Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

szilva

SZILVA

Szilvás pite, szilvásgombóc, aszalt szilva, szilvalekvár, sötét, édes, ragadós, a kedvencünk! :) Bizton állíthatjuk, hogy a szilva Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs. A szilva az országban fellelhető gyümölcsfáknak csaknem az egynegyedét teszi ki. Beltartalma igen figyelemre méltó. Kalóriaértékben csak a dió és a mandula szárnyalja túl. Cukortartalma magas, biológiai hatása kiváló az emberi szervezetre. Nem nő túl nagyra és gyümölcsét sokoldalúan felhasználhatjuk. Tavasszal pedig, amikor elsők között borul virágba, igazán hálás leszel magadnak, amiért kertedbe választottad!


Besztercei muskotály - Prunus domestica

Öntermékeny.

Színre, alakra és mindenféle használhatósága egyezik a Besztercei szilvával, de kitűnő, muskotályos-bazsalikomos aromájával azt jóval felülmúlja. Gyümölcsének húsa zöldessárga, teljesen éretten sötét narancssárga, édes-leves, kellemes savas. Eredete és keletkezése bizonytalan. A XIX. században Bereczki Máté, Ritter Gusztáv német pomológusnak küldött belőle oltóvesszőket. A Dunántúlon és a Felső-Tiszavidéken gyakoribb az előfordulása. Jó termőképességű, rendszeresen, bőven terem. Teljes érésig a fán hagyva ráncosodik, ekkor szedve könnyebb aszalni. Csemege és lekvárszilvának is kiváló. Ellenállóbb fajta, viszont a sharka vírusra fogékony, de kevésbé, mint a Besztercei szilva. Termései kék hullásra hajlamosak. Kimondottan száraz helyet kivéve, bárhol megél.

Érési ideje: Szeptember eleje-közepe.


Bódi szilva - Prunus domestica

Öntermékeny.

A Bódi szilva klasszikus szilva mely bőven terem. Gyümölcse gömbölyded, kicsi-közepes méretű, kissé hamvas, sötétkék színű. Húsa zöldessárga, magvaváló, közepesen lédús és édes. Nem pereg, sokszor a fán aszalódik a le nem szedett gyümölcs. Ez a fajta nem különösebben érzékeny, a talajban nem válogat, szárazságtűrő, már-már igénytelennek mondható. Mirabolan alanyon nemesítik; fagytűrése is jónak mondható, így kiválóan alkalmas családiház kertekbe.

További nevei, Boldogasszony szilva, Bódogasszony szilva.

Származását tekintve Heves-megyéből, a Jászságból és a Tiszántúlról való.

Érési ideje: augusztus közepe.