korte

Körte

Karamellás körtés piskóta. hideg körtekrémleves, gyömbéres körtedzsem, vilmos körte, desszertnek, sajt mellé, ha akarjuk kemény rostos roppanós; ha pedig érni hagyjuk mézédesen zamatos, puhán omlós a szánkban. A körte egyike a legfinomabb és legváltozatosabb gyümölcsöknek. Mégis egyre kevesebb körtefát találunk a magán kertekben, gyümölcsösökben és sajnos nem kap akkora megbecsülést mint amennyit megérdemel. A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát. Tanulmányok pedig bebizonyították, hogy a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.

Ültess egy éneklő körtefát a kertedbe!


Arabitka körte - Pyrus communis

Öntermékeny.

Származása ismeretlen, valószínűleg magyar eredetű fajta. Társnevei a Hamarérő, Arabicska és a Weiner Kirschbirn. A Duna-Tisza közén terjedt el több típusa. A legjobb korai körtefajta, gyümölcse kisebb (kb. 35-45 mm átmérőjű), kerekded, amilyen széles olyan hosszú. Színe először citromsárga, majd később aranysárga, kis részén barnásan mosott. Húsa fehér, bőlevű, illatos, édeskés ízvilággal. A korai körtefajtákhoz képest később szottyosodik. A szedéstől kb. egy hétig tárolható és szállítható akkor, ha nem túl éretten szedik. Azonnali fogyasztásra és pálinkának ajánljuk. Levelei szélesek és tojásdad alakúak, már majdnem kerekek. Vesszejei jellegzetes, vastag, zömök és középbarna színben pompáznak. Koronája erőteljesebb. Fája rendszeresen és bőven terem, melyen a gyümölcsök csomósan helyezkednek el. Ellenálló, igénytelen fajta ami a termőhelyben és talajban nem válogat.

Érés ideje: Június végén, július elején szüretelhető.


Gyöngykörte - Pyrus communis

Öntermékeny.

A gyöngykörte egy nagyszerű régi magyar nyári körte. Társnevei a School Birne, Tojáskörte. -írja Fábián András 2015 tavaszán. Éréskor az apró gyümölcsök látványa olyan, mintha ezernyi gyöngyből álló gyöngysort fűzött volna valaki a fa lombkoronájára. Finom ízű, bőlevű, édes-fűszeres. Félfinom, olvadó a gyümölcshús, sokáig roppanós körte, és később sem barnul, nem szottyosodik. Nagyon ellenálló fajta, tipikusan olyan, amivel nem sok teendő van. Fája kis növekedésű, magról is kikel, nem kell metszeni, nem kukacos, permetezést nem igényel. Termőre fordulása lassú, akár 10 év. Nedvesebb talajt igényel, a pangó vizes- és a kötött talajban is megél, meghálálja a rendszeres öntözést.

Érési ideje: Augusztus elejétől szüretelhető.