Körte
Karamellás körtés piskóta. hideg körtekrémleves, gyömbéres körtedzsem, vilmos körte, desszertnek, sajt mellé, ha akarjuk kemény rostos roppanós; ha pedig érni hagyjuk mézédesen zamatos, puhán omlós a szánkban. A körte egyike a legfinomabb és legváltozatosabb gyümölcsöknek. Mégis egyre kevesebb körtefát találunk a magán kertekben, gyümölcsösökben és sajnos nem kap akkora megbecsülést mint amennyit megérdemel. A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát. Tanulmányok pedig bebizonyították, hogy a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.
Ültess egy éneklő körtefát a kertedbe!
Arabitka körte
Érési idő: június végén, július elején.
Gyümölcs: kicsi, széles, kerekded alakú. Héja citromsárga, kocsánya hosszú. Húsa fehér, bőlevű, édeskés ízű.
Növekedés, hajtásrendszer: fája nagyon erős növekedésű, termőkorban mérséklődik.
Termőképesség: korán termőre fordul. Porzófajták: Árpával érő, Vilmos.
Felhasználhatóság: nyári fogyasztás, a nyári körtékhez képest jobban tárolható. Díszfának is kiváló.
