MEGGY
Az egyik, ha nem a legegészségesebb nyári gyümölcsünk! Számos kutatás taglalja a hazai meggy beltartalmi, élettani hatásait, miszerint a meggy táplálkozásbiológiai és gyógyhatású jelentősége beltartalmi vegyületeinek összetett hatásának tulajdonítható. Friss kutatások kimutatták, hogy a meggy 17 típusú antioxidáns vegyületet tartalmaz, kiemelkedik közülük a melatonin és számos flavonoid. A melatonin nem csak antioxidáns, hanem az ébrenlét, az alvás ciklusát, és az öregedést is szabályozza. A meggy bioaktív anyagainak gyulladás- és tumorcsökkentő hatásán alapulnak, gyógyszer, vagy gyógyhatású termékek alkotórészei. Arról nem is beszélve, hogy kitűnő lombkoronája van famászásra és pirosló termése eszményi fülbevaló egy nyári meggyszüretelő délutánra.
Feketicsi meggy
Érési idő: június eleje.
Gyümölcs: gömb alakú, héja sötétbordó, mérete 22mm. Középkemény, íze kellemesen savanykás. Húsa és leve sötétvörös, rostos. Magja kicsi.
Növekedés, hajtásrendszer: gömbkoronája van, levelei élénkzöldek és nagyok. Erős, ellenálló fa. Fiatal korában nagyon sűrű az ágrendszer.
Termőképesség: korán termőre fordul. Öntermékeny.
Felhasználhatóság: Friss fogyasztásra, feldolgozásra jó, pl. befőtt, lé.
Érdi bőtermő
Érési idő: június vége.
Gyümölcs: középnagy (5-6 g, 22-23mm). Húsa sötétbordó, félkemény, közepesen festőlevű, kocsánya középhosszú.
Növekedés, hajtásrendszer: középerős/gyenge növekedésű, szétterülő ágrendszerű. Felkopaszodásra nem hajlamos. Ágai hasadásra hajlamosak.
Termőképesség: korán termőre fordul. Öntermékeny, korai virágzású.
Felhasználhatóság: alkalmas friss étkezésre, konzerv üzemi felhasználásra.

