Alma
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja - szól a népi mondás, és milyen igaz! Az almában előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert; gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. A hasznos vegyületek (flavonoidok, quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin) legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, így ajánlott hámozás nélkül fogyasztani a gyümölcsöt. Az alma azon gyümölcs, melyen szinte korlátlan ideig el lehetne élni akkor is, ha semmi egyebet nem fogyaszt az ember. Története talán a legnagyobb múltra tekint vissza. Almatermesztéssel már a kőkorszakban is foglalkoztak az európai népek, de számos írás is fennmaradt a Bibliában róla. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.
Húsvéti Rozmaring
Érési idő: kései érésű, októberben szedhető
Gyümölcs: középnagy, alapszíne zöldessárga, halványpiros. Héja vastag, viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás.
Növekedés, hajtásrendszer: fája erős növekedésű, nagy koronát visel.
Termőképesség: Középkéső termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem. Minimális öntermékenység.
Felhasználhatóság: friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra, tárolásra. nyersen fogyasztva, jól tárolható, jól szállítható.
Jonathan Csányi
Érési idő: szeptember elején érik.
Gyümölcs: kicsi, kiváló ízű. Nyomkodásra nem érzékeny. Színborítottsága 50%- al jobb, mint az alapfajtáé.
Növekedés, hajtásrendszer: középerős növekedésű, könnyen alakítható. Az erősebb metszést is jól tűri. Koronája az alapfajánál kisebb.
Termőképesség: hazai viszonyok között korai termőre fordulás után évről évre rendszeresen és jól terem. Porzófajták: Golden delicious, Starking, Idared.
Felhasználhatóság: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás.
