Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

barack

BARACK

Ooooo az-az aranyló sárgabarack lekvár, egy szelet puha vajas kenyéren, a mákos piskótán, elképzelhetetlen nélküle az élet. :) A házi befőttről és barackpálinkáról nem is beszélve. A sárgabarack talán a legnépszerűbb gyümölcsünk itthon. Annak idején, Kínából a selyemúton érkezett hozzánk. Egyik legnagyobb termőtája Örményország, innen terjedt el a középkorban a Földközi-tenger körüli országokban. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást , erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.


Gönci magyar kajszi

Érési idő: július közepe.

Gyümölcs: 45g tömegű. Héja narancssárga. Húsa narancssárga, lédús, finom rostú, nagyon jó ízű. Magvaváló.

Növekedés, hajtásrendszer: közepes méretű koronája közepesen sűrű, széthajló.

Termőképesség: korán termőre fordul, jó termőképességű. Középkorai virágzású, öntermékeny. Virágzási ideje gyakran elhúzódó.

Felhasználhatóság: Friss fogyasztásra, de konzerválásra, lekvár, befőtt, pálinka készítésére is alkalmas.

kajszi_Gonci_magyar



Magyar kajszi

Érési idő: július közepe.

Gyümölcs: középnagy (45-50g), gömb alakú, gyümölcshéja narancssárga, kárminpiros bemosódással. Húsa lédús, igen finom, magvaváló. Magbele édes.

Növekedés, hajtásrendszer: fája középerős növekedésű, kusza ágrendszerű.

Termőképesség: korai virágzású. Gyümölcse szakaszosan érik. Porzófajtát nem igényel.

Felhasználhatóság: friss fogyasztásra és befőtt készítésére alkalmas.

kajszi_Magyar