Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Green_Organic_Garden_Photo_Facebook_Ad

Alma

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja - szól a népi mondás, és milyen igaz! Az almában előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert; gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. A hasznos vegyületek (flavonoidok, quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin) legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, így ajánlott hámozás nélkül fogyasztani a gyümölcsöt. Az alma azon gyümölcs, melyen szinte korlátlan ideig el lehetne élni akkor is, ha semmi egyebet nem fogyaszt az ember. Története talán a legnagyobb múltra tekint vissza. Almatermesztéssel már a kőkorszakban is foglalkoztak az európai népek, de számos írás is fennmaradt a Bibliában róla. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.


Húsvéti Rozmaring

Érési idő: kései érésű, októberben szedhető

Gyümölcs: középnagy, alapszíne zöldessárga, halványpiros. Héja vastag, viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás.

Növekedés, hajtásrendszer: fája erős növekedésű, nagy koronát visel.

Termőképesség: Középkéső termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem. Minimális öntermékenység.

Felhasználhatóság: friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra, tárolásra. nyersen fogyasztva, jól tárolható, jól szállítható.

alma_Husveti_rozmaring


Jonathan Csányi

Érési idő: szeptember elején érik.

Gyümölcs: kicsi, kiváló ízű. Nyomkodásra nem érzékeny. Színborítottsága 50%- al jobb, mint az alapfajtáé.

Növekedés, hajtásrendszer: középerős növekedésű, könnyen alakítható. Az erősebb metszést is jól tűri. Koronája az alapfajánál kisebb.

Termőképesség: hazai viszonyok között korai termőre fordulás után évről évre rendszeresen és jól terem. Porzófajták: Golden delicious, Starking, Idared.

Felhasználhatóság: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás.

alma_Joathan_csanyi