Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

korte

Körte

Karamellás körtés piskóta. hideg körtekrémleves, gyömbéres körtedzsem, vilmos körte, desszertnek, sajt mellé, ha akarjuk kemény rostos roppanós; ha pedig érni hagyjuk mézédesen zamatos, puhán omlós a szánkban. A körte egyike a legfinomabb és legváltozatosabb gyümölcsöknek. Mégis egyre kevesebb körtefát találunk a magán kertekben, gyümölcsösökben és sajnos nem kap akkora megbecsülést mint amennyit megérdemel. A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát. Tanulmányok pedig bebizonyították, hogy a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.

Ültess egy éneklő körtefát a kertedbe!


Kieffer körte - Pyrus communis

Önmeddő. Porzófajtái: Avranchesi jó Lujza, Bosc kobak, Hardy vajkörte, Serres Olivér.

 A Kieffer körte országosan elterjedt fajta, nincs éghajlat -és talajigénye. Gyümölcse nagy, széles körte alakú, jellegzetesen középen a legszélesebb. Színe élénk szalmasárga, sokszor élénk pirossal mosott, héja érdes, középnagy barna pontozást visel. Húsa sárgásfehér, kemény, a magház körül kövecsesedő, túléretten hirtelen puhuló. Íze fanyarkás, erősen birsszerű illattal. Rendszeresen és igen bőven terem, és már elég korán termőre fordul. Elég jól tárolható, de barnul. Éretlenül igen jól szállítható, azután már nyomásfoltokat kaphat. Friss fogyasztásra, pálinkának, befőttnek és gyümölcslének ajánljuk. Levele nagy, széles, vízszintesig lehajló. Vesszeje sárgás olajzöld. Koronája feltörekvő, később jellegzetesen lecsüngő és ritka. Csak vadalanyra és lehajló koronája miatt közepes törzsre való. Ellenálló, igénytelen fajta ami a termőhelyben és talajban nem válogat.

Érés ideje: szeptember közepétől szüretelhető, októbertől decemberig fogyasztható.

 

Serres Olivér körte - Pyrus communis

Önmeddő. Porzófajtái: Bosc kobak, Clapp kedveltje, Téli esperes, Vilmos körte, Hardenpont téli vajkörte.

 A Serres Olivér körte gyümölcse közepes vagy kicsi, termőhelytől függően. Gömbölyű vagy lapított gömb alakú, a csésze körül bordás. Héja éretten sárgászöld színű, részben narancssárgával mosott, nagy párás foltokkal és hálózattal, sűrűn aprón pontozott. Vastag-és kemény héjának köszönhetően hosszú időn át, akár márciusig tárolható, hűvös, száraz helyen. Húsa sárgásfehér, olvadó, bő levű, optimális termőhelyen édes, kellemes zamatú, illatos, de száraz viszonyok között apró marad. A fája gyenge növekedésű, koronája pedig szétterülő. Jól tárolható, szállítható. Felhasználható friss fogyasztásra, ez esetben a vastag héjat, mindig távolítsuk el. A friss fogyasztás mellett konyhai feldolgozásra is alkalmas, kiváló kompót készíthető belőle. Edzett, egészséges fajta, a betegségekkel szemben ellenálló. Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, mélyrétegű, meleg talaj ideális a számára. A szárazságot nem tűri.

Érés ideje: október elejétől-közepétől szüretelhető, márciusig fogyasztható.