Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

PÁLYÁZAT A VADGESZTENYELEVÉL-AKNÁZÓMOLY ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ

PÁLYÁZAT A VADGESZTENYELEVÉL-AKNÁZÓMOLY ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ (FAINJEKTÁLÁSSAL VAGY PERMETEZÉSSEL)

A pályázat keretében a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája által indított lakossági akcióra lehet jelentkezni, mely a vadgesztenyefák fő kártevőinek (vadgesztenye-aknázómoly) visszaszorítására irányul.

A kertekben található vadgesztenyefák kártevő-mentesítése nélkül, a levél károsodása miatt a fa legyengül és akár el is pusztulhat. A vadgesztenyefa-levelet házilag nem lehet megfelelően komposztálni, mert a kártevő bábja a száraz levelekben, illetve azokból a talajba jutva telel át. A tapasztalatok szerint, ahol – hagyományos módon – a fák körüli avart összeszedik és elszállítják, ott csökken a károsodás mértéke. Az aknázómoly elleni védekezés időpontja a lepkék kirajzásához igazodik.

Fainjektálás: Lehetőség van az injektálásos technológia igénybevételére az aknázómolyok elleni védekezésben, a jelentkezések beérkezésének sorrendje alapján, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Az injektálással a vadgesztenyefák 2 éven keresztül lesznek védettek az aknázómolyok kártétele ellen. A fainjektálás azoknál a fáknál javasolható, melyek nehezen megközelíthető helyen állnak vagy nagyon magasak, így a permetezés nem éri a teljes lombot. Az eljárás során nem kell számolni a vegyszer elsodródásával. A kezelés a lombfakadástól a kártevő első nemzedékének megjelenéséig optimális.

Permetezés: Az első rajzásra általában áprilisban kerül sor, míg a második nyár közepén várható, ezért a megfelelő hatékonyság érdekében legalább e két alkalommal célszerű elvégezni a fák permetezését, kártevő-mentesítését. A legfontosabb az első permetezés (április vége - május közepe) elvégzése. A permetezés során az aknázómoly kártevők mellett, egyéb betegségek (gombabetegségek, eseti atkafertőzés) ellen is kezelést kapnak a fák, minden esetben kiegészítő lombtrágyázással. A permetszert a vállalkozó maximum 20 méteres magaságig tudja kijuttatni a fára.

Pályázati támogatás részletei:

1. Injektálás: A támogatás az injektálás költségének felére vonatkozik, az összeg 50%-t az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek a fennmaradó 50%-os részt kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé. A fák 2 éves védettséget kapnak.

2. Permetezés: A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át (a második rajzási időszakban esedékes permetezést, vagy az egyszeri injektálás költségének felét) az önkormányzat átvállalja. Az első permetezés elvégzését a pályázó fizeti meg, ami feltétele a második permetezésre vonatkozó támogatás elnyerésének. Az első és a második permetezést ugyanaz a vállalkozó végzi.

Azon telkek esetében, ahol több mint 10 db vadgesztenyefát szeretnének permetezni kedvezményes árú a munka elvégzésének költsége, mint ahol kevesebb, mint 10 db vadgesztenyefát szeretnének permetezni

A tulajdonos/közös képviselő a vállalkozónál található címlista aláírásával igazolja a munka elvégzését a második – támogatott – permetezés alkalmával, és ugyanígy a fainjektálás esetében is.

A pályázaton csak Budapest XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói vehetnek részt.

A támogatás a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, a jelentkezés sorrendje alapján adható.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fenti növényvédelmi munkák személyes kontaktus nélkül is elvégezhetők. A kialakult járványügyi helyzet miatt kérjük, kerüljék a személyes kontaktust, illetve tartsák be a biztonságos távolságot (min. 2 méter) mind munkatársaink, mind az Önök érdekében.

További tájékoztatást a 06-70/938-8474-es telefonszámon, illetve a hegyvidekzoldpont@hegyvidek.hu elérhetőségen nyújtunk.

A jelentkezni a meghirdetést követően kizárólag online a https://eugyintezes.hegyvidek.hu/ honlapon lesz lehetőség.