SZILVA
Szilvás pite, szilvásgombóc, aszalt szilva, szilvalekvár, sötét, édes, ragadós, a kedvencünk! Bizton állíthatjuk, hogy a szilva Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs. A szilva az országban fellelhető gyümölcsfáknak csaknem az egynegyedét teszi ki. Beltartalma igen figyelemre méltó. Kalóriaértékben csak a dió és a mandula szárnyalja túl. Cukortartalma magas, biológiai hatása kiváló az emberi szervezetre. Nem nő túl nagyra és gyümölcsét sokoldalúan felhasználhatjuk. Tavasszal pedig, amikor elsők között borul virágba, igazán hálás leszel magadnak, amiért kertedbe választottad!
Besztercei muskotály
Érési idő: szeptember elejétől szeptember végéig.
Gyümölcs: tömege 18-22 gramm, átmérője 28-30 mm közötti. Héja sötétkék és hamvas. Húsa kemény, sárga, magvaváló.
Növekedés, hajtásrendszer: középnagy, feltörő, kúp alakú koronát nevel. Hosszú, vékony vesszői sűrűn állnak.
Termőképesség: későn nyíló virágai nagymértékben öntermékenyülők. Későn fordul termőre.
Felhasználhatóság: friss fogyasztás, aszalvány, lekvár, befőtt, pálinka, gyorsfagyasztás.

Bódi szilva
Érési idő: korán érik, augusztusban.
Gyümölcs: a termés gömbölyded, kicsi-közepes méretű, kissé hamvas, sötétkék színű. Húsa zöldessárga, nem magvaváló, közepesen lédús.
Növekedés, hajtásrendszer: fája kis növekedésű, koronája fölfelé törő, sűrű ágrendszerű. Gyenge növekedésű.
Termőképesség: bőven terem. Virágai kicsik, nagyméretű, fejlett termővel.
Felhasználhatóság: főként friss fogyasztásra, illetve pálinka készítéséhez kiválóan alkalmas.

