meggy

MEGGY

Az egyik, ha nem a legegészségesebb nyári gyümölcsünk! Számos kutatás taglalja a hazai meggy beltartalmi, élettani hatásait, miszerint a meggy táplálkozásbiológiai és gyógyhatású jelentősége beltartalmi vegyületeinek összetett hatásának tulajdonítható. Friss kutatások kimutatták, hogy a meggy 17 típusú antioxidáns vegyületet tartalmaz, kiemelkedik közülük a melatonin és számos flavonoid. A melatonin nem csak antioxidáns, hanem az ébrenlét, az alvás ciklusát, és az öregedést is szabályozza. A meggy bioaktív anyagainak gyulladás- és tumorcsökkentő hatásán alapulnak, gyógyszer, vagy gyógyhatású termékek alkotórészei. Arról nem is beszélve, hogy kitűnő lombkoronája van famászásra és pirosló termése eszményi fülbevaló egy nyári meggyszüretelő délutánra.


Feketicsi meggy - Prunus cerasus

Öntermékeny.

A Feketicsi meggy teljesen edzett, a betegségekkel-, kártevőkkel szemben rendkívül ellenálló fajta. Fáján a gombabetegségek és a levéltetvek nyomát sem lehet felfedezni. A feketicsi meggy egy helyi tájfajta, amely kedveli a Feketics környéki jó minőségű, mélyrétegű vályogtalajt, középerős növekedésű, korán termőre fordul, gyümölcse nagy értékű (kemény húsú, lédús, festőlevű, magas sav- és cukortartalmú, kiváló ízű és zamatú), rendkívül magas antioxidáns tartalommal. A ma bácskafeketehegyi (Vajdaság, Szerbia) - feketicsi meggyként ismert fajta első csemetéi Sárközi Ferenc szerint az 1910-es években kerülhettek Bácsfeketehegyre. A történet szerint 1912-ben két feketehegyi legény Kecskeméten töltötte katona éveit, s az ottani piacon találkoztak a fekete, nagy szemű, édes meggyel, melyet annyira megkedveltek, hogy nem nyugodtak, amíg rá nem találtak, honnan lehet a fajta csemetéjét megszerezni. Mindketten egy-egy fácskával tértek haza. A meggyfák népszerűsége odáig terjedt, hogy a térségben 1960-70-re közel 5000 meggyfát számláltak. Az évi termés pedig elérte az 500 tonnát.

Érési ideje: Június elejétől szüretelhető.


Ercsi meggy - Prunus cerasus

Öntermékeny.

Mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy még egy cseresznyébe is több savanyúság szorult, mint ebbe a meggybe. Ha nem tudnám, hogy meggy, azt hinném cseresznye... Ez egy igazi mézédes, fűszeres meggyfajta, amelyben szinte egy enyhe kis savanyt sem lehet még keresve sem felfedezni. Friss fogyasztásra és süteménybe kiváló. Harmonikus ízének köszönhetően lének és lekvárnak is kiemelten finom. A gyerekek igazi kedvencévé válhat a házikertekben. Ellenálló, rezisztens fajta. (Maléth J. Zsolt) Edzett betegségekkel és kártevőkkel szemben. Szárazságtűrő, országszerte ajánlott, főleg mélyrétegű vályogtalajokon.

Érési ideje: Június elejétől szüretelhető.