. Az őshonos fajok évezredek óta élnek ezen a vidéken, ami lehetővé tette számukra, hogy alkalmazkodjanak az itt előforduló időjárási és termőhelyi adottságokhoz. Így az utóbbi évtizedekben tapasztalt szélsőséges időjárási eseményeket is könnyebben elviselik, mint a rendszeres gondozást igénylő egzóta dísznövények. Ezért megbízható lakói lehetnek kertjeinknek, hiszen közöttük is találhatunk számos dekoratív vagy különleges tulajdonságot felmutató fajt. A gyors növekedésű korai juhar például alkalmas lehet a fahiányok mielőbbi pótlására. Az egyedi levélformájú barkóca berkenye rózsaszín-narancsos őszi lombszíneződésével díszít, ráadásul termése ehető. A gyertyán mély árnyékot ad, de magas sövényt is nevelhetünk belőle, mert jól tűri a metszést. Ha pedig hársfát ültetünk, virágzáskor magunk gyűjthetjük be róla az éves teaszükségletünket, de az arra járó méheket is jóllakathatjuk. A cserjék közül említhetjük a galagonya fajokat v. a húsos somot, amelyek virágukkal és termésükkel is díszítenek, mi több a somból lekvárt is főzhetünk. A felsorolt fafajokkal és az útvonalunkon virágzó lágyszárú növényekkel közelebbről is megismerkedhetünk a botanikai séta keretében.

Jelentkezés: 2024. május 10-én 13 óráig, vagy amíg a szabad helyek el nem fogynak.

Jelentkezni a programra a Hegyvidék fiókba való belépést/regisztrációt követően, a Zöld iroda menüpont alatt lehet.

Botanikai_seta_2023_10_20_somfoto

Húsos som (Cornus mas)