Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

szilva

SZILVA

Szilvás pite, szilvásgombóc, aszalt szilva, szilvalekvár, sötét, édes, ragadós, a kedvencünk! Bizton állíthatjuk, hogy a szilva Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs. A szilva az országban fellelhető gyümölcsfáknak csaknem az egynegyedét teszi ki. Beltartalma igen figyelemre méltó. Kalóriaértékben csak a dió és a mandula szárnyalja túl. Cukortartalma magas, biológiai hatása kiváló az emberi szervezetre. Nem nő túl nagyra és gyümölcsét sokoldalúan felhasználhatjuk. Tavasszal pedig, amikor elsők között borul virágba, igazán hálás leszel magadnak, amiért kertedbe választottad!


Besztercei muskotály

Érési idő: szeptember elejétől szeptember végéig.

Gyümölcs: tömege 18-22 gramm, átmérője 28-30 mm közötti. Héja sötétkék és hamvas. Húsa kemény, sárga, magvaváló.

Növekedés, hajtásrendszer: középnagy, feltörő, kúp alakú koronát nevel. Hosszú, vékony vesszői sűrűn állnak.

Termőképesség: későn nyíló virágai nagymértékben öntermékenyülők. Későn fordul termőre.

Felhasználhatóság: friss fogyasztás, aszalvány, lekvár, befőtt, pálinka, gyorsfagyasztás.

szilva_Besztercei_muskotaly


Bódi szilva

Érési idő: korán érik, augusztusban.

Gyümölcs: a termés gömbölyded, kicsi-közepes méretű, kissé hamvas, sötétkék színű. Húsa zöldessárga, nem magvaváló, közepesen lédús.

Növekedés, hajtásrendszer: fája kis növekedésű, koronája fölfelé törő, sűrű ágrendszerű. Gyenge növekedésű.

Termőképesség: bőven terem. Virágai kicsik, nagyméretű, fejlett termővel.

Felhasználhatóság: főként friss fogyasztásra, illetve pálinka készítéséhez kiválóan alkalmas.

szilva_Bodi



Penyigei szilva

Érési idő: középkorai, augusztus vége- szeptember első fele.

Gyümölcs: kicsi (20-26 g), héja hamvas, sötétkék színű. Húsa világossárga, enyhén rostos, lédús. Kellemes ízű, inkább édes, mint savas. Maghoz kötött.

Növekedés, hajtásrendszer: fája erőteljes növekedésű, fiatal korban felfelé törekvő.

Termőképesség: korán termőre forduló, rendszeresen és bőven terem. Öntermékeny.

Felhasználhatóság: frissfogyasztás, keszőce, lekvár, pálinka, aszalvány.

szilva_Penyigei