Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kerti zöldhulladék begyűjtése

Kerti zöldhulladék-begyűjtés 2024.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának tájékoztatója

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai március 4-én megkezdik a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítását. Az FKF logóval és „Kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” felirattal ellátott zsákokban kihelyezett zöldhulladékot meghatározott napokon szállítja el a Társaság. Az évente nem kevesebb, mint 30 ezer tonna zöldhulladék meghatározó hányadát a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ komposztáló üzemébe szállítják, kisebb része pedig néhány agglomerációs település hasonló célú létesítményére kerül.

A tavaszias időjárással párhuzamosan városszerte megkezdődtek a kerti munkák. A keletkező zöldhulladék, a korábban lehullott falevelek, metszett ágak, gallyak összegyűjtésekor, vagy fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió kerti zöldhulladék-gyűjtési szolgáltatását válasszuk.

Green waste collection

Az így begyűjtött zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy hulladéklerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természet körforgásába.

Az FKF a zöldhulladékot a Társaság honlapján, kerületi bontásban elérhető térképeken feltüntetett, az adott szolgáltatási körzetre vonatkozó napon, vagyis a XII. kerületben a PÉNTEKI napokon szállítja el. 

Kérik a lakosságot, hogy a zöldhulladékot:

• csak a lakókörzetükre érvényes elszállítási napon,

• legkésőbb reggel 5 óráig,

• a gyűjtőjárművekkel megközelíthető, az ingatlan előtti, jól látható helyre helyezzék ki.


A lakossági zöldhulladékgyűjtés legfontosabb szabályai:

• A zöldhulladékot (lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) bezsákolva kell kihelyezni az ingatlan elé az FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokban. A Társaság az egyéb módon, vagy ömlesztve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítja el.

• A maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve kell kihelyezni a zsákok mellé. Az ennél vastagabb ágakat nem szállítják el.

• A zsákok szavatossági ideje – lebomló anyagukból adódóan – rövidebb, ezért javasolt ezek mielőbbi felhasználása a megvásárlás után. Amennyiben esetleg minőségi problémát tapasztalnak, a vásárlás helyén a vásárlást igazoló blokk ellenében a hibás terméket a forgalmazó kicseréli.

• Ügyelni kell arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön. Amennyiben az FKF munkatársai a gyűjtőzsákokban háztartási hulladékot, építési törmeléket, földet, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.


A zöldhulladékos zsákok megvásárolhatók a Társaság személyes ügyfélszolgálatain, 17 lakossági hulladékudvarában, továbbá a szerződött forgalmazóknál.

A zöldhulladékgyűjtő-zsákok aktuális elérhetőségével kapcsolatos információkat az FKF a weboldalán folyamatosan frissíti, ezért kérik, hogy azok beszerzésének lehetőségével kapcsolatban elsődlegesen ott tájékozódjanak.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.
FKF Hulladékgazdálkodási Divízió